image Η ψύχραιμη και ανθρώπινη αποτίμηση της θητείας ενός πρώην υπουργού Πολιτισμού image Η γελοιοποίηση του κομματικού κράτους -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Τρόικα εσωτερικού -«Ένα Βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Η αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στηρίχθηκε σε μερικές απλές ιδέες: Πρώτον, ζητούσε πιεστικά εκλογές από το 2016, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση περίπου δεν ήταν νόμιμη ―προφανώς έναντι των κληρονόμων νομέων και ιδιοκτητών του κράτους. Δεύτερον, κατασκεύασε έναν αλγόριθμο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ («μαδούροι») και μίσους προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα («ψεύτης»), αντιγράφοντας την τακτική Τραμπ κατά της Χίλαρι Κλίντον (η Κλίντον είναι απατεώνας – Crooked Hillary), όπως κατασκευάστηκε και διαχύθηκε παναμερικανικά από τον Στιβ Μπάνον και την Cambridge Analytica. Τρίτον, κατασκευάστηκε μια ρητορική περί αριστείας και λαμπρών βιογραφικών Χάρβαρντ, τα οποία ετέθησαν σε αντιπαράθεση με τον λαϊκισμό και την ανομία της δημόσιας παιδείας. Τέταρτον, επιδαψιλεύτηκαν κολακεία, πατρωνεία και υποσχέσεις στη μεσαία τάξη, πονηροαορίστως περιγραφόμενη, και της οποίας τα δεινά και οι ματαιώσεις απεδόθησαν όχι στην πολυετή ύφεση, αλλά στη μεροληπτούσα Αριστερά. Πέμπτον, αξιοποιήθηκε στο έπακρον το αντισυριζαϊκό μένος που καλλιέργησαν με αισθητικούς κυρίως όρους το ακραίο κέντρο και οι πρώην αριστεροί, οι οποίοι εν συνεχεία ενσωματώθηκαν απενοχοποιημένα στη νέα δεξιά. Έκτον, το σύνολο στηρίχθηκε ιδεολογικά στο δόγμα της στρατηγικής ήττας της Αριστεράς, όπως το διατύπωσαν εξ υπερδεξιών ο Μ. Βορίδης και εκ του κέντρου ο Β. Βενιζέλος.

Λεκτική επιθετικότητα, μιντιακή καταιγίδα, ψευδείς ειδήσεις, ακαριαία εκμετάλλευση σφαλμάτων του αντιπάλου: αυτά ήταν τα τακτικά όπλα. Αξιοποίηση του βαθέος κράτους και δεσμευτικά συμβόλαια με το βαθύ σύστημα: τα στρατηγικά όπλα. Επανάκαμψη στην εξουσία και πολιτική – ιδεολογική εξουδετέρωση του αντιπάλου, οι στρατηγικοί στόχοι.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Ο δεύτερος, όχι. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνέβη, κυρίως διότι το εκλογικό σώμα αφού στις ευρωεκλογές «ετιμώρησε» παραδειγματικά την κυβέρνηση, ακολούθως ενίσχυσε εντυπωσιακά το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Προφανώς μια κρίσιμη μάζα εκλογέων φοβήθηκε την επερχόμενη Παλινόρθωση, και τα απόνερά της στην πληγωμένη κοινωνία. Δεν είχε άδικο.

Ό,τι βλέπουμε τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης Μητσοτάκη, στο συμβολικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο, προοικονομεί μια διακυβέρνηση αυστηρά ταξική και μεροληπτική, υπέρ χορηγών και προσοδοθηρικών ελίτ, και όχι βέβαια υπέρ της μεσαίας τάξης, που μετά τη θερινή ραστώνη θα βλέπει τις «κεντρώες» προσδοκίες της να καταρρέουν. Στα υλικά αιτήματα αναπαραγωγής του μικρομεσαίου πλήθους η κυβέρνηση απαντά με υπερπροσφορά αστυνομοκρατίας, αυταρχισμού, και ελληνοχριστιανικού έθους. Εκτός από εξαπάτηση των μικρομεσαίων, η τέτοια συμπεριφορά σημαίνει την απαρχή ενός ιδεολογικού πολέμου εκ μέρους της Δεξιάς, πρωτοφανούς στη Μεταπολίτευση. Είναι πρόδηλο ότι η χρεοκοπία και η πολιτική αναδιάρθρωση του 2012-2015, με την αριστερή παρένθεση διαψευσμένη, οδηγεί την εγχώρια ολιγαρχία σε ανελέητο αγώνα επιβίωσης και κατίσχυσης, εφαρμόζοντας πολιτικές σοκ, όπως ακριβώς επιχειρήθηκαν από την τρόικα το 2010-14.

Η βίαιη αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το outsourcing κρίσιμων λειτουργιών του κράτους, οι αλλαγές συμβάσεων κατά τη βούληση του επενδυτή και με καταπάτηση της νομοθεσίας, η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, η διασπορά εκατοντάδων ενσωματωμένων μετακλητών στο κράτος, για παράκαμψη ακόμη και των κοινοβουλευτικών υπουργών, των μόνων που διαθέτουν πολιτική νομιμοποίηση, είναι μερικά σημεία μόνο από αυτό που έρχεται σαν νεοδεξιό σοκ, κατακαλόκαιρα.

Δύο ερωτήματα: Ένα. Η κόπωση του ελληνικού λαού από την πολυετή κρίση θα νεκρώσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης; Θα παρακολουθεί ο λαός απαθής την εθνική-κοινωνική υποβάθμιση και το πλιάτσικο; Δύο. Ποια θα είναι η φύση και κυρίως η ένταση της αντιπολίτευσης, νοούμενης ως λυσιτελούς αντίστασης και πειστικής εναλλακτικής πρότασης, εντός και εκτός κοινοβουλίου. Το δεύτερο ερώτημα ζητεί απάντηση επειγόντως, μες στο καλοκαίρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.