Συνέντευξη στο BBC RADIO 4 image Το προσφυγικό ως δεύτερη, μετά τη λιτότητα, γεωπολιτική και πολιτική πρόκληση που δοκιμάζει την ΕΕ.

Κοινά σημεία με τη Φινλανδία στην προσέγγιση της αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης

Κοινά σημεία στην προσέγγιση της αντιμετώπισης της Προσφυγικής Κρίσης , υπό ευρωπαϊκό πρίσμα, διαπιστώθηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε σήμερα στο Ελσίνκι με τον Φιλανδό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Timo Soini, τον Φιλανδό Υπουργό Εσωτερικών, κ. Petteri Orpo, καθώς και τους Γενικούς Γραμματείς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Συμφωνήσαμε πως αποτελεί αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές κύμα προσφύγων, οι κατατρεγμένοι άνθρωποι να νιώσουν ασφαλείς στην πατρίδα τους. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι λοιπόν να εμπλακεί συστηματικά στις διαδικασίες ειρήνευσης στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η με την ισχυρή φωνή της να γίνει κήρυκας Ειρήνης.

Κοινός τόπος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αποτέλεσε η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας. Επισημάνθηκε πως γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαία η αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ – Τουρκίας με στόχο να μπορεί η μετεγκατάσταση όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας να γίνεται απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

Επιπλέον συμφωνήσαμ πως είναι αναγκαία η αποτελεσματική καταγραφή των ατόμων που εισέρχονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Με δεδομένο μάλιστα πως και οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεγάλα εξωτερικά σύνορα – η Φινλανδία μακρά σύνορα με τη Ρωσία και η Ελλάδα μακρά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία – υπάρχει συναντίληψη των δυσκολιών.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία των δύο Φινλανδικών υπουργείων συντάσσεται με τη θέση της Ελλάδα για κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν κοινή η διαπίστωση πως δεν μπορούν να υπάρξουν εθνικές συνταγές για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που αν δεν την ακολουθήσουμε αφενός κάθε μεμονωμένη προσέγγιση θα είναι αποσπασματική και αναποτελεσματική, αφετέρου θα προκαλέσει διαλυτικές συνέπειες στην ΕΕ.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τονίστηκε η κοινή στρατηγική που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες τόσο στην τρέχουσα προσφυγική όσο και σε κάθε κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Από τη μεριά μου ευχαρίστησα θερμά εκ μέρους της Ελλάδας τη Φινλανδία τόσο για συνεισφορά της στην ενίσχυση της FRONTEX, όσο και για το γεγονός ότι είναι μια από τις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που έχει δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Με τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ελσίνκι με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας και Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης, κ. Timo Soini, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Samuli Virtanen, τον Γενικό Γραμματέα για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Kare Halonen, καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, κ. Petteri Orpo, ολοκληρώθηκε σήμερα η περιοδεία σε Σκανδιναβικές Χώρες ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζονται συναντήσεις με ομολόγους και αξιωματούχους στις Μεσογειακές χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.