image Μια συγνώμη δεν έχει ψελλίσει η Δεξιά για την περιπέτεια του 2009 -στο Star image Θα εμπνεύσουμε και θα συσπειρώσουμε ξανά τον κόσμο της Αριστεράς και της Προόδου -στο real.gr

Οι δυνάμεις που μιλάνε για ακυβερνησία καθαίρεσαν ένα πρωθυπουργό κι έφεραν την κυβέρνηση τραπεζιτών και δοτών

Στο Πρακτορείο FM  και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής  του Νότιου Τομέα της Β΄ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης.

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών:

Ανατρέπεται το αποτέλεσμα. Αν γίνονταν μόνο γκάλοπ δε θα κάναμε εκλογές. Νομίζω όλα γίνονται. Εξαρτάται από το αίσθημα και τις διαθέσεις των πολιτών. Σαφώς υπάρχει ένας βουβός θυμός, μια τάση τιμωρητικής ψήφου. Νομίζω ότι έχει σταλεί -και ληφθεί- ένα μήνυμα…

Στις εθνικές εκλογές μπορεί η ψήφος να κατευθυνθεί με περισσότερο ορθολογικά κριτήρια, με βαθύτερη σκέψη και μεγαλύτερη σύνεση. Κανένας δεν κατεβαίνει στις εκλογές για να μην κερδίσει, για να μην αυξήσει τα ποσοστά του. Αυτό κάνουμε κι εμείς, κυρίως για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι αυτά που υλοποιήσαμε και αυτά που σχεδιάζουμε συγκροτούν μια πρόταση πειστική, ρεαλιστική, ελπιδοφόρο.

Για τα διλήμματα αυτοδυναμίας:

Ούτε για αδιέξοδα υπάρχει φόβος ούτε για ακυβερνησία. Οι δυνάμεις που μιλάνε για ακυβερνησία είναι αυτές που καθαίρεσαν ένα πρωθυπουργό κι έφεραν την κυβέρνηση τραπεζιτών με τους δοτούς του ΛΑΟΣ.

Θα γίνουν οι εκλογές, θα εκφραστεί ο λαός, θα δείξει τις προτιμήσεις του και μετά θα δούμε αν αυτοί που είναι υπέρμαχοι της συνεννόησης έχουν την ίδια διάθεση. Μην ξεχνάτε ότι είναι οι ίδιοι που έδρασαν όπως έδρασαν με Συμφωνία των Πρεσπών.

Nα δούμε λοιπόν αν αυτοί που εμφανίζονται δήθεν υπέρ της εθνικής συνεννόησης είναι οι ίδιοι οι οποίοι δεν έδειξαν καμία διάθεση για εθνική συνεννόηση στο ζήτημα της Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτοί που τώρα θα την… υπερασπιστούν ενώ την πολέμησαν με μεγάλη υποκρισία και λύσσα.

Το να συνεργαστείς για να κυβερνήσεις μια χώρα που έχει μακρά πορεία εξόδου από την κρίση προϋποθέτει μερικές μίνιμουμ δεσμεύσεις: πώς βοηθάς την κοινωνία, πώς βοηθάς τον κόσμο της εργασίας, πώς βοηθάς το κοινωνικό κράτος, πιο πρώτα αν θέλεις κοινωνικό κράτος, αν θέλεις κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Ένα κράτος που θα κυβερνούν φύλαρχοι, οι άνθρωποι θα είναι υπήκοοι, θα λατρεύουν μια μαγική οικογένεια πλουσίων ως κυβέρνηση, αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με μια δημοκρατία που ζητά να κυβερνηθεί με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Οι φύλαρχοι και οι υπήκοοι δεν έχουν τίποτε κοινό.

Για την διαμαρτυρία των πολιτών στις ευρωεκλογές:

Είναι μια αγανάκτηση που συμποσούται από τα χρόνια του κόμματος του χρηματιστηρίων, των δομημένων ομολόγων, της υπερχρέωσης των κυβερνήσεων Καραμανλή, τα χρόνια του πρώτου μνημονίου, του δεύτερου μνημονίου και του τελευταίου, του τρίτου μνημονίου, έστω και αν αυτό ήταν το πιο ελαφρύ και καταληκτήριο, εκείνο που μας έβγαλε από αυτή τη μέγγενη.

Ένα μέρος του κόσμου, ούτε το 1/3, είπε ότι ο Τσίπρας φταίει για όλα. Ένα άλλο μέρος στάθηκε πλάι στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε, ναι, έχεις κάνει και λάθη, έκανες όμως μερικά πράγματα, μας έβγαλες σε ένα ξέφωτο, μπορούμε να ελπίζουμε, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί. Νομίζω ένα μέρος από τους ανθρώπους που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, θα έλθει στις 7 Ιουλίου να ψηφίσει μια Αριστερά που πασχίζει και προσπαθεί και πετυχαίνει.

Για τις τοποθετήσεις του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή

Ο κ. Καραμανλής σχολιάζεται πια στο πανελλήνιο για τη χθεσινή του εμφάνιση: μίλησε για πρώτη φορά από το 2009 και θα ξαναμιλήσει το 2030, σαν να αναφερόμαστε σε κομήτη ή έκλειψη. Είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός πενταετίας, ένας αρχηγός 15 χρόνια στη ΝΔ να μη μιλάει για τη χώρα του;

Καμία παρέμβαση δεν είχε κάνει από το 2009, όταν η χώρα βυθίστηκε. Ξανανεβαίνει τώρα να πάρει ανάσα αλλά δε βρήκε να πει μία κουβέντα για το τι έφταιξε, αν έφταιξε ο ίδιος και τι μπορεί να γίνει.

Αυτό το βλέπει ο ελληνικός λαός και ξέρει ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν οι μεγάλοι σιωπηλοί. Εάν ήταν Κιγκινάτος θα είχε αποσυρθεί στο κτήμα του να καλλιεργεί λαχανικά. Ήταν όμως μέσα στο κοινοβούλιο, εκλεγμένο μέλος του και κρατούσε αιδήμονα σιωπή, ντροπιαστική σιγή.

Για τις αναφορές του κ. Καραμανλή στη Συμφωνία των Πρεσπών

Να μας πει γιατί δεν είναι καλή η συμφωνία και γιατί πρέπει να πέσει η συμφωνία ή αλλιώς γιατί πρέπει να τηρηθεί. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική. Όσο για το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, δεν το πέτυχε καν ο ίδιος, οι Γάλλοι ζήτησαν το βέτο και η Ελλάδα… έλαβε μετά και μια πλαγία καταδίκη από το δικαστήριο της Χάγης για μη τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και ο κ. Καραμανλης αν έχει αποφασίσει ότι το 2019, έπειτα από δεκαετή σιωπή, θα σύρεται πίσω από τις κραυγές του κ. Σαμαρά, είναι δικό του θέμα, είναι θέμα ενώπιον της ιστορίας πλέον.

Για τα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης:

Έχει χειριστεί μεγάλα θέματα και έχει υπογράψει το Σύμφωνο της Μαδρίτης όπου έχει αναγνωρίσει δικαιώματα στην Τουρκία. Να μας πει λοιπόν πώς θα βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα.

Για κάποιους είναι πολύ εύκολη η κριτική. Είναι εξοργιστικό όλο αυτό με τους φυλάρχους, που θέλουν να εκπροσωπούν τη «φυλή» και διεκδικούν την αναπαραγωγή. Χειρίστηκαν πράγματα, ανακάτεψαν μια χώρα και διεκδικούν τώρα πλήρη υποταγή. Δεν είναι Ελλάδα αυτό, είναι προσβολή στο δημοκρατικό αίσθημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.