image Μετά τις εκλογές- στους Τ/Σ Action 24 και OneTV image Μετά τη μαγική σκέψη -στα Νέα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές δυνάμεις για να δώσει μάχη στις εκλογές και για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια»

«Σημειώθηκε διορθωτική ‘τιμωρητική’ ψήφος». Αυτά παρατήρησε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Για την ανάλυση της ήττας:

Πρέπει να πάμε σε αναδιάταξη. Και ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει τη διπλή ανάλυση και να δει με ποια πρόσωπα και πολιτικές έφτασε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και με ποια θα συνεχίσει. Κάτι τέτοιο βέβαια θέλει χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει συνολικά και με πρακτικό τρόπο τώρα.

Καταγράφονται ιστορικά χαμηλά στο κόστος δανεισμού, οι καλύτεροι δείκτες σε πολλούς τομείς της οικονομίας, δημοσιονομική ισορροπία, γεωπολιτική αναβάθμιση. Αυτή είναι η ουσία και πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο. Να γίνει αντιληπτό τι σημαίνουν όλα αυτά για την καθημερινότητά του. Πρέπει η χώρα να καταλάβει, ότι έχει μια κυβέρνηση που την έβγαλε από τα μνημόνια, ότι φτιάχνει ένα πλαίσιο ανακούφισης και δικαιοσύνης και δίνει εναύσματα ανάπτυξης.

Η προκήρυξη εθνικών εκλογών, μονόδρομος;

Δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα να σέρνεται ο πρωθυπουργός. Δεν μπορείς να τραβήξεις τρεις και τέσσερις μήνες με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Πρέπει να δείξεις πολιτική ευθιξία στον εντολέα σου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά μεγάλη νίκη της Ν.Δ. και μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται τη δυναμική του στην κοινωνία και τον πολιτικό χάρτη ορισμένα στελέχη. Προφανώς ο ελληνικός λαός έχει άλλη γνώμη.

Δεν πρόκειται βέβαια για στρατηγική ήττα, αλλά για πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει με πολλές δυνάμεις για να διεξάγει μάχη στις εκλογές και για να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Μπορεί με κινήσεις να κλείσει η ψαλίδα.

Στρατηγική ήττα είναι να βρεθείς σε μια τέτοια θέση που να μην μπορείς να επηρεάσεις τις εξελίξεις και να μην είσαι κόμμα εξουσίας. Μην ξεχνάτε ότι ένα κόμμα του 4,7 % το 2009, ανέβηκε σε ποσοστά και από το 2015 κυβερνά. Βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, κάνει μια μεγάλη ιστορική κίνηση που θα καταγραφεί ως τέτοια, τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραδίδει μια χώρα με αρκετά καλά δημοσιονομικά, αναβαθμισμένη διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα κι ένα λαό σε τροχιά ελπίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε από το ¼ του εκλογικού σώματος και θα δούμε τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές. Σε υλικό πεδίο αυτό που προσπάθησε η κυβέρνηση, δηλαδή να προστατέψει τους αδύνατους έχει δρομολογηθεί. Αυτό είναι μια ξεκάθαρα αριστερή πολιτική. Ίσως δεν έκανε όλα όσα έπρεπε να γίνουν αλλά όσα έκανε είναι πολύ σημαντικά.

Βλέπουμε, όμως,  τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεξιά στροφή… Και στην Ελλάδα με μέγιστη σφοδρότητα υπάρχουν δυο προσεγγίσεις: Η μία λέει «σε αφήνω στον άνεμο και στο αόρατο χέρι των αγορών» και η άλλη λέει ότι πρέπει να προστατευθεί και ο αδύνατος και η κοινωνία.  Είναι δυο διαφορετικές πολιτικές.

Για το «κόστος» των Πρεσπών:

Έπρεπε να είχαμε κινηθεί πιο νωρίς και να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τα εθνικά οφέλη της Συμφωνίας. Έγινε βεβιασμένη συζήτηση, με όρους δημαγωγίας, με κραυγές. Και βέβαια μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Με μεγαλύτερη έμφαση και πειθώ και ζήλο έπρεπε να σκύψουμε και να εξηγήσουμε. Από το 1992 είχαμε με τη ίδια γραμμή. Και τώρα βρεθήκαμε  σε μια τυφλότητα, να μη βλέπουμε τους μείζονες κινδύνους και να ασχολούμαστε με τα ελάσσονα. Η επικοινωνία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, επικεντρώθηκε η κυβέρνηση μόνο  στο να φέρει τη συμφωνία. Όμως δεν έγινε κατανοητή από μεγάλο μέρος του λαού.

Πάντως ό,τι και να γίνει στις εθνικές  εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να συγκαθορίζει τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Ήλθε για να μείνει ως δύναμη ελπίδας.

Οι ψηφοφόροι δεν είναι «γίδια»:

Ο «εμφύλιος» στην αριστερά δεν ωφελεί. Προσωπικά -είπε ο Ν. Ξυδάκης- βρίσκομαι παιδιόθεν στην αριστερά, τη μεγάλη παράταξη όπως διαμορφώθηκε μεταπολεμικά. Να λέει όμως κάποιος προερχόμενος από ένα κόμμα που λέγεται ή κάποτε λεγόταν σοσιαλιστικό ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά» είναι σουρεαλιστικό. Πληγώνει, όταν ένας που λέγεται σοσιαλιστής μιλάει με έναν τέτοιο τρόπο. Όταν π.χ. ο Βαγγέλης Βενιζέλος ένας κεντρώος πολιτικός, ένας εκπρόσωπος του ακραίου κέντρου, αυτός που ηγήθηκε της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ,  μιλά για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι δίνει μια εικόνα «ελληνικού εμφυλίου» μέσα στη δημοκρατική παράταξη που πληγώνει. Αλλά και όταν ένας σύντροφός μου λέει αντίστοιχα πράγματα, και αυτό είναι καταδικαστέο. Γιατί ακούγονται βαριά πράγματα.

Το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε μόνο του. Η ιστορία ήταν γενναιόδωρη μαζί του.  Είναι κουταμάρες αυτά που λέγονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το λεηλάτησε κτλ. Έχουν γίνει και στο παρελθόν αυτά. Η Αριστερά κατηγορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι τη λεηλατούσε. Οι άνθρωποι δεν είναι γίδια για να κατευθύνονται, να μετακινούνται ανάλογα με ό,τι τους λες να κάνουν. Έτσι, μετακινήθηκαν  το 1974, αντίστοιχα το  2009 κτλ. Έτσι μετακινούνται και το 2019. Θα δούμε ένα νέο τοπίο στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

Η ακροδεξιά και οι κηραλοιφές:

Για  την πορεία της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Ξυδάκης είπε: Η Χρυσή Αυγή κινήθηκε στα όρια της ήττας.  Μακάρι να βαδίσει έτσι. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα χιτλερόψυχο μόρφωμα, που δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση, καταδικάζεται και ως πολιτικήν πρακτική. Έχει παίξει ρόλο η θρασυδειλία, η στάση τους και ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για αυτούς στο δικαστήριο. Άλλωστε σε λίγο ξεκινούν οι απολογίες τους. Προσπάθησαν να κρύψουν κάποιους από αυτούς στην Ευρωβουλή. Θα πρέπει το ευρωκοινοβούλιο, εάν υπάρξει καταδίκη σε νεοναζί, να προχωρήσει σε άρση ασυλίας.

Από την άλλη, η Ελληνική Λύση είναι ένα φαινόμενο πολλών ετών. Κάποιοι κάνουν καριέρα με το τηλεμάρκετιγκ, τον τηλε–ευαγγελισμό . Υπάρχουν κάποιοι που αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας, που δεν μπορεί να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τις κηραλοιφές και το πλυντήριο. Ο μεγάλος διδάξας σε όλο αυτό ήταν ο Γ. Καρατζαφέρης όπως αντίστοιχα ήταν και ο Λεβέντης, με  ένα ατέλειωτο talk show με πίτσες. Η ψήφος σε αυτά τα κόμματα είναι ψήφος του χαβαλέ.

Όμως αυτά τα μορφώματα έχουν διεισδύσει στη συντηρητική παράταξη, στη δεξιά πολυκατοικία. Έγιναν πύλη εισόδου για την ακροδεξιά στο πολιτικό σύστημα. Ένα πλυντήριο και τρόπος να μη διασπαρεί η άκρα δεξιά. Έχουν όμως πολιτικό πρόσημο. Είναι μια σκληρή ακροδεξιά, καθόλου ουδέτερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.