image Μετά τη μαγική σκέψη -στα Νέα image Η πολιτική συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα, ένα διαρκές σκάνδαλο

Υπήρξε πολιτική αδυναμία κατανόησης της αντίδρασης του κόσμου -Επικοινωνία 94 FM

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94 FM» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Η ΕφΣυν λέει για την ηγετική ομάδα πέριξ του πρωθυπουργού ότι μάλλον καβάλησε το καλάμι, κινήθηκε άστοχα και θέλησε να κάνει το μαύρο άσπρο χωρίς επιτυχία.

Νομίζω ότι είναι νωρίς να κάνουμε αυτή την αποτίμηση, αλλά δεν είναι νωρίς να δούμε ότι κάτι δεν διαβάσαμε καλά στο κλίμα και την ψυχολογία των ανθρώπων τους τελευταίους μήνες. Δεν δούλεψαν τα ραντάρ για να συλλάβουν τη διάθεση του κόσμου. Αυτό σ’ ένα βαθμό είναι τεχνική αδυναμία, αλλά εμένα πρωτίστως με αφορά η πολιτική αδυναμία να καταλάβουμε την αντίδραση του κόσμου.

Τίθεται όμως το ερώτημα αν πρέπει να πηγαίνεις σύμφωνα με το τι θέλει ο κόσμος ή σύμφωνα με το ποια είναι η πολιτική που χαράζεις και τι θεωρείς κοινωνικά δίκαιο

Προχωράς σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις ιδρυτικές αρχές σου, αλλά τουλάχιστον κατά τους τρόπους και τα μέσα προσαρμόζεσαι στον κόσμο. Δεν λειτουργείς ερήμην της κοινωνίας, πολύ περισσότερο αν είσαι κόμμα εξουσίας.

Τελικά έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κέρδισε η ΝΔ; Ηττηθήκατε γιατί είχατε ασκήσει κακή πολιτική ή γιατί είχατε έναν υπέρτερο αντίπαλο;

Νομίζω ότι ήταν μία πολιτική ψήφος, περιορισμού της εξουσίας ενός από τα κόμματα του δικομματισμού και πρόκρισης ενός άλλου, σ’ ένα νέο κύκλο δοκιμών. Φυσικά και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι ένα δίδαγμα για το πώς θα βαδίσει το επόμενο διάστημα. Πρέπει να κάνει εθνικές εκλογές με μαχητικότητα, με συνοχή επαναθέτοντας τα διλήμματα για το τι σημαίνει αριστερή πολιτική ανασυγκρότησης της χώρας και τι σημαίνει θατσερική πολιτική μετασχηματισμού της κοινωνίας. Διότι αυτό είναι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχει χρόνος για να συμβούν όλα όσα περιγράφετε; Η επικοινωνία δεν είναι ένας αυτοματισμός, είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο.  

Ο χρόνος είναι αυτός που είναι. Φτάνει και δεν φτάνει. Με απλά λόγια, με ειλικρίνεια και με πορεία προς τον κόσμο.

Λέτε σε ένα σημείο σημερινού άρθρου σας στα Νέα: «να κατανοήσουμε ότι το ήθος δεν είναι αυταπόδεικτο και κληρονομικό αλλά συγκροτείται κάθε μέρα με πράξεις και λόγους. Η ηθικολογία δεν είναι πολιτική είναι εξουδετέρωση της πολιτικής. Και εν τέλει το ύφος συνιστά ήθος». Για ποιο λόγο κάνετε αυτή την επισήμανση;

Το πεδίο της ηθικολογίας επελέγη κυρίως από τον αντίπαλο με κατασκευή fake news, δολοφονίες χαρακτήρων και πράγματα που τα είχαμε δει ήδη από την εποχή που πολεμήθηκε με κάθε τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν αντιληφθήκαμε εγκαίρως ότι δεν έπρεπε να παίξουμε σε αυτό το πεδίο, σε αυτό το γήπεδο. Νομίζω ότι όλη η πολιτική Τραμπ μεταφέρθηκε ατόφια στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη: Χυδαία ψέματα και αφήνεις τον άλλον να αποδείξει ότι δεν ισχύουν.

Ένα τυπικό παράδειγμα είναι πώς ο Τραμπ έλεγε διαρκώς ότι δεν έχει πιστοποιητικό γεννήσεως ως Αμερικανός πολίτης ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάζοντάς τον στο τέλος μέσα στο Λευκό Οίκο σε γεύμα ανταποκριτών να απαντήσει και να χλευάσει τον παριστάμενο Τραμπ και να τον οδηγήσει να φύγει από το δείπνο.

Το τελευταίο διάστημα ο στόχος δεν ήταν ούτε το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τον λέγανε σοβιετικό και μαδουριστή, στόχος ήταν το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Έγιναν αντίστοιχες επιθέσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ προς την Νέα Δημοκρατία;

Στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι ως ένα βαθμό κοιμηθήκαμε διότι πιστεύαμε ότι επειδή πράγματι κάναμε πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφουγκραζόμενοι τα στρώματα που διέλυσε η κρίση, νομίζαμε ότι όλα αυτά απορροφώνται και γίνονται κατανοητά από όλο το εκλογικό σώμα. Υπάρχει αδυναμία στη μεσαία τάξη, υπάρχει αγωνία για βίαιο μετασχηματισμό και υπάρχει και αδυναμία της ίδιας της οικονομίας να φροντίσει για όλους. Αυτά θέλουν κάποιο χρόνο. Αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει. Ο χρόνος μέχρι το ‘15 χρησιμοποιήθηκε για οριζόντια αποδιάρθρωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων πλην του 10% το οποίο ουδόλως το έθιξε η κρίση -μάλλον το ενίσχυσε. Δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να υποστηρίξει όλο το υπόλοιπο 90% ξεκινώντας από τους πλέον εξουθενωμένους. Αυτό όμως θέλει χρόνο θέλει δυνάμεις.

Φυσικά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Έλληνες πολίτες «ότι δεν έχουν υπομονή και ότι σε κάποιο κρίσιμο σημείο διαλέγουν κάτι άλλο». Να το κατανοήσουμε αυτό, για να αναδιοργανώσουμε τις δικές μας απαντήσεις στις εκλογές που θα γίνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.