Δικαιοσύνη και Βουλή Σ’ αγαπάω, πουτάνα ζωή (ακόμη κι έτσι)

Πίκρα και νοσταλγία στις όχθες του ρήγματος

katagatsi

Θέλω να φύγω από αυτή τη μαύρη τρύπα… Εννοούσε την Ελλάδα. Εξήγησε: όχι τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον· δεν θέλω να έχω σχέση με το ελληνικό κράτος, προτιμώ να γίνει μια πολιτεία της Ευρώπης, της Γερμανίας, οτιδήποτε, αρκεί να μην κυβερνούν την Ελλάδα Ελληνες.

Μορφωμένος άνθρωπος, έχει καλή δουλειά και εισόδημα. Εχει ένα σκεπτικό, αλλά η κατάληξή του είναι σκοτεινή, μηδενιστική, σαν να ακούς λόγια ενός μακροχρόνιου άνεργου, ενός απελπισμένου νεοπληβείου. Και καλά, να κατανοήσουμε τη μαυρίλα του χτυπημένου απ’ την κρίση, αλλά δυσκολευόμαστε να συμμεριστούμε τον μηδενισμό του σωσμένου. Σε πρώτη ανάγνωση.

Σε δεύτερη ανάγνωση, διακρίνουμε ότι ακόμη και οι σωσμένοι, οι διασωθέντες της κρίσης, έχουν χάσει κι αυτοί την πίστη τους, το φρόνημα, την αίσθηση ότι μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον. Αυτή η απώλεια τούς οδηγεί σε καθολική απόρριψη του υπάρχοντος κοινωνικού και κρατικού σχηματισμού, εφόσον σε αυτόν εντοπίζουν την αιτία της δυσφορίας τους, την πηγή του φόβου.

Ας μη σπεύσουμε να πούμε ότι ο άνθρωπός μας κάνει αναγωγές και απλουστεύσεις. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι σε κάθε πεδίο, κάθε χαραμάδα της κοινωνίας απλώνεται γενικευμένη δυσφορία, πικρή απόρριψη, απόσυρση, απόσυρση όχι μόνο από το ερειπωμένο κοινό παρόν, αλλά και από την διεκδίκηση του μέλλοντος. Παρατηρείται μια αναδίπλωση στον ατομικό πυρήνα, μια επιχείρηση ατομικής διάσωσης γεμάτη πίκρα: Θα στείλω τα παιδιά μου έξω. Με μνησικακία για την Ελλάδα που τον πρόδωσε, για το ανίκανο, διεφθαρμένο κράτος, για την πατρίδα που διέψευσε τις προσδοκίες του. Τόση πίκρα, τόση ματαίωση, που οδηγεί στον σολιψισμό: ο άνθρωπός μας απορρίπτει την υλική πραγματικότητα, την υπάρχουσα Ελλάδα, και κρατάει μόνο τον εαυτό του και τις ιδεατές αναπαραστάσεις του της Ελλάδας, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ποίηση.

Ας μη σπεύσουμε να εξετάσουμε πώς ο άνθρωπός μας εξαιρεί τον ευατό του από όλη την προτέρα και την υπάρχουσα Ελλάδα. Εδώ, μάς ενδιαφέρει η παρούσα αντίδρασή του: αυτή η συμπαγής πικρία που εκτοξεύει, η καθολική απόρριψη του ένυλου, η απόδραση στην απολύτως υποκειμενική συνείδηση, και η λυσσώδης διάσωση του εγώ. Είναι ένας ορισμένος τύπος αντίδρασης των ανθρώπων της Μεγάλης Υφεσης, πολύ συγκεκριμένος, εκφραζόμενος υπό διάφορες εντάσεις και μορφές.

Μια άλλη αντίδραση είναι η νοσταλγία. Σε πρόσφατες συζητήσεις, διαπίστωσα ότι οι οποιεσδήποτε αναφορές στο καλοκαίρι, στον υπαίθριο βίο, στη θάλασσα, στην επαφή με τη φύση, στο έθος του μεσογειακού θέρους, στις οικείες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, προξενούν κύματα νοσταλγίας, ως εάν το καρπούζι με φέτα να ανήκει οριστικά στο προ κρίσης παρελθόν, στον απολεσθέντα παράδεισο.

Κι εδώ προσοχή: να ξεχωρίσουμε τη στερεοτυπική νοσταλγία του «παλιά όλα ήταν καλύτερα», από τη νοσταλγία του έμφοβου, του ραγισμένου ανθρώπου της Μεγάλης Υφεσης, ο οποίος νιώθει τη ζωή του να χωρίζεται στα δύο, στο πριν και το μετά. Η νοσταλγία του μεσήλικα για τα αγλαϊσμένα χρόνια της εφηβείας και της νιότης είναι θεμιτή και ευεξήγητη, απολύτως αναμενόμενη. Είναι διαφορετικό όμως τούτο το άλγος του αποχαιρετισμού: ο άνθρωπος της κρίσης αισθάνεται ότι στερείται ακόμη και τη δυνατότητα να επαναλάβει τις τελετές του πρότερου βίου. Πρόκειται, ούτως ειπείν, για το άλγος του μέλλοντος, ο χρόνος που έρχεται σκοτεινός τού γεννάει υπαρξιακή αγωνία, angst.

Σε μια τέτοια συζήτηση περί μεσογειακού καλοκαιριού, ελάχιστοι πια το σκέφτονται αφαιρετικά με βάση τις εμπειρίες τους ή με τους αισθητικούς-υπαρξιακούς όρους του Ελύτη, του Λακαριέρ ή ακόμη και με τον θείο Ιούλιο του Καβάφη. Δεν εμβολιάζουν το παρόν καλοκαίρι με αυτό το βλέμμα, με αυτή τη διάθεση. Οι περισσότεροι το εκλαμβάνουν αυτόχρημα σαν παλιό, λήξαν, χαμένο. Και συνεκδοχικά στομώνουν οι αισθήσεις. Στομώνει η δυνατότητα να συνεχιστεί η ζωή υπεράνω του ρήγματος· μπαίνει κι εδώ ο χωρισμός σε πριν και μετά, την κρίση. Οπως το διατύπωσε προσφυώς μια συνομιλήτρια: Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, καθίσαμε όλοι μαζί να φάμε όπως παλιά, όπως πάντα· αλλά ξέραμε όλοι ότι δεν ήταν ίδιο· μας πήρανε το καλοκαίρι.

Μα ποιος μπορεί να σου πάρει το καλοκαίρι, το τρέμισμα της κάψας, το τρέμολο του τζίτζικα, του τριζονιού, τη δίψα του; Το καλοκαίρι σου το παίρνει η ενδοβολή της κρίσης, η αυτοδηλητηρίαση, η απόσυρση από τη μάχη και τη δόξα της ζωής.

ζωγραφική: Νίκη Καραγάτση, Το καραβάκι για την Αίγινα
6 Σχόλια
 • Σπίθας
  REPLY

  Με πολλές αναγνώσεις, κείμενο ( επί τον τύπον των ήλων ). Από τα “χρόνια της αθωότητας” στην “εποχή των μνημονίων “.
  Εξαιρετικό.

 • To love life for what it is
  REPLY

  Επιλογή είναι αυτό. Δε σου παίρνει το καλοκαίρι κανείς, εσύ αφήνεις να σου το πάρουν. Επίσης, όλα είναι θέμα ανάγνωσης. “Κρίση” δε σημαίνει απαραίτητα καταστροφή και διάλυση, μπορεί να ιδωθεί επίσης και ως ευκαιρία ανασύνταξης, ως πρόκληση να βρει κανείς νέες ισορροπίες, να κινητοποιήσει καινούργιους μηχανισμούς άμυνας και προσαρμογής.
  Αλλά, για να μην είμαι απόλυτη, οφείλω να αναγνωρίσω πως ο άνθρωπος, για να ανταπεξέλθει, χρειάζεται κοινωνικά υποστηρίγματα σε περίοδο κρίσης, βοήθεια. Χωρίς αυτά, είναι πιθανό να λυγίσει.
  Και κοίτα να δεις που η προσαρμογή των περισσότερων, να αναδιπλωθούν στον εαυτό τους, είναι η λιγότερο “προσαρμοστική”, τελικά. Βλάπτει μάλιστα. Γιατί στερεί και τους εαυτούς τους από την αλληλεγγύη των άλλων και τους άλλους από τη δική τους. Όταν τη χρειάζονται πιο πολύ. Αυτά πιστεύω, τουλάχιστον.
  Καλό ξημέρωμα.

 • ap
  REPLY

  Φοβάμαι ότι δεν είναι ένα γλυκό καλοκαιράκι που αφήνουμε πίσω αλλά μια ολόκληρη εικόνα ή κοσμοαντίληψη για αυτή τη χώρα όπως για 50 πάνω κάτω χρόνια αυτή διαμορφώθηκε και την προσλάβαμε ως τέτοια από ανθρώπους επί παραδείγματι όπως ο Λακαριέρ και ο Ελύτης – μεταξύ άλλων. Μια χώρα δεν υπάρχει και χωρίς τις συμβολικές αναπαραστάσεις που επινόησαν καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Είμαστε όμως μακριά από το «Ελληνικό (τους) Καλοκαίρι» – ας μην αυταπατόμαστε. Απ’την άλλη, η χώρα προφανώς δεν είναι ένα πολιτιστικό-αισθητικο εποικοδόμημα που μπορεί κανείς να εγκαταλείψει ως απογοητευμένος παρεπιδημών, και το «η Ελλάδα βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή» του Τσαρούχη δεν εννοεί προφανώς να παραδοθεί σε εσπέριους μάνατζερ που θα την «βελτιώσουν» – τότε θα έπρεπε να βελτιώσουν και τον φερ’ειπήν Τσαρούχη. Εξ ‘άλλου όπως είπε πάλι ο ίδιος «χρειάζεται κουράγιο να παραδεχτείς την Ελλάδα και ν’αποφασίσεις να είσαι Έλληνας». Και για να κλείσω η «ενδοβολή» και η «αυτοδηλητηρίαση» είναι φυσικό αποτέλεσμα του πνευματικού αέρα που αναπνέει κανείς – αλλιώς θα σκάσει…

Leave a Reply

Your email address will not be published.