Εμβλημα ρευστού καιρού Προπύλαια και Νομική

Η προαναγγελθείσα απεργία πείνας των μεταναστών, που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αίτημα τη νομιμοποίησή τους, υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη ύφεση, που πλήττουν τη χώρα, επικάθονται πάνω σε ένα πρόβλημα ήδη εκρηκτικό, το μεταναστευτικό, το οποίο επιδεινώνεται σταθερά, ιδίως μετά το 2004.

Οι μετανάστες ζητούν νομιμοποίηση και άδεια εργασίας, είτε επειδή δεν έχουν είτε επειδή η άδειά τους έχει λήξει λόγω μη συμπλήρωσης των αναγκαίων ημερομισθίων. Το αίτημα για ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών είναι δίκαιο, και η ελληνική κοινωνία έδειξε να το αποδέχεται και να συμμορφώνεται επί μακρόν, σε γενικές γραμμές. Ωστόσο η έλλειψη οργανωμένης αντιμετώπισης του μαζικού μεταναστευτικού κύματος εξ Ανατολών, το οποίο δεν έχει πλέον τελικό προορισμό την Ελλάδα, αλλά όλη τη Δυτική Ευρώπη, άφησε τους μετανάστες ανυπεράσπιστους στην κακομεταχείριση, και άφησε επίσης ανυπεράσπιστη την ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο, που τα τελευταία χρόνια εξέλιπαν και οι ευκαιρίες απασχόλησης, χάθηκαν ακόμη και τα «μαύρα» μεροκάματα.

Στην ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων προστίθεται η απροθυμία ή και η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν δραστικά το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης. Η συνθήκη του Δουβλίνου-2 υποχρεώνει ουσιαστικά την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, να παρακρατεί εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστάτες, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης παραμονής και οι οποίοι συχνά ζουν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς χαρτιά και χωρίς εργασία. Τι μπορεί όμως να προσφέρει η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, αντικειμενικά, σε 1,5 και πλέον εκατομμύριο μετανάστες, όταν η χώρα πλήττεται από τη σφοδρότερη κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών και ο ιθαγενής πληθυσμός έχει μπει σε ένα τούνελ λιτότητας από το οποίο δεν γνωρίζει πότε και πώς θα βγει; Πόσους μετανάστες μπορούν να αντέξουν οι υποδομές της χώρας, υγειονομικές, σχολικές, οικιστικές; Οταν μάλιστα εργασίες δεν υπάρχουν και όταν οι δαπάνες για τις δημόσιες υποδομές περιστέλλονται δραστικά σε κάθε τομέα;

Το μεταναστευτικό δεν έχει εύκολη λύση. Είναι πρόβλημα που παράγεται εκτός συνόρων, και εκδηλώνεται εντός. Είναι μείζων ιστορική μεταβολή, είναι μαζική και διαρκής μετακίνηση φτωχών ανθρώπων από τον Τρίτο Κόσμο προς τον Πρώτο, η οποία δεν πρόκειται να ανασχεθεί εφόσον δεν αρθούν τα αίτια της δυστυχίας και της άνισης ανάπτυξης επιτόπου, στις χώρες προέλευσης.

Εξ ου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί εδώ· εδώ, απλώς μεταφέρεται η πενία μακριά από την πηγή της, και λιμνάζει, σε μια πύλη εισόδου, σε έναν χώρο τράζιτ, σε μια χώρα που έχει πια τα δικά της δυσεπίλυτα προβλήματα. Ο έσχατος πένης, ο εξόριστος, ο μέτοικος, ζητάει βοήθεια από τον νεόπτωχο γηγενή, από τον έμφοβο άνθρωπο της κρίσης. Η φτώχεια προσκρούει στην απειλή φτώχειας.

11 Σχόλια
 • ο δείμος του πολίτη
  REPLY

  Δίπλα στην αδυναμία κι απροθυμία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, εμφανίζονται περιστατικά -τα οποία εμείς διδάξαμε ποικιλοτρόπως- που τελικά δημιουργούν μεγαλύτερες αντιδράσεις, παρά βοηθούν τους μετανάστες. Κι όμως βλέπουμε κόμματα σαν το ΣΥΝ να μη συνειδητοποιούν ότι έτσι ουσιαστικά εκθέτουν το μεταναστευτικό κίνημα, αντί να το στηρίξουν.

 • no frost
  REPLY

  Η εγκατάσταση των 300 μεταναστών στη Νομική ξεκίνησε συγκροτημένα και οργανωμένα ( υπάρχει οπτικό υλικό στην ιστοσελίδα του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης) από το λιμάνι της Σούδας το Σάββατο και κατέληξε στην Αθήνα Κυριακή βράδυ. Μαζί τους υπήρχαν κι άλλοι 40 «αλληλέγγυοι», όπως χαρακτηρίζονται στην ίδια ιστοσελίδα. Κάποιοι πλήρωσαν τα εισιτήρια των μεταναστών…
  Χτες, μια αντίστοιχη κίνηση ξεκίνησε το πρωί στην Πάτρα, με μια ομάδα μεταναστών να κατευθύνεται προς την Περιφέρεια,ενω το ίδιο γίνεται και στο Εργατικό Κέντρο τη Θεσσαλονίκης όπου μάλιστα σήμερα οι απεργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου με απαγορευση εισόδου των ΜΜΕ!!.
  Τα ερωτήματα πολλά.

  1)Ποιοί οργάνωσαν όλη αυτή την επιχείριση μεταφοράς και εγκατάστασης των μεταναστών και γιατί ειδικά στο Πανεπιστήμιο; Από ότι φαίνεται η οργάνωση είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης και σε σημερινή τους ανακοίνωση λένε οτι έχουν και στέγη και δουλειές και δεν είναι πάμφτωχοι!!Λένε επίσης οτι δεν φεύγουν απο την Νομική γιατί στο προτεινόμενο μέρος μεταφοράς τους θα τους φρουρούν αστυνομικοί..δεν θα επιτρέπονται οι αλληλέγγυοι και πως δεν τους εξασφαλίζουν μόνιμη στέγη!!
  Ενοχλεί, ως φαίνεται, τους παράνομους μετανάστες η φρούρηση της αστυνομίας.. δεν την θέλουν βρε παιδί μου..έχουν τους στιβαρούς ώμους του Συριζα να τους προστατέψει απο την Χρυσή Αυγή..Ασε που δεν τους εξασφαλίζουν μονιμότητα στέγης!!
  Μήπως-λέω, μήπως,- να στέλναμε το Συριζα να μαζέψει καλύτερα τους χιλιάδες Ελληνες και ξένους άνεργους και άστεγους της Αθήνας, αντί για τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους μετανάστες;

  2)Η όλη επιχείρηση μεταφοράς προβαλλόταν μέρες πριν και μάλιστα συγκεντρώνονταν υπογραφές στήριξης. Σχετικά βίντεο από την αναχώρηση τους στο λιμάνι υπήρχαν στο διαδίκτυο από την προηγούμενη μέρα… Συγκεκριμένες λεπτομέρειες (πού ακριβώς θα πάνε οι απεργοί πείνας, πώς θα φτάσουν, ποιοι θα τους περιμένουν), υπήρχαν πριν καν ξεκινήσουν οι μετανάστες από τα Χανιά.
  Ρωτάμε: Αυτοί, οι υπέρμαχοί τους, Γιαννόπουλοι και Σια που τους εκπροσωπούν στις συνεντεύξεις πως έδιναν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που προκαλούν κινδύνους, ιδιαίτερα για «παράνομους» μετανάστες; Τέτοια υπευθυνότητα; Τόση σιγουριά ότι δε θα υπήρχε κίνδυνος κρατικής κατασταλτικής επέμβασης ενάντια στους μετανάστες;
  Τι επιδιώκουν εκείνοι που εκθέτουν τους μετανάστες σε σοβαρούς κινδύνους; Γιατί διακινδύνευσαν τα άσυλο;
  Στη Νομική Σχολή της Αθήνας ένας από εκείνους που εμφανίζεται ως εκπρόσωπός τους είναι ο Ν. Γιαννόπουλος από το «Δίκτυο για τα Κοινωνικά Δικαιώματα» και από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Πρόκειται για εκείνον που στις 21 Δεκέμβρη 2008, με αφορμή την προβοκατόρικη δράση κουκουλοφόρων, έγραφε στην εφημερίδα «Εποχή» της ΑΚΟΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, τα εξής: «Η “κουκούλα” και η “πέτρα” είναι μητρικά ουσιαστικά στο λεξικό της εξέγερσης..». Λογική που θεωρεί το μπάχαλο ως «κοινωνική εξέγερση» κι ας δημιουργεί ύστερα μια άγρια καταστολή από το κράτος.

  3) Που το πάνε οι “καθοδηγητές” οταν κάποιοι απ’ αυτούς δηλώνουν ότι οι έγκλειστοι στη Νομική και οι «προστάτες» τους θα εξεγερθούν και δεν κάνουν πίσω; Μήπως δεν ξέρουν ότι προκαλούν την καταστολή ή αυτό επιδιώκουν;Πόση ανευθυνότητα, πόσος κωλοπαιδισμός στην πλάτη των μεταναστών; Πόσοι απ’ αυτούς θα συλληφθούν και θα υποφέρουν ενω οι πολιτικοί καθοδηγητές τους συριζαίοι θα δικαιολογούν με ξένα κόλυβα την τάχα αριστεροσύνη τους και την “Επανάσταση με σύριγγα;”Βέβαια αυτοί δεν είναι σαν τους μετανάστες, παίρνουν τις κρατικές επιχορηγήσεις τους απο το μισητό κράτος!

  4) Ο Τσίπρας με τα καλόπαιδα της Κουμουνδούρου και τους έμμισθους , κρατικοδίαιτους συμβούλους, που τον συμβούλευσαν να προτείνει να μεταφέρουν τους μετανάστες σε δημοτικό γυμναστήριο..(άρπα την Καμίνη την καφτή πατάτα!) είναι τάχα “καθαρός”;
  Απο την μια συνεργάζεται, τι λέω;, είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κι απο την άλλη το παίζει κατα την συνήθειά του το “στρίβειν δια του αρραβώνος”;
  Το βρώμικο πολιτικό συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαχειριστικές λογικές των παρα φύσιν συνυπάρξεων, αυτών των αριστερίστικων γκρουπούσκουλων θα τα πληρώσουν οι μετανάστες και το άσυλο;Και νομίζουν πως όλοι οι υπόλοιποι είναι ρατσιστές και απάνθρωποι ενω ΜΌΝΟ ΑΥΤΟΊ οι αριστεροί διεθνιστές; Πρόκειται περί ηλίθιων κι επικίνδυνων πλέον ηγετίσκων που παίζουν στις πλάτες των μεταναστών, που υποτίθεται προστατεύουν, δίνοντας ταυτόχρονα άλλοθι και στον Καρατζαφέρη να υποδαυλίζει την καταστολή.

 • skoug
  REPLY

  Χαιρετώ το αδιέξοδο αλλά: Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ευρύτερα κοινωνικό που ξεπερνάει οποιοδήποτε σχήμα. Έχει να κάνει με το κράτος προνοίας και δικαίου που το βλέπουμε να φεύγει μέσα από τα χέρια μας. Και αναλωνόμαστε σε τακτικισμούς και εύκολες κριτικές που προσφέρουν την ευκαιρία να βγάλουμε τις προσωπικέ εμπάθειες αποσιωπώντας το μείζον: “Ο έσχατος πένης, ο εξόριστος, ο μέτοικος, ζητάει βοήθεια από τον νεόπτωχο γηγενή, από τον έμφοβο άνθρωπο της κρίσης.”

  • no frost
   REPLY

   H ρώσικη ρουλέτα στην πλάτη των μεταναστών είναι μια αισχρή -πολιτικά πράξη-, ένας αδιέξοδος τυχοδιωκτισμός, που θεωρεί ότι με εκβιασμούς παράγεις πολιτική κι όπου βγει! Αυτη είναι grosso modo η “ιδεολογία” ανεύθυνων ατόμων σαν τον Γιαννόπουλο και των συν αυτώ.
   Η φιλομπάχαλη λογική του ..”σαματά” και του ψαρεύω σε θολά νερά.
   Σκέψου και μόνο τι αποτελέσματα έφεραν αυτές οι ενέργειες και ποιοί ωφελήθηκαν…Πάντως όχι οι μετανάστες. Το πράγμα ήδη ξεφούσκωσε με την μετακόμιση στο ..παλάτι, κανείς δεν ξέρει τα ακριβή τους αιτήματα, ενω το γενικό αίτημα της νομιμοποίησής τους εαν θα γινόταν αποδεκτό θα αποτελούσε προηγούμενο ασφαλώς για τα υπόλοιπα εκατομύρια των λαθρομεταναστών.Εσύ το βλέπεις εφικτό αυτό; Και είναι δίκαιο για τους υπόλοιπους έλληνες άνεργους, ταλαίπωρους συνταξιούχους, φτωχές οικογένειες και άστεγους έλληνες που είναι πλέον πολυ περισσότεροι απο τους ξένους; Λύση χρειάζεται κι όχι αδιέξοδοι εκβιασμοί που δείχνουν πολιτική ηλιθιότητα.
   Και υπάρχουν λύσεις. Τόσο οι άστεγοι , όσο οι εξαθλιωμένοι μετανάστες θα μπορούσαν να στεγαστούν σε κατασκηνώσεις άδειες το χειμώνα, σε εγκαταλελειμένα εργοστάσια η μεγάλες κατοικίες του δημοσίου, θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα σισίτια εαν η εκκλησία δεν κοίταζε να σωρεύει συνέχεια σαν άπληστος φαταούλας παίζοντας στο χρηματιστήριο και ληστεύοντας το δημόσιο, εαν υπήρχε κάποια τσίπα και γινόμαστε ειλικρινείς αντι να πουλάμε ψευτικες υποσχέσεις νομιμοποίησης στους λαθρομετανάστες, παίζοντας με το δράμα τους..

 • ilias
  REPLY

  Μήπως όλη αυτή η παραφιλολογία ”για μετανάστες που υποκινούνται από τον ένα και από τον άλλο” υπονοεί πως τελικά οι μετανάστες είναι χαζοί και πως χρειάζονται κάποιους έλληνες να ”τους παρακινήσουν”? Βρε μπας κι εμείς υποκινηθήκαμε τελικά από τους μετανάστες?

Leave a Reply

Your email address will not be published.