image Έτοιμη η Ελλάδα να δεχθεί αυξημένο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi

Θερμή συνάντηση με τη Νορβηγίδα Υπουργό Ευρ. Οικονομικού Χώρου & Ευρ. Υποθέσεων κ. Αspaker

Προχθές ήρθε η βοήθεια του πορτογαλικού λαού, χθες ήταν η περιφέρεια της Βαλένθια που έτεινε χείρα βοηθείας , σήμερα είναι η σειρά της Νορβηγίας. Η Νορβηγία δεν προσφέρει μόνο την υποστήριξή της στη χώρα μας. Καταρχήν προσφέρει την σκέψη της, οπτική της, και τη φροντίδα του νορβηγικού λαού τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Μεσόγειο. Η Νορβηγία ήταν παρούσα στην Σύνοδο της Βαλλέτα με ιδιαίτερα ισχυρή και βοηθητική παρουσία, καθώς και στη διάσκεψη του Λονδίνου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, όπου και έκανε μια μεγάλη δωρεά. Η Νορβηγία είναι και σήμερα παρούσα στην μεσογειακή κρίση και μοιράζεται σκέψεις, ιδέες, μεγάλη στήριξη, ανθρώπινο δυναμικό. Και μέσω της Υπουργού κας Aspaker παρουσιάζεται και σήμερα σαν μια χώρα που προσφέρει υποδειγματικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα τόσο στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης όσο και με προγράμματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία» επεσήμανε η Νορβηγίδα Υπουργός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Για τα επόμενα χρόνια μέσω του προγράμματος ΕΟΧ και των Νορβηγικών Κεφαλαίων υποστηρίζουμε προγράμματα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών. Έτσι σήμερα συζητήσαμε τους τρόπους ανάπτυξης των επόμενων τέτοιων προγραμμάτων. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως υπάρχει ένα κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα μπορούσε να διαμοιραστεί σε προγράμματα αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας και στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών ΕΟΧ και της Ευρώπης. Αυτά τα χρήματα αφορούν άμεσα και τη συνεργασία μεταξύ Νορβηγίας και Ελλάδα» συνέχισε η κ. Aspaker.

Η συνάντησή μας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προγραμματισμένης επίσκεψης της κ. Αspaker στην Ελλάδα, έγινε σήμερα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η κ. Aspaker που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητα της Υπουργού ομολόγησε την αδυναμία της για την χώρα μας την οποία έχει επισκεφθεί συχνά στο παρελθόν.

Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διαχρονικά στενών διμερών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας καθώς και σε τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσφυγική κρίση και τις εξελίξεις στη Συρία. Και οι δυο μας συνομολογήσαμε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη με μια κοινή και συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική που θα εμπνέεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Επιπλέον τόνισαν την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να παίξουν ενεργό ρόλο στην ειρήνευση και σταθεροποίηση τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ειδικά στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου έγινε λεπτομερής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για ειδικότερα ζητήματα των οποίων η αντιμετώπιση μπορεί να ενισχυθεί μέσω της στενής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανάμεσα σε αυτά που κατά κοινή ομολογία αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές είναι η νεανική ανεργία, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και η βέλτιστη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

«Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και θα πρέπει να τη χειριστούμε όχι ως μεμονωμένα κράτη αλλά με μεταξύ μας συνεργασία. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι μέλος του χώρου Schengen και υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρχουν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα» επισήμανε η Νορβηγίδα Υπουργός. «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση», τόνισε η κ. Αspaker.

Η Νορβηγία είναι μια χώρα που μιλά με τις χειρονομίες της και μας διδάσκει πώς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παγκόσμια ζητήματα, πώς να συνδράμουμε στην ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η Ελληνική κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψη και τις συζητήσεις. Ξέρουμε πως η υποστήριξη θα ακολουθήσει.

Θεωρώ πως τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα συναντηθούν σύντομα, είναι θέμα ημερών. Στη συνέχεια θα φροντίσουμε και πάλι τους απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη από εμπόλεμες ζώνες. Είμαι σίγουρος πως οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι λαοί της Ευρώπης, θα σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter