Το άλιεν, ο ξένος και ο κλώνος Πρότζεκτ Ντουμπάι: Αλ Βαβέλ

Παιχνίδια με το περιβάλλον

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είπε το αυτονόητο, αυτό που υποστηρίζουν δυόμισι δεκαετίες οι πολίτες και ποτέ κανείς κυβερνητικός δεν τόλμησε να πει: η εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία θα προχωρήσει μόνο εφόσον εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν υδάτινα αποθέματα στον κάμπο. Ο γραμματέας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκης προσέθεσε το συγκλονιστικό: δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα το έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία· μπορεί να υπάρχει, μπορεί και να μην υπάρχει!

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας επιμένει ότι η εκτροπή θα ολοκληρωθεί εντός τριετίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα την προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου «δεν θα αφήσουμε τη Θεσσαλία να γίνει Σαχάρα». Υπενθυμίζουμε, με τη σειρά μας, ότι παρόμοια Σαχάρα έβλεπε στον κάμπο και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Θεσσαλός στην καταγωγή, υπέρμαχος της εκτροπής και πολέμιος της ίδρυσης αυτοτελούς υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι νοήμονες πολίτες, που αντιλαμβάνονται την πατρίδα τους με όρους ιστορικούς, και όχι ψηφοθηρικούς, γνωρίζουν ήδη τι μεγέθους περιβαλλοντική καταστροφή, μη αναστρέψιμη, θα είναι η εκτροπή του Αχελώου σε έναν κάμπο που σπαταλάει το πολύτιμο δημόσιο αγαθό για να ποτίζει, μεταξύ άλλων, με εγκληματικό ψεκασμό το επιδοτούμενο βαμβάκι. Βαμβάκι χαμηλής ποιότητας, που δεν πιάνει τιμές, και σε λίγο δεν θα έχει ούτε επιδότηση.

Η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται αυτό; Πολύ περισσότερο, αντιλαμβάνεται πόσο ανακόλουθη και αναξιόπιστη πολιτικά μπορεί να αποδειχθεί εξαιτίας του Αχελώου; Πόσο υποκριτική και κάλπικη μπορεί να αποδειχθεί όλη η ρητορεία της περί Πράσινης Ανάπτυξης, «Δανίας του Νότου»; Οι οικολογικά ευαίσθητοι πολίτες έδωσαν περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση· ο κ. Παπανδρέου έφτασε να προτείνει το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος σε «πράσινους» ακτιβιστές. Με τον Αχελώο, η πράσινη εμπιστοσύνη αίρεται.

no comments
 • nikos koukos
  REPLY

  Climate gate.

  Google it: Daily Telegraph, Wall Street Journal.
  ‘Αρχισαν οι παραιτήσεις και οι αγωγές.
  Για τον Αχελώο συμφωνώ.
  Για την έντυπη έκδοση κρατάνε το πρωτοσέλιδο ως την Κοπεγχάγη, στο site του Telegraph είναι 2η είδηση.

  ‘Hide the decline’

  Ευχαριστώ

 • Παναγιωτάκης
  REPLY

  Αλητίες των “Σοσιαληστών”.
  Και η κοπελιά η Υπουργός, άπατη θα πάει! Θα την φάνε τα λαγωνικά του εμπορίου!

  Αυτή η χώρα κάθε μέρα υπογράφη την καταδίκη της!

 • Παναγιωτάκης
  REPLY

  Αλητίες των “Σοσιαληστών”.
  Και η κοπελιά η Υπουργός, άπατη θα πάει! Θα την φάνε τα λαγωνικά του εμπορίου!

  Αυτή η χώρα κάθε μέρα υπογράφει την καταδίκη της!

Leave a Reply

Your email address will not be published.