Η δύσκολη ανάδυση της κεντροαριστεράς Ευρωσκεπτικισμός ενόψει Μαΐου

Φαντασία για ενηλίκους

GameOfThrones

To Game of Thrones εμφανίστηκε σαν τηλεοπτικό σίκουελ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, συν τη λαγνεία και τον αστραφτερό κυνισμό των διαλόγων. Έχει όλα τα στοιχεία του fantasy, μυθικά θηρία, δράκους, απέθαντους, κάστρα με μυστικά και δάση με νεράιδες. Παρότι τοποθετημένο σε έναν ασαφή, υβριδικό Μεσαίωνα, είναι άχρονο ή, μάλλον, μεταβατικό: υπάρχουν μαζί οι παλαιοί και οι νέοι θεοί. Τυπολογικά, λοιπόν, κατάγεται φανερά από το ιπποτικό μυθιστόρημα και τις φαντασίες του ρομαντισμού, άρα και από τον διάσημο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ακόμη και από τις μεσαιωνικές μυθοπλασίες του Ουμπέρτο Έκο και από ποικίλα διάσημα κόμικς.

Το χαρακτηριστικό όμως που διαφοροποιεί το τηλεοπτικό Game of Thrones από τους προδρόμους του είναι η έμφαση που δίνεται στη βουλιμία του σεξ, επί το πλείστον πορνικού, και στην ασίγαστη δίψα για εξουσία. Με αυτή την έννοια, το Game of Thrones είναι fantasy για ενήλικους, εξ ου και στις ΗΠΑ προβάλλεται μόνο από συνδρομητικά κανάλια. Αυτά τα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα η εμμονή περί εξουσίας, διατυπώνονται με αστραφτερούς διαλόγους, ποτισμένους από ένα πνεύμα μακιαβελικό, που φέρνουν έντονα στο νου την αξεπέραστη ιστορική σειρά «Εγώ, ο Κλαύδιος». Το πάθος για εξουσία επισκιάζει κάθε άλλο αίσθημα και κίνητρο, εκτός ίσως από το αίσθημα της τιμής και του ανήκειν στην οικογένεια-φατρία, αλλά και αυτά ακόμη υποχωρούν ή και ηττώνται όταν τεθεί το ζήτημα της κατίσχυσης παντί τρόπω. Η φατρία, η φυλή και η εξουσία υπερκαλύπτουν άλλωστε και κάθε προσωπικότητα· το άτομο υποχωρεί και σβήνει ενώπιον των υπέρτερων δυνάμεων, και αυτό το στοιχείο σεναριογραφείται έξοχα με τις αλλεπάλληλες και απρόσμενες αποσύρσεις ηρώων.

Οι διαρκείς ανατροπές εντός της μυθοπλασίας είναι ένα ακόμη από τα στοιχεία δημοφιλίας της σειράς, μαζί με την υποβλητική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, τους πρωτότυπους χαρακτήρες ηρώων και φρικιών, και βέβαια με την επιτυχημένη σύμφυρση πολλών genres: μεσαιωνικό, fantasy, ιπποτικό, βαμπίρ, πολεμικό, σοφτ πορνό, post-apocalyptic.

Το Game of Thrones αρέσει διότι φέρει το πνεύμα της δικής μας εποχής: τον μεταμοντέρνο εκλεκτικισμό και κυνισμό, τη μακρά μετάβαση, την αγωνία για το άδηλο μέλλον, τη λανθάνουσα πεποίθηση ότι υπερφυσικές δυνάμεις κυριαρχούν στις ζωές μας, την αίσθηση του ανοίκειου και της ανημπόριας. Και υπεράνω όλων, επειδή ικανοποιεί την αστείρευτη δίψα του κοινού για παραμύθι και θέαμα.

no comments
 • th.alys
  REPLY

  “το άτομο υποχωρεί και σβήνει ενώπιον των υπέρτερων δυνάμεων”

  Στους κόλπους των αναγνωστών των βιβλίων η συγκεκριμένη φράση είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ανώτερες δυνάμεις καθορίζουν την τύχη των πρωταγωνιστών ή αν η πίστη των ατόμων σε αυτές τους οδηγεί σε πράξεις σύμφωνες με τις προφητείες. Δεν το αναλύω περισσότερο γιατί θα πρέπει να αναφερθώ σε περιστατικά που δεν έχουν απεικονιστεί ακόμα στη σειρά.

 • Β.Κ.Σιάπκα
  REPLY

  Συγνώμη Νίκο Ξυδάκη, μια μαλακία ειναι, ούτε δεκα λεπτα δεν το ανέχτηκα.

  Αν θες κάνε μια αναζήτηση στο γιουτουμπ για γοργόνες και δες ενα προχθεσινό βίντεο.. εκεί ειναι το δέος…

  Δεν υπάρχουν ψυχές για παραμύθια πλέον κι αρχίσαν τα παραμύθια να παίρνουν τη ρεβάνς…

 • Α. Παπαγιάννης
  REPLY

  Ομολογώ ότι από τον Νίκο Ξυδάκη περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτή την μάλλον απροκάλυπτη διαφήμιση ενός “σοφτ πορνό” σήριαλ. Στο παρελθόν μας έχει δώσει πολλά κείμενα μεστά από ουσία και πνευματικό περιεχόμενο. Πώς συνταιριάζονται όλα εκείνα με τα παραπάνω περί “βαμπίρ και φαντασιώσεων για ενηλίκους”; Από την ίδια βρύση βγάζουμε γλυκό νερό και φαρμάκι; Κρίμα…

Leave a Reply

Your email address will not be published.