«Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή» Προσφυγικό: «Η Κυβέρνηση υπακούει στο Διεθνές Δίκαιo»

Ρ/Φ συνέντευξη στον 9.84

* Για την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη στην Βιέννη και την άρνηση της χώρας μας σε επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών:

«Η ανάκληση -η οποία είναι προσωρινή, δεν διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις-, της πρέσβειρας, προέρχεται ως αντίδραση σε μια δράση. Την δράση της Αυστρίας να συγκαλέσει Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων είναι και χώρες που έχουν σύνορα με την Ελλάδα και δεν ανήκουν στην ΕΕ, ούτε στη ζώνη Σένγκεν. Αυτή είναι επίσης μια υπερβολική αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μη φιλική έως και εχθρική. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται κατά παράβαση μιας συμφωνίας που είχε γίνει λίγες ημέρες πριν… Η άρνηση υποδοχής της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών δεν ξέρω πώς έχει ακριβώς συμβεί, γιατί δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις και δεν μπορώ να το σχολιάσω ακριβώς. Δεν είχαμε καμία ανακοίνωση, ούτε από την πλευρά της αυστριακής κυβέρνησης. Έχουμε μόνο μια είδηση. Δεν γνωρίζω στην ολότητά του πώς έγινε. Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε ξεκάθαρα τη σκέψη της, ότι είναι επιθυμητό το ντόμινο. Το επιθυμητό ντόμινο παραβιάζει κάθε ευρωπαϊκή απόφαση από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, αλλά και τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στη Σύνοδο».

* Για τη δήλωση του καγκελάριου της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, ότι η Ελλάδα δρα σαν γραφείο ταξιδίων:

«Πράγματι, τα hotspots δεν είναι γραφεία ταξιδίων, αλλά θα περιμέναμε από τους εταίρους μας να μας πουν τι περιμένουν από τα hotspots. Είναι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο, ο κάθε πρόσφυγας που δικαιούται διεθνούς προστασίας, μπορεί να αναζητήσει άσυλο όπου θέλει, σε όποια χώρα θέλει. Αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο. Εάν δεν μας αρέσει, ας το αλλάξουμε. Δεν θα διαφωνούσα σε αυτό. Είμαι υπέρ μιας άποψης, η οποία αρχίζει και εμφανίζεται, για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Να μπορεί ο καθένας να ταξιδεύει εντός της Ευρώπης, χωρίς να διαλέγει ο ίδιος χώρα. Θα συμφωνούσα, αλλά προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες που εισέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες…».

* Δημοσιογράφος: Ακούσαμε προ ημερών τον κ. Μουζάλα να λέει ότι θα μπορούσαμε και εμείς να κάνουμε μονομερείς ενέργειες… Τι είδους ενέργειες θα ήταν αυτές;

Ν. Ξυδάκης: «Η πιο σοβαρή μονομερής ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε σοβαρά και ειλικρινά και να φτιάξουμε κάποιες συμμαχίες σε μίνιμουμ βάσεις -και ανθρωπιστικές και δικαιικές και πρακτικές-, με χώρες που τηρούν πιο μετριοπαθή στάση. Αυτή είναι μια μονομερής ενέργεια που καταλήγει να είναι διμερής και πολυμερής. Αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση εδώ και κάμποσες εβδομάδες».

* Για σχέδιο έκτακτης ανάγκης:

«Είναι μια καταγραφή αναγκών, ποιες ανάγκες προκύπτουν στην παρούσα φάση και τι ανάγκες προβλέπουμε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Οικονομικές, υλικές… Είναι μια πλήρης ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, τον οποίο έχουμε ήδη ενεργοποιήσει από τις 3/12, με χαμηλή ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Δεν είναι ένας μηχανισμός με δικό του στοκ εφοδίων ή μεγάλα κονδύλια. Πρέπει να συνεισφέρουν τα κράτη – μέλη…
Η βασική λύση είναι να μπορέσει η Τουρκία να δεχτεί ένα σύστημα επιστροφών, από τους ανθρώπους που εκείνη της στιγμή αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές. Και βεβαίως, η συντριβή του δικτύου των λαθροδιακινητών. Εφόσον λειτουργήσει αυτό, τουλάχιστον σε επίπεδο ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας. Εάν δεν συνεργαστεί η Τουρκία, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

* Για δήλωση Γ. Μουζάλα ότι τον Μάρτιο θα υπάρξουν έως 70.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα:

«Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Είναι όμως διαχειρίσιμο. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι σημαίνει αποτροπή των ανθρώπων που έρχονται δια θαλάσσης. Αποτροπή σημαίνει να τους πνίξουμε. Μόνη ειρηνική αποτροπή είναι η επιστροφή αυτών των ανθρώπων. Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ που θα επιχειρήσει εκεί, θα κάνει διάσωση, όχι πνιγμούς. Το ίδιο λέει συνεχώς και η Frontex».

Leave a Reply

Your email address will not be published.