Η θέση της Ελλάδας στη νέα Ευρώπη Το συμβολικό κεφάλαιο

Οι δαίμονες της Γερμανίας


Η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η αγορά της, είναι και ο ιστορικός της τόπος, η κοιτίδα της, είναι οι γείτονές της με τους οποίους μαζί συμφώνησαν το ’45 να παραμερίσουν το παρελθόν μίσους και μαζί σηκώθηκαν από τις στάχτες και οικοδόμησαν χώρες με ειρήνη, αξιοπρέπεια και ευημερία. Χωρίς την Ευρώπη και χωρίς τις ΗΠΑ η Γερμανία δεν θα ήταν σήμερα αυτό που είναι, μεγάλη, ισχυρή και ηγεμονεύουσα.

Αλλά συμπεριφέρεται σαν να μην το ξέρει ή σαν να το περιφρονεί. Σαν να υποφέρει από επιλεκτική αμνησία: λησμονεί 65 χρόνια ειρήνης και ανάπτυξης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανασκαλεύει διαρκώς τους δαίμονες του Μεσοπολέμου, την ταπείνωση των Βερσαλλιών, την εμφύλια ασφυξία, το πληθωρισμένο μάρκο, τον ναζισμό. Και οδηγείται σε ένα είδος μνησίκακης συμπεριφοράς, ζητώντας απ’ όλους τους συμμάχους, εταίρους και γείτονες, όσους βασανίζονται τώρα από την κρίση της Ευρωζώνης, να μεταμεληθούν και να γίνουν σαν αυτήν, αλλιώς τους απειλεί με τιμωρία, διαρκή κολασμό. Ακόμη κι αν η κόλαση των άλλων γίνει και δική της κόλαση.

Κάτω από τη φανατική εμμονή στο σχήμα αμαρτία-τιμωρία-εξαγνισμός υπάρχει ιδιοτέλεια και υποκρισία. Και φανατισμός. Θυμίζει ταινίες του Μπέργκμαν ή του Χάνεκε, από αυτές που ανασκάπτουν τον προτεσταντικό παράδεισο και ανασύρουν δαίμονες. Ο ευφυέστατος Πολ Κρούγκμαν πήγε λίγο πιο μακριά, έφτασε στον Αϊζενστάιν του 1939, στο προπαγανδιστικό αριστούργημα «Αλέξανδρος Νιέφσκι». Στη σκηνή των Τευτόνων Ιπποτών που σφαγιάζουν τους ετερόδοξους Ρώσους, ο Αμερικανός νομπελίστας ξαναβλέπει πικρά την εμμονή στην άτεγκτη καθαρότητα. Δυστυχώς, η Ιστορία δεν διδάσκει όλους με τον ίδιο τρόπο. Και η Γερμανία, όπως και όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση, το πιο φιλόδοξο ιστορικό εγχείρημα των νεοτάτων χρόνων, θα κριθούν απ’ τα τωρινά, απ’ τα στερνά: «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται» (Δημοσθένης)

εικ.: Otto Dix
no comments
 • Ermippos
  REPLY

  “λησμονεί 65 χρόνια ειρήνης και ανάπτυξης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανασκαλεύει διαρκώς τους δαίμονες του Μεσοπολέμου, την ταπείνωση των Βερσαλλιών, την εμφύλια ασφυξία, το πληθωρισμένο μάρκο, τον ναζισμό”

  Αφήνετε (πονηρά;) να εννοηθεί ότι, ως εκ της εθνικής της ιδιοσυγκρασίας, προτιμά το δεύτερο από το πρώτο. Η Γερμανία όντως ανασκαλεύει τους δαίμονες. Το κάνει όμως όχι επειδή τους νοσταλγεί αλλά για να αποφύγει να ξανασυναντηθεί μαζί τους. Για να διασφαλίσει ότι τα 65 χρόνια θα γίνουν 1065. Και σε αυτό τουλάχιστον, οι Γερμανοί δεν μοιάζουν με κανέναν άλλο λαό στον κόσμο. Σήμερα η τρίτη γενιά μετά τον πόλεμο διδάσκεται μαζί με την δόξα και την καταισχύνη των προγόνων της.

  Όσο για την προτεσταντική καθαρότητα; Στήνετε αυθαίρετα ένα βολικό αξιωματικό σύμπαν και ερμηνεύετε εύκολα τα πάντα μέσα από αυτό. Με δίκες προθέσεων και τα παρόμοια. Παραβιάζετε έτσι την αρχή του ξυραφιού του Όκκαμ. Γιατί θα πρέπει κατ’ ανάγκη να αναζητήσουμε τα κίνητρα των φίλων μας στις σκοτεινές μεταφυσικές πηγές και όχι στην απλούστατη αρχή που ορίζει να περιοριζόμαστε στην απόλαυση όσων παράγουμε και να μην απλώνουμε τα πόδια μας πέρα από όσο μας επιτρέπει το σκέπασμα;

  Και τέλος οι αγορές υπάρχουν επειδή εμείς αποφασίζουμε για αυτό. Αν δεν τους ζητήσουμε τα δανεικά τους το μαγαζί θα κλείσει. Θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσουμε τους λόγους που κάνουν όλον αυτόν τον πλούτο να συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων, παρά να σκοτιζόμαστε να βρούμε καλούς και ανέξοδους τρόπους για να τον δανειστούμε.

  Οι συστημικοί λόγοι της κρίσης σίγουρα υπάρχουν. Εμείς όμως δεν δικαιούμεθα να ομιλούμε για αυτούς. Ας εξηγήσουμε πρώτα γιατί η Λάρισα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των καγιέν, ας αναζητήσουμε τους 32.000 πρώην συνταξιούχους του ΙΚΑ που δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή, ας δούμε γιατί η Βουλή χρειάζεται 1600 υπαλλήλους και τα κόμματά μας τριπλάσιες επιχορηγήσεις από τα αντίστοιχα της Γερμανίας και μετά, αν βρούμε επαρκείς απαντήσεις, ας περάσουμε και στα συμπαντικά ζητήματα. Όλα τα άλλα μόνον κακό προξενούν.

  • κώστας
   REPLY

   Δεν ανασκαλεύεις αυτό που -υποτίθεται- θέλεις να αποφύγεις. Δεν επιχειρείς με σαδισμό και φασισμό να καταστήσεις ένοχο ένα λαό όσο κρετίνος και αν είναι ο ηγέτης του. Δεν λοιδωρείς με άκρατη αμετροέπεια έναν λαό όσο ξεφτιλισμένος και αν είναι ο ηγέτης του. Η συμπεριφορά της σημερινής Γερμανίας είναι χειρότερη της ναζιστικής βοηθούμενη πάντα από τους εγχώριους γερμανοτσολιάδες που αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο ενδοτισμού και προδοσίας. Αλλά αυτά θα τα βρούμε στην πορεία. Τους ξέρουμε άλλωστε: είναι ο μόνος λαός στον κόσμο που ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους και η μόνη χώρα που χρωστάει στην Ελλάδα. Έχει αυτές τις δύο παγκόσμιες αποκλειστικότητες.

   Όσο για τις αγορές, μήπως ξέρετε να μου εξηγήσετε πώς η Πορτογαλία (9,1% έλλειμμα και 93% χρέος) είναι σκουπίδι ενώ η Βρετανία (10,4% έλλειμμα και 80% χρέος) είναι ΑΑΑ;
   Πώς το Λουξεμβούργο (χρέος 18,4%) δανείζεται στην δευτερογενή ομολόγων με επιτόκιο 2,32% και η Γερμανία (83,2% χρέος) με επιτόκιο 1,87%;
   Πώς η Ελβετία (χρέος 52,4%) δανείζεται στην δευτερογενή με 0,8% και η Νορβηγία (55,4%) με 2,41%;
   Πώς η Γαλλία διατηρεί το ΑΑΑ με έλλειμμα 7% και χρέος 81,7%;

   Τελειώνοντας, τις συμβουλές “δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε” αφού τις πιστεύετε, τηρήστε τις εσείς για τον εαυτό σας και μην τις απευθύνετε γενικώς· υπάρχουν και αυτοί που δεν τις πιστεύουν και συνεχίζουν να ομιλούν και να πράττουν υπέρ της πατρίδας μας.
   Διότι το παιγνίδι έχει χοντρύνει, τελούμε υπό κατοχή, ένα βήμα πριν την απόλυτη λεηλασία της χώρας και έχετε δίκιο στα εσωτερικά μας κακώς κείμενα αλλά η πατρίδα μας δεν θα αφεθεί να λεηλατηθεί επειδή έτυχαν στην παρούσα συγκυρία 180 προσκυνημένοι αλήτες.

 • ο δείμος του πολίτη
  REPLY

  Η Γερμανία ήθελε το ευρώ επειδή αυτό βοηθούσε τις οικονομικές της ελίτ για μεγαλύτερη είσοδο στις νοτιοευρωπαϊκές αγορές. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης της ευρωμεσογειακής μεσαίας τάξης, υποχρέωσε σε ένα πνεύμα νεομερκαντιολισμού τη γερμανική πολιτική ηγεσία. Την ίδια στιγμή τα οικονομικά συμφέροντα στράφηκαν αντί για το νότο που δεν κατανάλωνε προς ανατολάς, σε νέες αγορές, σε νέες χώρες. Έτσι, δεν είναι λάθος η άποψη που θέλει ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό που στρέφει τη Γερμανία εκτός ευρωζώνης. Και όχι απλά εκτός, αλλά με στρατηγικό στόχο τη διάλυση και καταβαράθρωση της νομισματικής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δίπλα στις νέες αγορές και τις εύρωστες οικονομίες. Ο δε νότος σύμφωνα με αυτό το σενάριο θα είναι ένα εκκολαπτήριο λίγων καταναλωτών και πολλών φτηνών εργατών, ένα θέρετρο και μία γεωργική έκταση προς αξιοποίηση (αφού όλα τα άλλα τα έχουμε διαλύσει).

 • Ermippos
  REPLY

  Έτσι είναι αγαπητέ Κώστα! Τους ξέρουμε τους φασίστες! Με την ίδια ευκολία που απαλλάσσετε τον αθώο, άσπιλο και αμόλυντο ελληνικό λαό από κάθε ευθύνη για τους ηγέτες του, με άλλη τόση ανακηρύσσετε συλλήβδην ένοχους τους γερμανούς στο σύνολο τους (χθεσινούς, σημερινούς και μελλοντικούς άμα λάχει) για κάθε τι που έκανε, κάνει ή θα κάνει στο μέλλον αυτή η χώρα. Πολύ παραγωγικός ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα και προπάντων πολύ δίκαιος. Τώρα, βέβαια, εδώ υπάρχει ένα μικρό κενό. Δεν ξέρουμε ποιος τους ψηφίζει όλους αυτούς τους ξεφτιλισμένους έλληνες ηγέτες στους οποίους αναφέρεστε και ποιος συντηρεί τα μικρομάγαζα τους. Ποιος σέρνεται στα βρωμερά γραφεία τους για να ζητήσει διακριτική μεταχείριση σε βάρος του γείτονά του. Ποιος χτίζει αυθαίρετα σε δημόσια γη. Ποιος δεν αποδίδει τον ΦΠΑ. Ποιος ανοιχτομάτης παίρνει σύνταξη τυφλού. Ποιος βρωμίζει την χώρα πέρα ως πέρα. Μάλλον γερμανοί πράκτορες θα είναι όλοι αυτοί.
  Όσο για τα υπόλοιπα ίσως θα έπρεπε να ξέρετε ότι τόσο το ΑΕΠ όσο και το έλλειμμα δεν είναι από τους ακριβέστερους τρόπους αποτύπωσης των δυνατοτήτων μιας οικονομίας. Για παράδειγμα για τον υπολογισμό του ΑΕΠ προστίθενται (μεταξύ άλλων) οι δαπάνες του δημοσίου και οι ιδιωτικές δαπάνες χωρίς να γίνεται διάκριση για το εάν αυτές προέρχονται από δανεισμό ή από φορολόγηση υγειών εισοδημάτων, (στην περίπτωση του δημοσίου) και παραγωγικές δραστηριότητες (στην περίπτωση των ιδιωτών). Είναι λογικό λοιπόν ότι εάν δύο χώρες έχουν το ίδιο ΑΕΠ -με την διαφορά ότι η μια το αποκτά δανειζόμενη και η άλλη ασκώντας παραγωγικά αποδοτικές δραστηριότητες- δεν θα έχουν και την ίδια δανειοληπτική ικανότητα. Με αυτά τα λίγα στην σκέψη σας ξαναψάξτε τα στοιχεία σας διερευνώντας περισσότερο τις ποιοτικές παραμέτρους που ισχύουν στις χώρες στις οποίες αναφέρεστε.
  Τέλος, θα σας έλεγα ότι η κατοχή και η λεηλασία στις οποίες αναφέρεστε όντως αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα. Πρόκειται όμως για φαινόμενα εσωτερικά. Οι κομματικοί στρατοί είναι αυτοί που διατηρούν υπό κατοχή την χώρα και οι ίδιοι αυτοί που λεηλατούν τον πλούτο της μοιράζοντας δώθε κείθε ξεροκόμματα για την εξασφάλιση της ανοχής του αθώου λαού μας. Μην ψάχνετε έξω από δω τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες.

  • κώστας
   REPLY

   Όχι αγαπητέ Ermpippos, δεν απαλλάσσω “τον αθώο, άσπιλο και αμόλυντο ελληνικό λαό από κάθε ευθύνη για τους ηγέτες του”. Πουθενά δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στο αρχικό μου κείμενο. Αντιθέτως, έγραφα ότι: “έχετε δίκιο στα εσωτερικά μας κακώς κείμενα”. Δεν μένω όμως μόνο εκεί -και αυτό είναι παράδοξο για τη δική μου σκέψη που πάντα ξεκινάει από μέσα προς τα έξω- διότι υποστηρίζω ότι παίχτηκε και συνεχίζει να παίζεται ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι στις πλάτες μας που μας ξεπερνάει (ως λαό) και διότι στηρίζεται στην εσχάτη προδοσία των κυβερνώντων.
   Επιτρέψτε μου εδώ να παρατηρήσω ότι δεν θεωρώ την αφέλεια ποιοτικό μειονέκτημα. Έτσι, αυτός που ψηφίζει έναν ξεφτιλισμένο διότι δεν κατάλαβε πόσο ξεφτιλισμένος είναι, δεν θα αναγορευτεί από μένα, ξεφτιλισμένος επίσης.
   Οι επισημάνσεις μου για τις αξιολογήσεις των “αγορών” ίσως πράγματι να μην ενσωματώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που επισημαίνετε, όμως, θεωρώ ότι επεσήμαναν τις ανισορροπίες και τις όχι και τόσο αξιόλογες αξιολογήσεις τους. Αν πράγματι εσείς τις θεωρείτε υποδείγματα ορθής οικονομικής λογικής, ενημερώστε με αλλά, πρέπει να σας υπενθυμίσω πληθώρα δηλώσεων για την ανορθολογικότητα των αξιολογήσεων από ποικίλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.
   Θα συμφωνήσουμε ως προς την κατοχή και λεηλασία των εγχώριων νταβατζήδων μόνο που πλέον έχουμε επιδρομή και αλλοδαπών. Διότι τι άλλο είναι το πρόγραμμα Helios και το πρόγραμμα Eureka; Τι άλλο είναι η απόπειρα υπαγωγής του ελληνικού χρέους στο αγγλικό δίκαιο; Και εν πάση περιπτώσει, η κρίση βοήθησε και βοηθάει να αντιληφθούμε το νταβατζιλίκι τόσων χρόνων. Δεν σημαίνει λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να το ανεχόμαστε ενισχυμένο από ξένα κοράκια.
   Θα έχετε διαπιστώσει ότι οι κομματικοί στρατοί φθίνουν με ρυθμούς που προκάλεσαν τέτοιο πανικό ώστε να επιβληθεί από την αλλοδαπή συνταγματικό πραξικόπημα για μία νέα κυβέρνηση-παρωδία.
   Τέλος, κάποτε θα πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα: όποιος αναμένει ότι η χώρα μας θα γίνει παράδεισος επί της γης, πλανάται. Φυσικά επιθυμούμε να διορθώσουμε δυσλειτουργίες του νεόκοπου κράτους μας αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να επιτευχθεί από εμάς τους ίδιους. Με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με απειλές και εκβιασμούς, με ηλίθια και δόλια προγράμματα που επιτείνουν την ασφυξία, δεν πάμε πουθενά εκτός από εξέγερση ή εμφύλιο. Η πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα είναι οικονομικά μη ενεργή. Αυτό, σε συνθήκες δημοκρατίας, σημαίνει ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι πολύ πιθανό. Σημαίνει ότι το ενδεχόμενο επανάστασης είναι πολύ πιθανό. Το γνωρίζουν οι επικυρίαρχοι και οι ξεφτιλισμένοι κυβερνώντες και ψαλιδίζουν όλο και περισσότερο τη δημοκρατία, δημιουργώντας τον φαύλο κύκλο που οδηγεί στο χάος.
   Γι’ αυτό δεν μπορώ σήμερα να στρέψω καταρχήν τα βέλη εντός: βλέπω τον κίνδυνο των δύο ενδεχομένων και επιχειρώ συμφιλίωση για αντιμετώπιση του εξωτερικού εχθρού.

   Υ.Γ.
   Με εγκαλείτε εμμέσως πλην σαφώς ως φασίστα επειδή αναφέρθηκα συλλήβδην στους γερμανούς. Θα είχατε δίκιο αν δεν είχαν προηγηθεί εμετικά δημοσιεύματα και σχόλια στα ΜΜΕ λαϊκής κατανάλωσης των γερμανών που έτυχαν ευρείας αποδοχής. Και όχι μόνο: “οι τεμπέληδες νότιοι που εμείς δουλεύουμε για να δανείζονται από μας και να καλοπερνάνε”, είναι δυστυχώς άποψη της γερμανικής ηγεσίας που απολαμβάνει της αποδοχής της πλειοψηφίας του γερμανικού λαού. Αντίθετα, εμείς “μπήκαμε μέσα” και επειδή δείχναμε υπερβολική προτίμηση στα γερμανικά αυτοκίνητα, στις γερμανικές ηλεκτρικές συσκευές, στα γερμανικά άρματα μάχης, υποβρύχια κ.λπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.