Κατήχηση μνήμης και εξήγηση Σάντουιτς, σούπα και φιάλες νερού

Πικρή ιστορία ελληνικής επιχείρησης

Tο ελληνικό κράτος πνίγει κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθησιν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύντομη, πικρή ιστορία από την πτωχευμένη Ελλάδα.

Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς. Μια εταιρεία κατασκευής αποστειρωμένων χειρουργικών ραμμάτων, η μόνη στην Ελλάδα, με ιστορία 24 ετών, τον Δεκέμβριο 2010 λαμβάνει έναντι τετραετών οφειλών από το ελληνικό Δημόσιο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, σε άτοκα ομόλογα, ρευστοποιήσιμα σταδιακά έως το 2014. Η επιχείρηση παραδίδει τα ομόλογα στις συνεργαζόμενες τράπεζες, προκειμένου να εξοφλήσει ισόποσες οφειλές. Ενα χρόνο αργότερα όμως, Μάρτιο 2013, το Δημόσιο «κουρεύει» μονομερώς τα ομόλογα κατά 53% ονομαστικά, και ουσιαστικά πολύ περισσότερο, έως 90%, καθώς η αποπληρωμή των «κουρεμένων» μετατίθεται για το διάστημα 2032-2042.

Αποτέλεσμα: η καθυστερημένη πληρωμή εξανεμίζεται και η επιχείρηση βρίσκεται πάλι ανοιχτή στα δάνειά της: οι τόκοι μόνο φτάνουν τις 160 χιλιάδες ετησίως, υπερκαλύπτοντας την κερδοφορία της. Ας σημειωθεί ότι, μετά το 2009, όλες οι επιχειρήσεις, και η συγκεκριμένη, ευρίσκονται εκτός τραπεζικού δανεισμού, ενώ οι προμηθευτές πρώτων υλών απαιτούν πλέον εξόφληση άμα τη παραγγελία. Παρ’ όλα αυτά μερικοί αντέχουν, όπως η βιομηχανία της ιστορίας μας, κινούμενοι με οριακή ρευστότητα και στρεφόμενοι εξ ολοκλήρου σχεδόν στις εξαγωγές.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χάσαμε 1,5 εκατομμύριο υπέρ πατρίδος», σχολιάζει ο επιχειρηματίας κ. Θέμης Καζαντζίδης. «Και να συνεχίζουμε οριακά, συντηρώντας 30 θέσεις εργασίας, και προσφέροντας φόρους και προστιθέμενη αξία στη χώρα. Αλλά η περιπέτεια δεν έχει τέλος…».

Το Τελωνείο ανακάλυψε ότι είχε δασμολογήσει με χαμηλότερο συντελεστή την εισαγωγή πρώτων υλών. Το Τελωνείο έδωσε λανθασμένο κωδικό στο εισαγόμενο υλικό, έκανε επανέλεγχο και, μη αναγνωρίζοντας το δικό του λάθος, απαιτεί εκ των υστέρων αναδρομικό δασμό και διαφορά ΦΠΑ. Το Πρωτοδικείο καταλογίζει συμπληρωματική καταβολή και πρόστιμα ύψους περ. 190.000 ευρώ. Η επιχείρηση κάνει έφεση. Το υπουργείο Οικονομικών όμως δεν περιμένει για διακανονισμό πληρωμής. Προχωρεί άμεσα στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας και σε κατάσχεση των χρηματικών διαθεσίμων. Μια ακόμη παραγωγική, υγιής επιχείρηση, που παλεύει να επιζήσει, απειλείται άμεσα με θάνατο από ασφυξία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Τι ζητάει η «κουρεμένη» έως μηδενός και χρεωμένη από λάθη του κράτους επιχείρηση; Χρόνο. Να δοθεί χρόνος για να γίνει διακανονισμός της οφειλής με όλες τις νόμιμες διαδικασίες· να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί. «Η επιμονή σας στην εφαρμογή των μέτρων όχι μόνον θα επιφέρει τον θάνατο της επιχείρησης αλλά και δεν θα εξυπηρετήσει τους εισπρακτικούς στόχους του δημοσίου… Σας ζητούμε να εκτιμήσετε με δικαιοσύνη τα εις βάρος μας αποτελέσματα του PSI… Τα χρήματα τα οποία σήμερα το κράτος απαιτεί, ως οφειλόμενα, είναι ένα πολύ μικρό μέρος μόνον όσων αυτό το ίδιο μάς αποστέρησε, αρνούμενο την πληρωμή των αναγνωρισμένων υποχρεώσεών του», σημειώνει ο επιχειρηματίας Θ. Καζαντζίδης σε επιστολή του προς το Τελωνείο, τη δικαστική υπηρεσία και τον γεν. γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Η έκκλησή του περιέχει την αγωνία εκατοντάδων, χιλιάδων Ελλήνων που μάχονται να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους μέσα στη Μεγάλη Υφεση· που δεν χρωστούσαν, που ήσαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, που ασκούσαν και ασκούν παραγωγική δραστηριότητα, που δεν ήσαν ποτέ παρασιτικοί. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Ελληνες, η υγιής Ελλάδα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί, υπαρκτοί και δρώντες επενδυτές· αυτούς οφείλει να βοηθήσει πρώτους το κράτος. Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει μια λύση. Και το υπουργείο Ανάπτυξης ας πάρει ένα μάθημα από τη στενάζουσα πραγματική οικονομία.

no comments
 • Epikuros
  REPLY

  Απίστευτες ιστορίες που σε άλλες χώρες θα ήταν μόνο ανέκδοτα.αλλά στην δική μας είναι η πικρή καθημερινότητα.
  Καλή δύναμη να ευχηθώ σε όλους όσους παλεύουν με το θηρίο που λέγεται Ελληνικό δημόσιο.

 • Κεντυρίων
  REPLY

  Με κάτι τέτοια παραδείγματα θα προσελκυσθούν οι ξένοι επενδυτές; Αλλά ξέχασα, αυτοί ντεν μιλάνε ελληνικά, ντεν μαθαίνουν τι γίνεται εντώ!!

 • 4essera
  REPLY

  Παρά το τετραετές χρέος του Δημοσίου προς την εταιρεία, η τελευταία επιβίωνε, έχοντας λαμβάνειν. Πότε το πρόβλημα έγινε άλυτο; Με το κούρεμα διότι τότε το “λαμβάνειν” έγινε αέρας κοπανιστός. Το στέγνωμα της αγοράς μετατράπηκε σε μόνιμη κατάσταση σαχάρας μετά το PSI. Το κούρεμα που δεν κούρεψε εξωτερικό χρέος (παρά ελάχιστο απ’ αυτό) ενώ κούρεψε ό,τι χρώσταγε ο ένας στον άλλον εντός της χώρας. Αποτέλειωσε την αγορά, η διαφημιζόμενη επιτυχία μετά βαΐων, κλάδων και ταρατατζούμ. Τα δεχτήκαμε αυτά και τα κατάπιαμε αμάσητα. Και όχι μόνο: σήμερα, ποιος θυμάται ποιοι μιλούσαν για επιτυχία; Πώς θα αποδωθούν ευθύνες, πώς θα γίνουμε κράτος αν δεν αρχίσουμε τις κλωτσιές στους εαυτούς μας, στα παπαγαλάκια, στους πολιτικούς τους προϊστάμενους και στους προϊστάμενους των προϊστάμενων (μ’ αυτή τη σειρά);
  Όποιος πάντως βαριέται τις κλωτσιές, μπορεί ν’ ακούσει Τράγκα. Τα λέει τόσο ωραία… ομολογώ δεν μπορώ να τα πω καλύτερα.

 • Νικόλαος
  REPLY

  Είναι κοινό μυστικό οι υπερτιμολογήσεις των υλικών και η πλαστότητα των παραδόσεων τους στα νοσοκομεία. Είναι αδύνατον για μένα να διερευνήσω κατά πόσον η συγκεκριμένη επιχείρηση έχτιζε το λαμπρό της παρελθόν πάνω σε ψεύτικα γεγονότα και κλεμμένα χρήματα. Θεωρώ από απίθανο έως αδιανόητο να μην έπραττε με βάση την συνηθισμένη στον νοσοκομειακό κλάδο αυτή πρακτική. Παρά την ορθότητα της διαμαρτυρίας του επιχειρηματία στην βάση της, αν συνυπολογίσουμε και την εύστοχη παρατήρηση του προηγούμενου σχολιαστή “Πότε το πρόβλημα έγινε άλυτο;” μπορούμε να καταλήξουμε ότι ένα πιθανό συμπέρασμα είναι ότι ήθελέστα και παθέστα. Αν… λέμε αν… οι υποθέσεις μου είναι αληθινές, τότε η εταιρεία με μούφα προϊόντα σε αδιανόητα υψηλές υπερ-τιμές και με ανεπίτρεπτο δανεισμό, έγραφε (αδήλωτα) υπερκέρδη που επέτρεπαν να διαιωνίζεται το τσιμπούσι. Μόλις όμως τα κόστη έγιναν πραγματικά… το μοντέλο κατέρρευσε.
  Μακάρι να κάνω λάθος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter