image Για πολλούς από εμάς η κρίση υπήρξε περίοδος βαθιάς αυτογνωσίας -στο Catisart.gr image Η ΝΔ φτωχοποίησε το μικρομεσαίο πλήθος του «μαζί τα φάγαμε» -στο News247

Η μεσαία τάξη έγινε αδύνατη. Και αυτή βοηθήθηκε- Στον Alpha989

Στον Alpha 989, και στον δημοσιογράφου Γιώργο Σμυρνή μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθήνας Νίκος Ξυδάκης.

Εκλογές

Νομίζω ότι θα βγάλει κάτι πολύ ενδιαφέρον η κάλπη την Κυριακή. Τόσο η ψυχολογία όσο και η ευθύνη καθενός είναι διαφορετικές. Αλλά και το κλίμα και η ενημέρωση που έχει ο κόσμος επίσης άλλαξαν. Συνέβησαν μερικά πράγματα αυτές τις μέρες: Για το «Μακεδονικό» οι εξελίξεις έχουν πολύ ενδιαφέρον, η κρυμμένη ατζέντα της ΝΔ για την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές εταιρείες έχει μπει στο τραπέζι, όπως και τα σχέδιά της για ευέλικτες μορφές εργασίας και απελευθέρωση Κυριακών στα καταστήματα. Όλα είναι ζητήματα που είχαν εγείρει τρομερές αντιδράσεις και είχαν τρομοκρατήσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους. Αυτά πια συζητούνται, αποκαλύπτονται. Η ίδια η ΝΔ δεν τα λέει, αλλά είναι στοιχεία που ο καθένας τα λογαριάζει για τη ζωή του.

Μεσαία τάξη

Για τη μεσαία τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα πάντα. Η μεσαία τάξη ποια είναι; Η κα Ντόρα Μπακογιάννη την όρισε ως το τμήμα του πληθυσμού με εισόδημα πάνω από 40.000. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποκαλύπτουν ότι μόνο το 8% του πληθυσμού κάνει δήλωση πάνω από 30.000 πόσο μάλλον 40.000 ευρώ. 

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας την όποια φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΟΣΑ, των μεγάλων διεθνών οργανισμών αλλα και των μεγάλων διεθνών τραπεζών η μεσαία τάξη διακρίνεται σε αδύνατη, μέση και ανώτερη. Το 80-85% είναι πάντα κάτω από  15-25.000 με τα όρια απλώς να ποικίλουν αναλόγως με τον οργανισμό.

Αυτό τον κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ τον βοήθησε αποφασιστικά. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα μιλάμε  για το 90% του πληθυσμού σε αυτό το οικονομικό φάσμα. Αν η ΝΔ θέλει να κάνει πολιτική για το 8 ή το 10% του πληθυσμού να το πει ευθέως και στους ανθρώπους που αυτοορίζονται ως μεσαία τάξη που μπορεί να είναι δύο υπάλληλοι που έχουν 2.500 ή 3.000 εισόδημα το μήνα. Να τους πει ότι θα τους τσακίσει, γιατί δεν είναι μεσαία τάξη. 

Αυτό που συνέβη στη χώρα είναι ότι από τα 180 δις δημόσιο χρέος το 2004 πήγαμε στα 300 δις το 2009 και τότε η χώρα χρεοκόπησε. Και τότε ο τρόπος των δανειστών μας, των εταίρων, ήταν μας δανείσουν και άλλα χρήματα και όλα αυτά να βγουν από την υποτίμηση των εισοδημάτων των Ελλήνων και από την υποτίμηση των κεφαλαιουχικών αγαθών.

Χάθηκε το 40% του ΑΕΠ τα πρώτα τρία χρόνια της κρίσης; Βρέθηκε το 27% του πληθυσμού στην ανεργία; Αυτό πληρώνουμε και αυτό προσπαθούμε να ανατάξουμε. Όταν λοιπόν μία κυβέρνηση φροντίζει πρώτα από όλα να μην αφήσει δύο και τρία εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς φαγητό, χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα αυτό σημαίνει εθνική πολιτική, σημαίνει πολιτική εθνικής σωτηρίας. Και αυτό γίνεται στις μεγάλες εθνικές κρίσεις.

Δεν έχει καμία πολυτέλεια η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων να αφήσει το ⅓ ή το ¼  του πληθυσμού της εκτός ζωής, εκτός προοπτικής, εκτός ελπίδας να μην μπορεί να πληρώσει στοιχειώδεις υποχρεώσεις. Αυτό δεν είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός που περιγράφει η ΝΔ, ότι φορολογήσαμε τη μεσαία τάξη για τον αδύνατο, διότι η μεσαία τάξη έγινε αδύνατη. Και αυτή βοηθήθηκε.

Ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014 και ξέρουμε και τι συνέβη και από το 2015 στα 2019. Τα μαγαζιά έκλειναν, η χώρα είχε αρνητικό ισοζύγιο 40.000 και 50.000 στο εξάμηνο. Τώρα έχουμε θετικό ισοζύγιο. Βέβαια κλείνουν ακόμα επιχειρήσεις αλλά ανοίγουν πολύ περισσότερες. 

Ποιοι έκλεισαν όμως τις επιχειρήσεις;  Η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι υπερφόρτωσαν τη χώρα; Ποιοι έγραφαν ελλείμματα 15% στις χαρτοπετσέτες; Ποιοι κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Ποιοι εφηύραν τον ταπεινωτικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον κατήργησε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Λάθη έχουμε κάνει. Μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα πράγματα για τον ελληνικό λαό, το δέχομαι. Αλλά αυτά που κάναμε ήταν για το σύνολο του ελληνικού λαού και για τη μικρομεσαία τάξη, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα και έπεσε κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και δώσαμε ένα στήριγμα σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν πλήξαμε τους λεγόμενους μεσαίους εις βάρος των αδυνάτων, βοηθήσαμε τους μεσαίους που είχαν γίνει αδύνατοι. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.