Mανχάταν κυλάει στις φλέβες της Αθήνας Βασάλοι και φύλαρχοι επί ερειπίων (Pliatsiko)

Χρόνος Γερμανίας, χρόνος Ελλάδας

Η αιφνίδια επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, ύστερα από εσπευσμένη πρόσκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση του προγράμματος διάσωσης και με μια αναλόγως κρίσιμη στιγμή της ευρωζώνης. Η επίσκεψη έχει υψηλή συμβολική σημασία: Η κ. Μέρκελ, αφενός, σπεύδει να βοηθήσει την αμήχανη ελληνική κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από τη λήψη οδυνηρών περικοπών, και εν μέσω δεινής πολιτικής κρίσης· αφετέρου, σπεύδει να ενισχύσει την αξίωση ηγεμονίας της Γερμανίας στο ασθενές νότιο τόξο της ευρωζώνης.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δυστυχώς όμως στα δυόμισι χρόνια της κρίσης οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν πληγεί εξαιτίας αμοιβαίως κακών εκτιμήσεων και χειρισμών, ασαφειών και ολιγωρίας, και κυρίως επειδή διπλωματία άσκησαν αμετροεπείς πολιτικοί και λαϊκιστικά μήντια για τους δικούς τους σκοπούς. Η γερμανική ηγεσία άργησε να εκτιμήσει το βάθος και τη σφοδρότητα της ελληνικής κρίσης, η δε ελληνική ηγεσία δεν αποτόλμησε να εκθέσει όλο το πρόβλημα και να διαπραγματευθεί ένα βιώσιμο σχέδιο διάσωσης. Οι Γερμανοί πείσμωναν, οι Ελληνες κρυβόντουσαν· και οι δύο μαζί απέτυχαν να συναντηθούν εγκαίρως σε μια λύση.

Τώρα το πρόγραμμα διάσωσης παραπαίει εν μέσω σφοδρής πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, την οποία εν πολλοίς έχει προκαλέσει ή επιταχύνει το ίδιο. Οι λανθασμένες και παρακινδυνευμένες παραδοχές του έχουν καταστρέψει ήδη μία κυβέρνηση και τουλάχιστον δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, ενώ απειλείται ήδη η τρίτη, κατά σειρά, κυβέρνηση μέσα σε τρία χρόνια. Η κ. Μέρκελ, αφού επίεσε ασφυκτικά τον κ. Σαμαρά να συμμεριστεί τη δική της μνημονιακή προσέγγιση, τώρα ίσως αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν ασφυξία, στο όριο θραύσεως. Ζητάει να κερδίσει χρόνο για τις δικές της κινήσεις εντός της ραγισμένης ευρωζώνης και εντός της προεκλογικής Γερμανίας. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο χρόνος της Ελλάδας είναι διαφορετικός, εξαιρετικά πιο βραχύς και επείγων.

4 Σχόλια
 • blackboy1955
  REPLY

  Μα γιατί αγχώνεστε. Όπως λένε και οι οικονομικοί σχολιαστές στο Σκάϊ, η ουρά έμεινε. Απ’ του χρόνου θα έχουμε πετύχει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα έχουμε έλλειμα κάτω του 3% !!
  Όλα καλά που λέει και flash.

 • blackboy1955
  REPLY

  “Όλα καλά που λέει και ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash.”

  Y.Γ. Αγαπητοί άνεργοι ή φτωχοί και οσονούπω εξαθλιωμένοι, λίγη υπομονή ακόμα. Τι να κάνουμε; Σας έτυχε. Είσαστε και οι λιγότερο ικανοί. Μη το ξεχνάτε.

 • ο δείμος του πολίτη
  REPLY

  Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Από την αρχή οι Γερμανοί ήξεραν τι γίνεται (το ήξεραν και πριν το 2009, αλλά όχι την πλήρη έκταση). Χρειάζονταν χρόνο να χαρτογραφήσουν την έκταση του χρέους και χρόνο να προλάβουν οι τράπεζές τους να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα πριν το PSI. Και ο Παπανδρέου με την ελληνική ελίτ έδωσαν μπόλικο χρόνο (και στη Γαλλία βεβαίως). Και όταν έφτασε στο απροχώρητα και έφυγαν τα περισσότερα ομόλογα, όσα έμειναν με το PSI κρατικοποιήθηκαν.
  Δηλαδή η Γερμανία κέρδισε χρόνο για τις μεγάλες γαλλογερμανικές τράπεζες και μετά φόρτωσε το χρέος στο γερμανικό λαό…

Leave a Reply

Your email address will not be published.