Μπλογκ = φρουτάκια Πλάι σε ό,τι λέμε φως

Διαμάντια και στάχτες

pbook_lit_small.jpg

Μια αμφιλεγόμενη περίπτωση δημοσιογραφικού μπλογκ αρκούσε για να αμαυρώσει την -μάλλον υπερβολικά ειδυλλιακή- εικόνα για τα μπλογκ που εκαλλιεργείτο στα παραδοσιακά μήντια. Από τους ύμνους για τη «δημοσιογραφία των πολιτών» και τις καλοκαιρινές διαδηλώσεις των σιωπηλών, περάσαμε με την ίδια ευκολία στον αναθεματισμό του μπλόγκινγκ και στην ηλεκτρονική εγκληματολογία. Η πραγματικότητα βέβαια δεν βρίσκεται ούτε στην εξιδανίκευση ούτε στη δαιμονολογία και την αστυνόμευση – προπάντων όχι στην αστυνόμευση. Στα μπλογκ βρίσκεις διαμάντια και στάχτες. Βρίσκεις σοβαρούς και υπεύθυνους μπλόγκερ, ανεξαρτήτως του αν είναι επώνυμοι ή ανώνυμοι· βρίσκεις και ανεύθυνους, κίτρινους και χυδαίους: καθρέφτης της κοινωνίας είναι κι αυτή η μορφή επικοινωνίας, αυτή η πλατφόρμα έκφρασης.

Ο καλύτερος τρόπος ρύθμισης των διαδικτυακών τόπων είναι η αυτορρύθμιση των ίδιων των παραγωγών περιεχομένου και η ενημέρωση επισκεπτών και χρηστών – κι ίσως είναι και ο μόνος εφικτός τρόπος.

Η διαδικτυακή επικοινωνία δεν είναι πλέον προνόμιο ειδικών, δεν είναι μόνο τεχνολογία· είναι μέρος του σύγχρονου νοικοκυριού, σαν το τηλέφωνο και την τηλεόραση, σαν το SUV· είναι τόπος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, είναι το οικιακό στόμιο των αγωγών από και προς την πλανητική database. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Αλλά αυτό είναι ήδη πολύ.

Δυστυχώς η πλειονότητα όσων διοικούν και νομοθετούν σήμερα έχει συντριπτική άγνοια για τη φύση και τη δυναμική του μέσου· εξ ου και είναι επιρρεπείς σε θεμελιώδεις παρανοήσεις και επιρρεπείς στην εύκολη καταστολή, την ίδια ώρα που πλήθος συμβατικών παραβιάσεων τελούνται κάτω από τα μάτια τους, και την ίδια ώρα που όλοι τους μιλούν για την ανάγκη ψηφιακών υποδομών και την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής κουλτούρας.

Ασφαλώς η ανωνυμία προσφέρει κάποιον μανδύα προστασίας για τον λιβελλογράφο, τον συκοφάντη, τον κίτρινο, τον αφελή διασπορέα ψευδολογιών. Ωστόσο η επισκεψιμότητα, άρα και η επιρροή, αυτών των «κίτρινων» μπλογκ ή σάιτ, είναι πεπερασμένη: το ψέμα έχει βραχύ βίο, η ατιμία διαρκεί περισσότερο… Τα επώνυμα και έγκυρα μπλογκ είναι αυτά που μακροπρόθεσμα προσελκύουν περισσότερους και σταθερότερους επισκέπτες. Τα άλλα, τα ευκαιριακά και κίτρινα, ξεμένουν απλώς στις ακατέργαστες εκφορτώσεις του Google.

Ας σκεφτούμε επίσης σε πόσα κυκλοφορούντα συμβατικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, φιλοξενούνται καθημερινώς βαριά υπονοούμενα, κανιβαλισμοί προσώπων και βίων, ροζ λεπτομέρειες, μόλις καλυμμένοι εκβιασμοί… Κι ας σκεφτούμε επίσης πώς και πόσο τελέσφορα έχει ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση του 1989.

Δεν φαίνεται λοιπόν πως το Διαδίκτυο ή ένας ανώνυμος μπλόγκερ απειλούν τα δημοκρατικά και επικοινωνιακά ήθη – εφόσον βέβαια δεν τελούνται αποδεδειγμένα εγκληματικές πράξεις.

Η βούληση άρα για πάταξη του εγκλήματος δεν πρέπει επ’ ουδενί να συνοδευτεί από μια αντιδημοκρατική και αφιλοσόφητη σπουδή για περιορισμό των επικοινωνιακών και πολιτικών ελευθεριών.

Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε φαιδρά αλλά κυρίως επικίνδυνα φαινόμενα: να απαγορεύεται λ.χ. νομοθετικά η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών (Ελλάδα, 21ος αιώνας), ή κάποιος φανατικός να προκαλεί δικαστικές απαγορεύσεις εναντίον ολόκληρης πλατφόρμας με εκατομμύρια μπλογκ διεθνώς (αντιδαρβινιστής ισλαμιστής φανατικός απέκλεισε τη WordPress από την Τουρκία). Τα μπλογκ δεν θα είναι ίδια, σε πολύ λίγο χρόνο από τώρα· το Διαδίκτυο αλλάζει ραγδαία. Ποιος νόμος μπορεί να προβλέψει και να προκαθορίσει αυτό που κάθε μέρα ξεπερνά και τη μυθοπλασία επιστημονικής φαντασίας;

Καθημερινή, 02.03.2007

Ενα σχετικό Βλέμμα, εδώ.

buzz it!

8 Σχόλια
 • no frost
  REPLY

  Επιτέλους που γίνονται οι μίζες των εκατομυρίων στο διαδίκτυο ή αλλού; Κι αφού όλα τα σκάνδαλα κουκουλώνονται και πάνε αρχείο και δεν λειτουργεί καν απερίσπαστη η δικαιοσύνη γιατί τους καίει ο νόμος για τα μπλόγκς;Αφού οι νόμοι δεν εφαρμόζονται..
  Και τέλος πάντων ποιός απέδειξε ότι πράγματι έγιναν εκβιασμοί;

  Τα ερωτήματα του πιτσιρίκου τα έχουμε κι εμείς:
  “Έχω μερικές απορίες: τι σχέση έχουν τα δυο απειλητικά –και βλακώδη- ανώνυμα μέιλ που ισχυρίζεται πως έλαβε ο δημοσιογράφος του «Βήματος» με το Press-Gr; Δεν θα μπορούσε να τα έχει στείλει ο οποιοσδήποτε; Δηλαδή, αν εγώ λάβω ένα ανώνυμο μέιλ από κάποιον που υποστηρίζει πως είναι υπουργός της Νέας Δημοκρατίας θα το πιστέψω; Πώς θα συνδεθούν τα ανώνυμα σχόλια εναντίον του δημοσιογράφου στο Press-Gr –που θα μπορούσε να τα έχει γράψει ακόμα και ο ίδιος- με τα απειλητικά μέιλ; Αυτός που ζητούσε χρήματα από τον δημοσιογράφο πώς ήξερε και τα δυο του μέιλ; Μήπως ήταν φίλος του; Μήπως ήταν ο ίδιος; Γιατί αυτός που έστειλε τα μέιλ και ζητούσε χρήματα σταμάτησε να στέλνει μέιλ; Δεν τα ήθελε τα χρήματα πια;

  Γιατί o δημοσιογράφος δεν απάντησε στον εκβιαστή πως θα του δώσει τα χρήματα ώστε να συμφωνήσει με την αστυνομία και να τον παγιδέψουν; Μήπως επειδή κανείς ποτέ δεν ζήτησε πραγματικά χρήματα και δεν εκβίασε τον δημοσιογράφο αλλά το μόνο που χρειαζόταν ο δημοσιογράφος ήταν αυτά τα δυο μέιλ για να στηρίξει το επιχείρημά του; Μήπως αυτός ήταν ο τρόπος για να πειστεί η Google πως είχαν διαπραχθεί εγκληματικές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών για το Press-Gr; Μήπως ο δημοσιογράφος είχε ήδη κάνει συμφωνία με υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο και πρώην συνάδελφό του; Μήπως ο στόχος ήταν το Press-Gr και όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα; Μήπως τώρα στόχος είναι η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο; Γιατί ο δημοσιογράφος έχει αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας;”

 • Χαρίδημος
  REPLY

  Μόνο υπό πίεση κρυσταλλώνεται ο άνθρακας και γίνεται διαμάντι. Άνευ τούτου ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων, που λέγανε και παλαιά. :)

 • vassilip
  REPLY

  αν η φυση της πολιτικης ειναι ο διαλογος (αυτος που συγκροτει κοινοτητα και γεννιεται συνεχως μεσα στην κοινοτητα, σαν κατεξοχην λειτουργια της) τοτε το blogging ειναι (νεα?) πολιτικη,
  κι αν ειναι ετσι, τοτε ο μονος τροπος αυτη η πολιτικη πραγματικοτητα να υπαρχη με την λιγωτερη δυνατη βια ειναι να αυτονομηθη–η ιδια η ‘κοινοτητα’ να νομοθετηση την διαλογικη της λειτουργια.

  ειναι κατι τετοιο δυνατο;

  φοβαμαι πως δεν ειναι, λογω της ιδιοτυπιας αυτου του ‘διαλογου’–(α) του ουσιαστικα απροσωπου χαρακτηρα του (η απουσια φυσικης παρουσιας οδηγει αφευκτα στην απουσια προσωπικου κοστους), και (β) της ασυνεχειας-αμορφιας του διαλεκτικου αυτου ‘σωματος’.

  μ’ αλλα λογια, πιστευω οτι ειναι τελειως λαθος να ονομαζουμε ‘κοινοτητα’ αυτο το ‘ριζωμα’ (χρησιμοποιω επιτηδες τον ορο του Deleuze, για να τονισω το μετα-πολιτικο του πραγματος). δεν γνωριζω αν τα προβληματα που ανακυπτουν θα μπορουσαν να αντιμετωπισθουν τεχνολογικα (η πιθανοτητα η ελευθερη χρηση του εργαλειου να συνεπαγεται την υποχρεωση σε καποια συμμετοχικη αυτονομηση του), ή αλλως πως. ομως αν εχω δικιο οταν λεω οτι αυτο το μεσο δεν μπορει να αποτελη κοινοτητα, τοτε οποιοσδηποτε νομος (ειτε απο ‘μεσα’, ειτε απο ‘εξω’) ειναι αδυνατος. τωρα αν αυτη η ‘ανομια’ δωση ελευθερια ή βια, λογο ή σκοταδι, αυτο παραμενει στο χωρο του μυστηριου που ονομαζεται ανθρωπινη φυση. παντως, πιστευω, πολιτικη δεν θα μπορεση ποτε να παραξη, γι’ αυτο και ειτε θα πεθανη, ειτε θα συμβαλλη ετι περαιτερω στον καρκινο της κοινοτητας (οτι απομενει απο δαυτην).

  βεβαια, αφου μιλαμε για ‘ριζωμα’ και μυστηριο της ανθρωπινης φυσης, υπαρχει παντα η ισχυρη πιθανοτητα ολα οσα λεω να ειναι ασχετα και το μελλον να μας επιφυλαξη μια πραγματικοτητα που δεν ειχαμε ποτε (δεν μπορουσαμε να) φανταστει. και το σχολιο μου αυτο ναναι απλα ‘noise’ αυτου του ‘αναδυομενου’ συστηματος.

  [switch off]

 • Χαρίδημος
  REPLY

  @vassilip

  Νομίζω πως η αυτορρύθμιση είναι δυνατόν να συμβεί. Νομίζω πως ήδη συμβαίνει για να είμαι ακριβής και εναπόκειται στο αξιακό σύστημα των χρηστών. Μου είναι σαφές παρόλα αυτά, πως τα βλογ δεν είναι τίποτα άλλο από καθρέφτη της κοινωνίας μας. Όση όμως παθογένεια και να έχει αυτή η κοινωνία, διαθέτει και μέλη που ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν. Πίσω από την ανωνυμία υπάρχουν άνθρωποι που προβάλλουν και συζητούν τις ιδέες τους σε ένα ελεύθερο πλαίσιο. Είναι μιά καλή αρχή. Άσε που με τη μη φυσική παρουσία η κρίση περιορίζεται στα λεγόμενα του καθενός. Θέλω να πω πως μιά καλή ιδέα μπορεί να έρθει από κει που δεν το περιμένεις….από κάποιον που δε θα σου γέμιζε το μάτι…

  Κοινότητα δε βλέπω και γω ακόμα, αλλά βλέπω παρεάκια και ομάδες που τα λένε μιά χαρά….Από την επώνυμη μουγκαμάρα, βελτίωση!
  Ακόμα και ο θόρυβος είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης. Και αυτό είναι το ζητούμενο στην κοινωνία των αυτιστικών.

 • γεράσιμος μπερεκέτης
  REPLY

  Νομίζω ότι λίαν συντόμως βαίνομεν προς την ηλεκτρονική κατάργηση της δυνατότητας ανωνυμίας των σχολιαστών. Κάποιοι από τους “διαχειριστές” έχουμε οδηγηθεί ήδη στο να τους αποκλείσουμε, για να γλιτώσουμε από διάφορα.

  Μπορούν όμως, όσοι θέλουν να επιβάλλουν “έννομο” τάξη στην μπλογκόσφαιρα, για να εξοικονομήσουν ενέργεια, να ξεκινήσουν πιο απλά το ξεκαθάρισμα από την ερχόμενη Κυριακή, συλλαμβάνοντας μερικές κερκίδες φιλάθλων που βρίζουν τον διαιτητή. Δεν μπορεί. Κάποιοι ανάμεσα σ’ αυτούς θα είναι μπλόγκερ[ς].

Leave a Reply

Your email address will not be published.