Προσφυγικό: «Η Κυβέρνηση υπακούει στο Διεθνές Δίκαιo» image «Πρέπει να λειτουργήσουμε ως ένωση, όχι κατά ομάδες ή ως μεμονωμένες χώρες»

«Σε κανέναν δεν απαγορεύεται να βοηθήσει»

Την περασμένη Πέμπτη η DAGENS ETC έγραφε για έναν νέο ελληνικό νόμο που απαγορεύει σε εθελοντές να βγαίνουν στα ανοιχτά και να βοηθούν πρόσφυγες να βγουν στη στεριά. Πολλά άτομα συνελήφθησαν, όμως ο Νίκος Ξυδάκης, αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών με ευθύνη στα θέματα Ε.Ε, λέει ότι αυτό ήταν λάθος.

΄Ενας νέος νόμος στην Ελλάδα απαγορεύει στους εθελοντές να βοηθούν τους πρόσφυγες να βγουν στη στεριά , έγραφε η DAGENS ΕTC,την Πέμπτη. Ωστόσο το μέλος της κυβέρνησης Νίκος Ξυδάκης δηλώνει ότι ο σκοπός δεν είναι να εφαρμοστεί με τέτοιον τρόπο και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για μια κανονιστική ρύθμιση παρά για νόμο.

-Είναι σημαντικό αυτοί που αναλαμβάνουν σοβαρές επιχειρήσεις, όπως να διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, να είναι εκπαιδευμένοι, καταγεγραμμένοι και συντονισμένοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εθελοντές που προσφέρουν το χρόνο τους, που δίνουν την ψυχή τους και όλη τη στήριξή τους, αλλά δεν μπορείς να προσφέρεις π.χ ιατρική βοήθεια εάν δεν έχεις την κατάλληλη εκπαίδευση. Εκτιμούμε και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες προς όλους που βοηθούν , όλοι όμως πρέπει να σέβονται τους κανόνες που υπάρχουν. Προσπαθούμε να διατηρούμε την τάξη, αυτό είναι όλο και σε κανέναν δεν απαγορεύεται να βοηθήσει.

Ωστόσο πολλοί έχουν συλληφθεί επειδή έβγαλαν ανθρώπους στη στεριά;

-Πράγματι έτσι είναι, ήταν ατυχές. Σίγουρα δεν είναι καλό και για τη φήμη του νησιού. Όμως αυτή η υπόθεση έχει λήξει και κανείς δεν θα τιμωρηθεί.

Εννοείτε δηλαδή ότι οι κανόνες δεν πρέπει να ερμηνευθούν κατ αυτό τον τρόπο.

-Ακριβώς, όμως το συμβάν δείχνει επίσης ότι χρειάζεται συντονισμός και κανονισμός όσον αφορά στο ποιος κάνει τι, πότε και σε ποιά περίπτωση. Ανεξάρτητα από οτιδήποτε, η τελευταία λέξη πρέπει να προέρχεται από την αρμόδια αρχή, ασχέτως αν είναι η ακτοφυλακή, η αστυνομία ή το σύστημα περίθαλψης, θα πρέπει να αποφασίζουν επί του συντονισμού. Πάντως εκτιμούμε απόλυτα τη βοήθεια που προσφέρουν οι εθελοντές.

”Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις δυνατότητές μας”

Η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι τώρα εξαιρετικά δύσκολη, λέει ο Νίκος Ξυδάκης.

Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις δυνατότητές μας στην υποδοχή ανθρώπων, τη στέγασή τους ενώ παράλληλα συζητούμε με τη διεθνή κοινότητα για αυτά που συμβαίνουν και αυτά που χρειάζεται να γίνουν. Είναι όμως δύσκολο.

Στις αρχές της εβδομάδας υπήρχαν περίπου 30.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, που έφτασαν διασχίζοντας τη Μεσόγειο, λέει ο Ξυδάκης. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς τα βόρεια, στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον υπουργό λιγότεροι από 1% ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, όμως όλο και περισσότεροι εγκλωβίζονται καθ οδό.

-Υπάρχουν πλέον πολλοί περιορισμοί, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να περάσουν τα βόρεια σύνορα. Τους ζητάνε διαβατήρια και ταυτότητες που κάποιοι άνθρωποι δεν διαθέτουν. Ο κόσμος όμως περιμένει, κάποιοι καταφέρνουν να φύγουν από κει και βρίσκουν κατάλυμα σε καταυλισμούς που είναι γι αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν παραπέρα.

Πολλές βορειοευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν εξάλλου να περιορίσουν με διάφορους τρόπους την είσοδο, πώς επηρεάζει αυτό την κατάσταση αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα;

-Eίναι πολύ πιθανό χιλιάδες άνθρωποι στο άμεσο μέλλον να βρεθούν σε αδιέξοδο, να εγκλωβιστούν πλήρως.

Eύχεται να επιβιώσει η Ένωση

Ο Νίκος Ξυδάκης περιοδεύει αυτές τις μέρες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για συζητήσεις σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων στην Ε.Ε. Στη Σουηδία έγινε δεκτός από υφυπουργούς στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως μας λέει.

-Είναι σημαντικό να συζητήσουμε όχι μόνο την προσφυγική κρίση αλλά και την κρίση στην Ε.Ε και το πώς μπορούμε να εργασθούμε μαζί και να μείνουμε ενωμένοι και να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα. Είναι ένα επείγον πρόβλημα και η διαχείριση αυτής της κρίσης θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το εάν η Ε.Ε καταφέρει να λειτουργήσει ως ενότητα ή εάν η ένωση είναι διασπασμένη, με πιθανό τον αποσυνδικαλισμό της στο μέλλον.

Ο Ξυδάκης έχει την άποψη ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι καθοριστικό για την επιβίωση της Ε.Ε.

-Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία, από την ίδρυση της ένωσης τη δεκαετία του ΄50.

Πιστεύετε ότι η Ε.Ε θα επιβιώσει αυτής της δοκιμασίας;

-Εάν μου είχατε θέσει αυτήν την ερώτηση πριν από 6 μήνες, θα απαντούσα ναι. Τώρα το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το ελπίζω. Εύχομαι, ελπίζω και επιθυμώ να επιβιώσει η ένωση, ταυτόχρονα όμως βλέπουμε πολύ σκοτεινές δυνάμεις στην Ευρώπη. Σε πολλές χώρες διαχέεται ένα σκοτεινό σύννεφο ξενοφοβίας, ρατσισμού, εξτρεμιστικού εθνικισμού και εμφανίζονται φαντάσματα από τις χειρότερες περιόδους του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: http://www.etc.se/inrikes/las-dagens-etc-digitalt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter