image Τραπεζοκαθίσματα στη Δήλο (Γαίας ατίμωσις) -Ένα βλέμμα στο Έθνος της Κ. image Το κίνημα του Σεπτέμβρη – «Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ.

Τι θα ρωτούσα στη ΔΕΘ ― «Ένα Βλέμμα» στο Εθνος της Κυριακής

Τι θα περιμέναμε να ακούσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις στη ΔΕΘ; Πώς σκέφτονται και πώς σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας, με βάση την πείρα της πρόσφατης οδυνηρής δεκαετίας και, κυρίως, με βάση τις ανακύπτουσες ανάγκες και το γεωπολιτικό περιβάλλον.

Προσωπικά, θα περίμενα να ακούσω κατά  σειρά: Πρώτον, πώς θα ανατάξουμε τη χώρα, οικονομικά και διοικητικά, μετά το ναυάγιο του 2010 και την κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ζητούσα προγράμματα, σχέδια, κοστολογήσεις, συγκρίσεις με τη διεθνή εμπειρία, αλλά και όραμα: Τι χώρα θέλουμε, τι οικονομία χρειαζόμαστε, τι μπορούμε να αναπτύξουμε.

Αν έθετα ερωτήσεις, θα ήταν τέτοιες, εντελώς απλές και θεμελιώδεις: Πότε ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο; Πότε ολοκληρώνεται η ψηφιακή διακυβέρνηση; Γιατί δεν γενικεύεται η χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές άνω των 100 ευρώ; Γιατί δεν χτίζεται αφορολόγητο βάσει δαπανών προς γιατρούς, ελευθέρους επαγγελματίες κ.λπ.; Αλλά και γενικότερες, αναλόγως ουσιαστικές: Πώς πορεύεται η Ελλάδα στην Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση; Πώς αναπτύσσουμε την Οικονομία της Γνώσης; Μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση με οικονομία βασισμένη στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, του real estate και των συνδεόμενων υπηρεσιών, όπως έκανε πριν από την κρίση; Αντέχει η Ελλάδα μια βρώμικη φαστ τρακ ανάπτυξη, που θα υποβαθμίζει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, άρα θα υποβαθμίζει και το τουριστικό προϊόν και τα σύστοιχα assets;

Οσα εκπέμπει απευθείας η κυβέρνηση και όσα εμμέσως διαχέει, δημιουργούν την εντύπωση ότι στρατηγική της επιλογή είναι μια γρήγορη μεγέθυνση, όχι στρατηγική ανάπτυξης προς  την Οικονομία της Γνώσης. Οριζόντιες φορολογικές μειώσεις, υποσχέσεις για trickle down οικονομικά, οικοδομικά και τουριστικά big projects, καζίνα, εκχωρήσεις επενδυτικών διευκολύνσεων εις βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς ― αυτά δεν συνιστούν οικονομία του μέλλοντος με πολλές και καλές δουλειές. Το κυάνιο στη Χαλκιδική δεν είναι δουλειά, το τσιμέντωμα των παραλιών είναι υποβάθμιση του τουριστικού πλεονεκτήματος, η κατάπνιξη της ιστορικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης στο μετρό είναι αντιεμπορική και αντιαναπτυξιακή. Η φαστ τρακ μεγέθυνση, με προϊόντα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής τεχνολογίας, οδηγεί ταχέως σε μια χώρα με σημαία ευκαιρίας, στην οποία οι προσοδοθηρικές ελίτ θα κερδοσκοπούν με πωλήσεις και διομολογήσεις, και ανώνυμα διεθνή funds θα χρησιμοποιούν αυτή την αδιαφοροποίητη άναρχη οικονομία για φωλιά και πλυντήριο. 

Δεύτερον, σε σειρά, όχι σε σημασία. Πώς θα προσαρμόσουμε την εθνική στρατηγική στα ευρωπαϊκά και πλανητικά προβλήματα: κλιματική κρίση, ερημοποίηση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, και τα εν πολλοίς εξ αυτών παρεπόμενα, προσφυγικά  κύματα και μεταναστευτικές ροές. Με παράλληλους στόχους: αφενός, προστατεύοντας λειτουργικά και αποτελεσματικά το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, αφετέρου πορευόμενοι με βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία ― όλα προβλεπόμενα από το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας!

Είναι προφανές πλέον ότι το περιβάλλον και το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πεδία γεωπολιτικών εντάσεων και ισορροπιών, αλλά και άσκησης εθνικής-τοπικής πολιτικής με ζωτική σημασία. Η κλιματική κρίση, το περιβάλλον, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μικροπεδία για ευαίσθητους και ρομαντικούς. Ειναι ζωτικός χώρος για τη δημοκρατία. Και είναι το πεδίο στο οποίο συγκρούονται πια κοσμοθεωρήσεις: από τη μια, οι κοινωνίες, οι άνθρωποι, η φύση, το οικοσύστημα, από την άλλη, η νεοφιλελεύθερη αέναη επέκταση, επικουρούμενη από τον ρατσισμό και τον ακροδεξιό φονταμενταλισμό. Η καταστροφή του Αμαζονίου μας δείχνει τι είναι το μείγμα ακροδεξιάς και απληστίας του Μπολσονάρου, η θεσμοποιημένη «προστασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας» μάς δείχνει την ταχύτατη επιμόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ορμπαν.

Αυτά δεν είναι αφηρημένες ιδέες, είναι η ζωή μας. Τέτοια θα ρωτούσα στη ΔΕΘ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.