image Από τους «στρατιώτες» πράξεις και όχι κολακεία -στην KontraNews της Κ image Το μήνυμα είναι ότι κάτι δεν έχουμε κάνει καλά -στον Αθήνα 984

Η συζήτηση πρέπει να επιστρέψει στα πεπραγμένα της κυβέρνησης -στο Πρώτο Θέμα FM

Στο «Θέμα 104,6» μίλησε με τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη ο Νίκος Ξυδάκης.

Ποιο είναι το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Δεν θα έπρεπε να κερδίζει κανείς την ψήφο με αφηγήματα. Το πιο στέρεο αφήγημα ενός κόμματος είναι το πρόγραμμά του και μιας κυβέρνησης το έργο το οποίο επιτέλεσε. Ας δούμε τι έχει επιτελεστεί αυτά τα χρόνια. Άλλα τα ξέρουμε, άλλα όχι. Πολλά είναι θεσμικά, πολλά αφορούν τον παραγωγικό πλαίσιο και το πλαίσιο της οικονομίας.

Πιστεύετε ότι δεν επικοινωνήθηκαν σωστά όλα αυτά;

Η επικοινωνία είναι πάντοτε πρόβλημα. Η σωστή επικοινωνία πολλαπλασιάζει τα οφέλη. Αν αντίθετα δεν την κάνεις καλά, χάνεις και τα καλά που έκανες. Πάνε μαζί αυτά.

Από ό,τι φαίνεται το κύριο αίτιο ήταν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, το ήθος και το ύφος...

Η φορολόγηση της μεσαίας τάξης πράγματι έγινε και πράγματι δεν μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί. Χρειαζόταν χρόνος. Δεν πήραμε ένα πλοίο με ανθηρά οικονομικά και φορτίο χρυσού και φτιάξαμε φορτίο με άχυρα. Παραλάβαμε ένα πλοίο ναυαγισμένο και άδειο και φτιάξαμε ένα πλοίο που έχει ισορροπημένα δημοσιονομικά και μια πρώτη ρύθμιση του χρέους. Διαφυλάξαμε την κοινωνική συνοχή και έχουν μπει θεμέλια για καλύτερη παραγωγική πορεία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι έχουμε σταθεροποίηση και βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών δομών.

Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Τσακαλώτο: «Ευκλείδη, τα τελευταία χρόνια μαζέψαμε 13 δις φόρους για να βγει το υπερπλεόνασμα και μοιράσαμε τα 2». Έγινε έτσι;

Υπερφορολόγηση υπήρξε για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τη χώρα σε ελλείμματα 15%  και 330 δισεκατομμύρια χρέος το 2010; Δεν έπρεπε να γίνει διόρθωση; Ήταν πικρό το ποτήρι και το ήπιε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε όμως και όσα μπορούσε και πιθανόν μπορούσε να κάνει περισσότερα. Οι άλλοι έκαναν πολύ λιγότερα.  Αφαίρεσαν 60 δισεκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια από τον ελληνικό λαό, με τη συρίκνωση του ΑΕΠ. Το PSI, εξαιτίας του οποίου εκπαραθυρώθηκε εκλεγμένος πρωθυπουργός, κόστισε επίσης δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά στο ύφος και το ήθος, φυσικά έχουν γίνει αστοχίες, φυσικά έχουν γίνει λάθη. Κατά τη γνώμη μου όμως υπερμεγεθύνθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν με «αλγόριθμους» μίσους και εχθροπάθειας. Και αυτό δεν μπορέσαμε εγκαίρως να το διαγνώσουμε -ούτε εγώ που είμαι άνθρωπος της επικοινωνίας- είχα καταλάβει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει η τοξική διάβρωση του δημόσιου λόγου και του δημόσιου χώρου.

Είδαμε ανθρώπους να δείχνουν φωτογραφίες του πατέρα του Τσίπρα να είναι συνεργάτης της χούντας, να λένε διάφορα για Μαλδίβες και με αυτά και με άλλα μετατοπίστηκε σε άλλο πεδίο ο δημόσιος λόγος. Αντί να μιλάμε για τις πολιτικές πρακτικές, για το πώς θα χτιστεί μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση και πώς θα ανασυγκροτήσουμε την παραγωγή και τη διοίκηση μιλούσαμε για ανύπαρκτες Μαλβίδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.