image Mπίζνες στην Αβάνα του Μπατίστα -«Ένα βλέμμα» στο Έθνος της Κ. image Να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε proxy war στη Λιβύη – συνέντευξη στην «Εποχή»

Συμφορά από τον πολύ επικοινωνιασμό – στα «Νέα»


Εξω δεν πάμε καλά, τα κεφάλια μέσα. Κάπως έτσι μετασχηματίζεται η ρήση Κων. Καραμανλή από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, το σταθερό προσφυγικό κύμα εξ Ανατολών, και η οδυνηρή διάψευση των αδικαιολόγητα υψηλών προσδοκιών για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, προσγειώνουν την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας. Εδώ το παιχνίδι είναι ελεγχόμενο, έτσι θεωρεί η κυβερνητική ηγεσία: ατζέντα ακίνδυνων ψευδοσυμβάντων, κατασκευή φανταστικών εσωτερικών εχθρών, τάξη ασφάλεια κατήχηση· δηλαδή, αντιπερισπασμός και διάσπαση προσοχής από τα ζέοντα της πτωχευμένης κοινωνίας, με την πολύτιμη βοήθεια ενός ακριβοπληρωμένου μηχανισμού ελεγχόμενων ειδήσεων και λιβανωτού. 

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σαν να μην έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν αντιμετωπίζονται με ιδεοληψία και εχθροπάθεια, με αυταρέσκεια πορφυρογέννητων και συνδαύλισμα των αταβιστικών αντιδραστικών αντανακλαστικών ενός μέρους του πληθυσμού. Οι σαρισσοφόροι μακεδονομάχοι και οι προσφυγοφάγοι στρέφονται ήδη κατά του κυβερνώντος κόμματος που τους χάιδεψε και τους τάισε εχθροπάθεια. Ο εμφύλιος χαμηλής, πλην διαρκούς, έντασης που τροφοδότησε η αντιπολιτευόμενη ΝΔ αρχίζει να αποβαίνει αλυσιτελής ή και επιζήμια για την κυβερνώσα ΝΔ. 

Ούτε μπορεί η επικοινωνιακή μηχανή της κυβέρνησης ακαταπαύστως να αλλάζει την ουσία των συμβάντων ή να εξαλείφει τα οχληρά συμβάντα. Μια μικρή απόδειξη ήταν η διάψευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διαμεσολάβηση ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ελλητουρκική εμπλοκή. Ηταν αρκετή μια δημοσιογραφική διασταύρωση, για να καταρρεύσει το φαιδρό σκηνικό παραπληροφόρησης.

Ολο και συχνότερα, οι κυβερνητικές δράσεις αντιπερισπασμού, τα θεαματικά ψευδοσυμβάντα, χρωματισμένα με τον φόβο της ανομίας, αποκαλύπτονται στις πραγματικές διαστάσεις τους: ως τηλεθέαμα, που γκριζάρει επικίνδυνα συνταγματικές ελευθερίες. Το φιάσκο Ινδαρέ είναι το πιο ενδεικτικό. Οι ρηματικές αναδιπλώσεις των πιο φλύαρων και κυνικών υπουργών πυκνώνουν: ακόμη και ο εμποτιζόμενος με φόβο μικρομεσαίος δεν πείθεται ότι για τα βάσανα της πτώχευσης και της πτώσης του φταίει ένα προσφυγόπαιδο που πάει σχολείο, ή ότι απειλεί τη φυλετική του καθαρότητα ο πρόσφυγας που πνίγηκε ενώ έφευγε από την Ελλάδα… Ο πτωχευμένος μικρομεσαίος δεν χορταίνει πια ούτε με το στόρι του καταχρηστικού άνομου απεργού και του τερατώδους μικροκαταληψία, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο δεν ικανοποιείται με γραφικά στόρι του αραχνιασμένου ελληνοχριστιανισμού, το υποχρεωτικό κατηχητικό ή την άθεη άνομη ειδεχθή διαβολική άμβλωση: πρόκειται για θέματα που έχουν λυθεί από δεκαετίες και έχουν ενσωματωθεί ομαλά στο συλλογικό φαντασιακό.  

Η επικοινωνιακή καταιγίδα της ΝΔ την έφερε στην εξουσία, βοηθούσης της επικοινωνιακής αφλογιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκεί όμως για να τη διατηρήσει στην εξουσία. Η πλημμύρα εικόνων του πρωθυπουργού που περιοδεύει από διακοπές σε διακοπές βαθμηδόν θα λειτουργεί αντίστροφα, εξόχως επιβαρυντικά. Στην αδηφάγο μηντιόσφαιρα το δυναστικό VIP σκι στα βουνά θα επισκιάζεται πάντα από την αμήχανη ομπρέλα στον Λευκό Οίκο. Η χαρωπή εικόνα της προσποίησης ηττάται από την αδυσώπητη εικόνα του πραγματικού. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.