Απλές καρδιές, γενναίες, σαν τον κύριο Γιώργο Λαός και έθνος, ως φαντάσματα

Ηγεμονία επί ερειπίων

Πιο δυσοίωνη και από τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει το Μνημόνιο ΙΙ, είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και η απουσία κάθε μέτρου για ανάκαμψη. Η συνταγή της εντεινόμενης εσωτερικής υποτίμησης προς επίτευξιν ανταγωνιστικότητας εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη και μόνη φιλοσοφία των Ευρωπαίων εταίρων για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, παρότι τα αποτελέσματα από τις υποβοηθούμενες και επιτηρούμενες χώρες δεν είναι ενθαρρυντικά. Στη δεινότερη θέση απ’ όλους βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, αλλά και σύμφωνα με διαρεύσασα έκθεση του ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση χρέους και το νέο δάνειο ―ουσιαστικά, μια συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ― δεν θα καταφέρουν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

Η αιτία είναι η ύφεση. Και μόνο η πολιτική βούληση μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η αγορά και η κοινωνία είναι παγωμένες και απεγνωσμένες· μαζί με τη ρευστότητα έχει χαθεί και το ψυχολογικό απόθεμα, έχουν χαθεί δηλαδή και οι δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για ανάκαμψη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι-δανειστές, και κυρίως η Γερμανία, πρέπει να το κατανοήσουν, εφόσον επιθυμούν να ορθοποδήσει η Ελλάδα, έτσι ώστε να παραμείνει κράτος που θα εξυπηρετεί υποχρεώσεις προς τους πολίτες του και προς τους εταίρους. Διαφορετικά, το ΝΑ θεμέλιο της Ε.Ε. κινδυνεύει να καταρρεύσει, κινδυνεύει να μείνει ένα θραυσμένο κέλυφος, με προσχηματικό πολίτευμα και εξαθλιωμένες μάζες παραδομένες στην πενία και το μίσος.

Η μοίρα της Ελλάδας είναι εν πολλοίς και μοίρα της Ευρώπης. Η Γερμανία μπορεί να επηρεάσει αυτή τη μοίρα προς το καλύτερο. Αρκεί να σκεφτεί ως ιστορική οντότητα, δηλαδή ενθυμούμενη τη δική της μοίρα μες στον 20ό αιώνα: πώς συνετρίβη από τη μοχθηρία των δανειστών της μετά τον Α’ Πόλεμο, και πώς μεγαλούργησε χάρη στη μεγαθυμία των δανειστών μετά τον Β’ Πόλεμο. Η Γερμανία έχει να αποφασίσει αν θα αλλάξει ιστορικό πρόσωπο στον 21ο αιώνα, ή θα ηγεμονεύσει επί ερειπίων.

2 Σχόλια
  • no frost
    REPLY

    H Γερμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα να ηγεμονεύσει επι των ερειπίων.Για τον απλούστατο λόγο ότι τα ερείπια βρίσκονται πολύ μακριά της. Όπως παλιά πετούσαν τα τοξικά και πυρηνικά απόβλητα σε τριτοκοσμικές χώρες, έτσι και τώρα πετάνε στην χωματερή της Ελλάδας τα τοξικά οικονομικά τους απόβλητα και πάνε να βγάλουν και κέρδος απο τα σκουπίδια! Καθώς και τα σκουπίδια ανακυκλώνονται..Το θέμα δεν είναι οι Γερμανοί γιατί δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε..Με την χωματερή τι θα γίνει; Και πιο σωστά:Με τους αλήτες που μας μετέτρεψαν σε χωματερή τι θα γίνει;Γιατί δεν κάνετε κι εσείς μια υπέρβαση να καταγγείλετε καμμιά φορά κανένα όνομα; Άκουγα χτες που ψελλίζανε κάτι για έναν μεγαλοβουλευτή που έβγαλε 1 εκατ. ευρώ εξω και κανένας δεν τον κατονόμαζε..Οπότε τι νόημα έχει το κλάμα όταν δεν τακτοποιούμε τα πράγματα σιγά σιγά;Δεν πρέπει να αλλάξουμε όλοι κάποτε νοοτροπία;Πώς θα αλλάξει η χαβούζα αν δεν την καθαρίσουμε απο κάποιους;Ποιός θα καθαρίσει την Κόπρο Του Αυγεία;ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.Τα λόγια βοηθάνε ίσως αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.