Ο Μάκης εξευτέλισε τους θεσμούς (και πάλι και ξανά) Τσιμέντα μπεζ και γαλανόλευκη

Αλήθεια, θυγατέρα του Χρόνου

Οι μέρες της κρίσεως κυλούν αργά, βασανιστικά. Οι Ελληνες μετεωρίζονται αβέβαιοι, έρμαια του συνοφρυωμένου γέροντα Χρόνου, του αμφίβουλου Καιρού, κακόβουλου στο δικό μας παρόν. Σαν χάρτινα αθύρματα μας σηκώνει και μας στροβιλίζει ο Χρόνος, κρατώντας στα χέρια του δρεπάνι και κλεψύδρα, υπενθυμίζοντάς μας τη ματαιότητα του βίου αλλά και ότι ήμασταν ανέτοιμοι ακόμη και να αναλογισθούμε την κρίση.

Ενύσταξαν οι Ελληνες και εκάθευδον, σαν τις μωρές παρθένες του Ευαγγελίου, κρατώντας λαμπάδες χωρίς λάδι. Απέμειναν καθεύδοντες, με αδειασμένο κράτος, αδειασμένο από νόημα, χωρίς δομή και ζωτικότητα, χωρίς αποτέλεσμα. Απέμειναν καθεύδοντες, μαλθακοί και φενακισμένοι κι οι ίδιοι, ανεχόμενοι αχρείους άρχοντες και αλληλοεξαχρειούμενοι.

Ωστε όταν ο Αποκαλύπτων Χρόνος απεκάλυψε την κόρη του Αλήθεια, αυτή ήταν οδυνηρή για τους καθεύδοντες. Η αλήθεια απεκαλύφθη όχι μόνο ως ματαιότητα βίου, αλλά και ως κατάπληξη και πόνος. Και ως πικρή επίγνωση: οι Ελληνες ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν κράτος, ότι κατόρθωσαν να το φθείρουν, να το ευτελίσουν μέχρις αφανισμού, μέχρι το σημείο να αγκομαχούν πια τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι συγκοινωνίες. Το άφησαν, το εγκατέλειψαν τρόπαιο στους προύχοντες κηφήνες στους λεηλάτες, να το διαμοιράζουν σαν λεία, κουρέλι κουρελάκι, εν όσω οι ίδιοι μετέπιπταν σε πλιατσικολόγους, μάζα πληβείων άβουλων και κυριαρχούμενων, εθελόδουλων. Συνέχεαν την ασυδοσία του πληβείου με την ελευθερία του πολίτη.

Ενώπιον του δραπάνου, λοιπόν. Για κούρεμα ή για αποκεφαλισμό. Αλλά και ενώπιον της κλεψύδρας, η οποία ρέει διαδοχικά αμφίδρομα· όταν στραγγίξει η άμμος κατά τη μία φορά, ο γέρων Χρόνος θα την αναστρέψει και θα αρχίσει νέα ροή. Το αβάσταχτο παρόν θα παρέλθει, θα περάσει μέσα απ΄τις ζωές μας, ο πόνος θα τελειώσει, θα αρχίσει νέα ροή, καθαρτήρια, λυτρωτική, αναγεννητική. Η αλήθεια πονά όταν αποκαλύπτεται, συντρίβει, και ύστερα γιατρεύει, αναγγενά. Τη λέμε Filia Temporis, Θυγατέρα του Χρόνου. Μητέρα της ελπίδας.

no comments
 • Ανώνυμος
  REPLY

  Η Α-λήθεια (αιώνια αντίσταση στη λήθη), είναι θυγατέρα του Χρόνου, που οι πρόγονοί μας πίστευαν πως είναι ο Κρόνος (που ως γνωστόν, τρώει τα παιδιά του). Αλλά κι ο Δίας, που φυλάκισε τον Κρόνο κι έβαλε να τον φυλάνε οι Εκατόγχειρες, επιβάλλοντας (αντί να προσφέρει την Α-λήθεια) το Κράτος και τη Βία στις ζωές των ανθρώπων, πέθανε κι αυτός από καιρό.

  Μόνο ο άνθρωπος Φειδίας ζει ακόμα, που αν και διαμελισμένος στα διάφορα Κράτη, από τη Βια των βαρβάρων, επιμένει να σμιλεύει ακόμα στην κρύα πέτρα (την ψυχή μας) την άπειρη μορφή της ερωμένης του:

  Της Αλήθειας.

 • lexx
  REPLY

  Αλήθεια?
  Πιστεύετε οτι απ’ όλο αυτό το χαμό θα αποκτήσουμε επιτέλους κράτος?Που θα εμπιστευόμαστε και θα πειθαρχούμε και θα μας υπηρετεί?Μακάρι αλλά πολύ αμφιβάλλω.
  Το κείμενό σας υπέροχο πάντως

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter