image «Θα υπάρξει μία νέα συναίνεση» image Επίσκεψη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

Συμβούλιο Κορυφής & Eurogroup χθες στις Βρυξέλλες

* Για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό:

«Στις 17 – 18 Μαρτίου θα έχουμε την συνέχιση και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής… Για πρώτη φορά, εδώ και δυόμιση μήνες που συζητά η Ευρώπη με την Τουρκία, είχαμε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το πρώτο θετικό. Δεν καταλήξαμε, όμως, διότι φαίνεται ότι οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατών. Δεν υπήρχε διπλωματική προετοιμασία, κανείς δεν γνώριζε αυτά που συνέβησαν χτες και υπήρξαν αντιδράσεις… Δεν έχει υπάρξει λύση, ούτε το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει τελειώσει στην Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη… Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την Τουρκία για τις επιστροφές που μπορούν να γίνουν, επιταχυνόμενες και γρήγορες, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στους παράτυπους μετανάστες να μην ακολουθούν αυτή την οδό. Νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος και με αντικαταστάσεις απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας. Το υπόλοιπο εξαρτάται πάλι από τη θέληση των Ευρωπαίων, αν μπορούν να σεβαστούν την συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το έδαφος της Ελλάδας… Η Ευρώπη πιέζει ώστε να αλλάξει κάτι μέχρι τις 17 Μαρτίου, αλλά το νομικό, θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε μια διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για την εφαρμογή και την επιτάχυνση της οποίας γίνονται διμερείς επαφές. Δεν είναι εύκολο η Τουρκία να ανταποκριθεί σε όλο αυτό, αλλά φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα. Επιτέλους, για πρώτη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε και κάποιες επιστροφές που είχαν αξία. Η Τουρκία έδειξε ότι, όταν θέλει, συνεργάζεται».

Δημοσιογράφος: Είναι διαχειρίσιμη η αναλογία “επιστρέφουμε έναν παράτυπο και δεχόμαστε ένα νόμιμο, που δικαιούται άσυλο;”

Ν. Ξυδάκης: «Όχι. Με τους παρόντες ρυθμούς δεν γίνεται. Φτάνουν 1.500 – 2.000 άνθρωποι και οι επιστροφές δεν είναι αντίστοιχες… Άρα, υπάρχει ένα θετικό, επιβαρυντικό ισοζύγιο…».

Δημοσιογράφος: Πότε εκτιμάτε ότι θα υπάρξει ισορροπία και με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, αλλά και ισορροπία σε ό,τι αφορά στην συμφωνία Τουρκίας – Ευρώπης και τις διμερείς;

Ν. Ξυδάκης: «Είναι διαφορετικά πράγματα. Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουν ανοιχτό το διάδρομο των Βαλκανίων. Υπό αυτή την έννοια, παρότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και γι’ αυτούς και για την Ελλάδα, έχουν ακόμα κάποιες ελπίδες. Το ότι κλείνουν το σύνορο μπορεί να είναι ένα σημάδι να σταματήσουν να ρισκάρουν τη ζωή τους και τα χρήματά τους, να περιμένουν ένα παράνομο πέρασμα στο Αιγαίο για να αντικρίσουν ένα κλειστό σύνορο. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε την υπόθεση ότι θα μειωθεί το ρεύμα. Αποτρεπτικά μπορεί να λειτουργήσει και η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να περιμένουμε αυτά, αλλά χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει όλο αυτό… Έχει κατατεθεί σχέδιο αναγκών από την ελληνική κυβέρνηση και αυτό περιμένουμε να απαντηθεί και να υλοποιηθεί με χρονοδιαγράμματα και εξειδικεύσεις. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα (σ.σ. για την κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα)…».

* Για το χθεσινό Eurogroup και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:

«Είχαμε κάποια καλά νέα. Οι θεσμοί έρχονται εδώ να συζητήσουμε και φαίνεται ότι βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Άλλωστε πολιτικά, και κυρίως οικονομικά και ανθρωπιστικά δεν αντέχεται αυτή η παράταση… Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί πολύ πιο εύκολα με την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται και το πολιτικό ζήτημα που απασχολεί όλη την ήπειρο. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα προβλήματα στασιμότητας, ύφεσης ή χρέους… Ακόμα και όσον αφορά στις αριθμητικές μετρήσεις, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter