Ποιος υπερασπίζεται την αξιοκρατία; Φρόνημα και ηγεμονία: κενά πεδία

Φταίνε οι ξένοι ή η εληνικότητα;

Η οδύνη της ύφεσης φέρνει στην επιφάνεια οδυνηρά ερωτήματα αυτογνωσίας και ταυτότητας, πολλά από τα οποία εκκολάπτονταν σιγαλά, επί έτη, σε φωλιές λογίων, ευαίσθητων δεκτών ή απλώς ιδεόληπτων και σαλών. Από τη δεκαετία του ’80, όταν η δημοκρατία είχε πια στερεωθεί και η ευμάρεια μεταμόρφωνε τον καθ’ ημέρα βίο, ζεσταίνεται η παλαιά συζήτηση: για την ελληνικότητα, το λαϊκό, τις δυτικές οφειλές και τις ανατολικές καταβολές, τον χαρακτήρα της ορθοδοξίας, το ποσόν του κοσμοπολιτισμού, την καχεξία της αστικής τάξης, την επαμφοτερίζουσα στάση των ελίτ ― τέτοια…

Συχνά, οι αναζητήσεις αυτές κατέληγαν σε βίαια διλήμματα (όπως όλα τα διλήμματα): Φταίμε εμείς για το κακό μας ριζικό; Ο ασίγαστος εμφύλιος, ο διχασμός; Ή φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, οι μεγάλες δυνάμεις; Καταγόμεθα απευθείας εκ των αρχαίων, άρα είμαστε Δυτικοί; Ή κοντινότεροι μας είναι οι Βυζαντινοί του μεσαίωνα και οι μεταβυζαντινοί της τουρκοκρατίας, άρα είμαστε Ανατολίτες; Φυσικά είμαστε και τα δύο, είμαστε όλα, και κάτι πολύ περισσότερο, πολύμορφο και αντινομικό, αυτό που προκύπτει από τη μείξη και τον συγκρητισμό· σύνθετο και πλούσιο ως εκ τούτου.

Σε καιρό κρίσης οι συζητήσεις για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα αφήνουν τις ασφαλείς φωλίτσες των λογίων και των ποιητών, των ιδεολόγων και των αισθητών, και φουντώνουν στις συζητήσεις των πολλών. Η κρίση αλλάζει τον χρόνο, τον πυκνώνει και τον βαραίνει· αλλάζει και τον καθημερινό λόγο, τον κάνει πιο επείγοντα και βαθύ, συχνά αγωνιώδη. Και τώρα ζούμε στην καρδιά της κρίσης· κλονίζονται βεβαιότητες, εφησυχασμοί, αδράνειες, οκνηρίες. Τώρα πρέπει να αναμετρηθούμε πάλι, απ΄ την αρχή, με θεμελιώδη ερωτήματα, τόσο πιο δύσκολα όσο πιο απλά: Τι είμαστε; Τι μπορούμε; Γιατί βρεθήκαμε εδώ; Πώς θα πορευτούμε στο εξής;

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δούμε και την παρούσα αναζήτηση ταυτότητας και πορείας, στην εποχή του Μνημονίου. Λένε: Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, χρειαζόμαστε χρόνο και χρήμα. Λένε: Το Μνημόνιο φέρνει υποδούλωση, μάς το επέβαλαν οι Ευρωπαίοι για δικό τους όφελος. Λένε: Απαιτείται δραστική μείωση του κράτους. Λένε: Οι ασύδοτες αγορές μάς έφεραν σε αυτά τα χάλια. Και ούτω καθεξής.

Κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και τις αλήθειες της. Καμιά δεν έχει, δεν μπορεί να έχει όλη την αλήθεια. Και στις δύο πλευρές υπάρχει μια τάση κανονιστική: να ρυθμιστεί το παν δια παντός. Αν πάει πιο μακριά ο διαξιφισμός, θα δούμε να εμφανίζονται δίπολα: Παράδοση – εκσυγχρονισμός, ιστορική ταυτότητα – αποτίναξη του παρελθόντος, τοπικός χαρακτήρας – κοσμοπολίτικη διάχυση. Καθαροί και κλειστοί ή υβριδικοί και ανοιχτοί; Μες στην οδύνη της κρίσης, αναδύεται πάντα και η αγωνία της ταυτότητας.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Η συζήτηση περί ελληνικότητας δεν είναι τοπική ιδιαιτερότητα. Στη μεγάλη κρίση του Μεσοπολέμου, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης εδονείτο από συζητήσεις περί γερμανικότητας (Deutschtum), από αναζητήσεις του γερμανικού πνεύματος και της γερμανικής ψυχής, οι νεολαίοι τραγουδούσαν γερμανικούς ύμνους γύρω από τη φωτιά της κατασκήνωσης. Δεν ήταν μόνο εθνικισμός αυτό που εθέρμαινε τα πνεύματα των ηττημένων και ταπεινωμένων Γερμανών, με τις σαρωτικές απαιτήσεις των νικητών και τη φτώχεια να θαμπώνει το νου· οι Γερμανοί είχαν ανάγκη να δουν ποιοι είναι και τι μπορούν να ξανακάνουν μετά τα ερείπια. Το είδαν με έναν τρόπο, απόλυτο, φενακισμένο, τρομακτικό: για τα βάσανα έφταιγαν οι ξένοι. Το ζήτημα της γερμανικότητας ετέθη πάλι μετά τον Β’ Πόλεμο, επί των ερειπίων της Χλωμής Μητέρας Γερμανίας· τότε απαντήθηκε διαφορετικά, με ένα αυστηρό Σύνταγμα και με προσήλωση στην ανοικοδόμηση, στην παραγωγή, στη συσσώρευση, σε ένα είδος προτεσταντισμού που είχε ξεχαστεί το 1933.

Ας έρθουμε στα δικά μας. Η τραγωδία του Εμφυλίου ερμηνεύθηκε διχαστικά: για τους μεν έφταιγε η ξενοκίνητη αριστερά, για τους δε έφταιγε η ξενοκρατούμενη δεξιά· οι ερμηνείες αντηλλάσσοντο μεταξύ “μιασμάτων” και “προδοτών”, αλλά κανείς, έως πρόσφατα, δεν διεννοείτο να μην αποδώσει όλη την ευθύνη στον ξένο, στον άλλο, αφήνοντας εκτός κριτικής τα δικά μας βαριά σφάλματα, την κατασκευή της δικής μας αδελφοκτονίας με τα δικά μας χέρια. Σήμερα: οι ξένοι ασφαλώς δεν μας χαρίζουν τίποτε· αλλά αν εμείς δεν ενεργήσουμε για να επανορθώσουμε δικά μας σφάλματα, τότε η υποδούλωση θα είναι ακόμη βαρύτερη, και διαρκής.

no comments
 • Μύρων Κατσούνας
  REPLY

  Πολύ σωστά, τα πορτραίτα που θα ιστορήσουν οι περιπαθείς ζωγράφοι της πολιτείας θα είναι έκτυπα της ιστορικής συγκυρίας, όπως κονδυλικώ τω τρόπω το έθετε κι ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης προ δύο εβδομάδων στην Κυριακάτικη Καθημερινή.
  Μένει να δούμε ποια ατομική ευαισθησία θα σκάψει τα πρανή και θα δώσει μορφή στο πορτραίτο.

 • gritz
  REPLY

  Καμιά πλευρά δεν έχει όλη την αλήθεια: Σωστότατο. Διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνον συνθετική.
  Το πρόβλημα είναι ότι οι επί μέρους “αλήθειες” των αντίπαλων πλευρών δεν είναι μόνον σχήματα, ιδέες. Είναι και όπλα: Οι φορείς ιδεών με αυτά υπερασπίζονται και “κάστρα”, δηλαδή κεκτημένα, συμφέροντα.
  Έτσι, η μεν ολοκληρωτική επικράτηση “Αθηναίων” ή “Λακεδαιμόνιων” είναι ανέφικτη, αλλά κυρίως αχρείαστη. Αλλά και όποιος επιζητεί μια νέα σύνθεση διαφορετική από την ισχύουσα (και αυτή, φαύλη ξε-φαύλη, μια σύνθεση είναι), ακόμη και ρητά εντός του συστήματος και μη ανατρεπτική, προσβάλλει τα κρατούντα, γκρεμίζει προμαχώνες, ζητά ανακατανομή της ισχύος. Το αίτημα για μεταβολή νοοτροπιών και ιδεών δηλώνει αίτημα για “Νέο κοινωνικό συμβόλαιο”.
  Οι έχοντες τα κεκτημένα, δηλαδή αυτοί των οποίων ο ιδιωτικός πλούτος ΕΙΝΑΙ η Δημόσια φτώχεια, αρνούνται την ενοχή (και τις συνέπειες) υποδεικνύοντας άλλους: “Τα έφαγαν οι ξένοι, όχι εμείς”. Το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό, με το ίδιο στύλ, υποδεικνύει τον αντίπαλο για να λευκανθεί το ίδιο: Καθαρότατοι Πράσινοι σημαίνει ρυπαρότατοι Βένετοι ή αντιστρόφως. Και εμπορεύεται φύκια σαν μεταξωτές κορδέλλες: “Υπάρχουν λεφτά” είπε ο ένας, “υπήρχαν λεφτά αλλού, αλλά δεν τα πήρατε” απαντά ο άλλος.
  Όπως ακριβώς στον Εμφύλιο: Υπεύθυνοι όχι μόνον γιά άλλα πραγματικά, αλλά ακόμη και για την ηλιθιότητα και την κακοήθεια αμφοτέρων των ηγεσιών, ήταν δήθεν οι άλλοι, οι ξένοι, ο Τσώρτσιλ και ο Στάλιν. Έτσι, ο κάθε αντίπαλος ήταν για τον άλλο κακός απλά επειδή ήταν “ξενοκίνητος”, και όχι επειδή ήταν κακή η πρακτική του συμπεριφορά.
  Τελικά, αυτοί οι αντίπαλοι, και της πολιτικής μάχης, και της μάχης των νοοτροπιών (ή ιδεολογιών για όσους το προτιμούν) ζητούν μόνον άλλοθι. “Ελληνοκεντρικοί” και “κοσμοπολίτες”, αφού με την πρακτική συμπεριφορά τους δίδαξαν τους κατοίκους των “κάστρων” τους να είναι ρουσφετολόγοι, φαύλοι, απατεώνες, έκφυλοι και απερίσκεπτοι (ή αλλοιώς, άν δεν θέλουν έτσι, τους μήνυσαν, “άς κείτονται στην ψάθα”), τώρα τους ζητούν ν’ ανέβουν στους προμαχώνες και να υπερασπιστούν τα “κάστρα” τους.
  Για ποιόν; Γιατί;

Leave a Reply

Your email address will not be published.