image «Διαφάνεια παντού!» – με αφορμή το πόρισμα των ελεγκτών για ΑΕΠΙ image Παραλογισμός: «Die Tücken der Schäublonomics»! – στο Spiegel από τον Thomas Fricke

Πνευματικά δικαιώματα: Διαφάνεια, εποπτεία, εγγυήσεις -«στο Κόκκινο»

Στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» και την Φωτεινή Λαμπρίδη μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε στην ΑΕΠΙ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι είναι ημιτελές, καθώς επί μακρόν η εταιρία που άσκησε τον έλεγχο δεν είχε πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων που ζητούσε. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτό το ημιτελές πόρισμα, φανερώνει μια εντυπωσιακά οδυνηρή εικόνα για το πόσο πλημμελώς και έκνομα λειτουργούσε ο συγκεκριμένος φορέας στην αγορά πνευματικών δικαιωμάτων, εις βάρος των δημιουργών και των χρηστών. Η εικόνα αυτή έχει δημιουργήσει κρίση στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων, και βαριά διαταραχή της πίστης. Και αυτή πρέπει να αποκατασταθεί με διαφάνεια, με σωστή θέσμιση και άψογη λειτουργία, υπό εποπτεία, με εγγυήσεις.

Συμπλήρωσε: Ασφαλώς θα χρειαστούν κι άλλοι εκτεταμένοι έλεγχοι, φορολογικός έλεγχος, δικαστική διερεύνηση για το αν υπάρχουν ευθύνες, κάτι για το οποίο θα αποφανθεί ο εισαγγελέας που παρέλαβε το πόρισμα. Ασφαλώς επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρξει κενό και αστάθεια στην αγορά, ώστε οι καλλιτέχνες να μην στερηθούν ένα έσοδο που δικαιούνται – για πολλούς μάλιστα, το μοναδικό. Συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει με ταχύτητα, με μεγάλη προσοχή αλλά και με ευαισθησία να βάλει τα θεμέλια για τη διάσωση και εξυγίανση της αγοράς δικαιωμάτων. Θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια διάδοχη κατάσταση πιο στέρεη και λειτουργική, που θα χαίρει της εμπιστοσύνης όλων, ώστε να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον καταδολίευση ενός κοινωνικού πόρου.

Ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε επίσης στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΟΠΙ), λέγοντας ότι στο νόμο που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση  ασφαλώς θα πρέπει ο Οργανισμός να διατηρεί την εποπτική και κυρωτική του αρμοδιότητα σε φορείς όπως η ΑΕΠΙ, που εισπράττουν και διαχειρίζονται κοινωνικό πόρο. Ο κοινωνικός πόρος -εξήγησε- είναι ένα είδος δημοσίου χρήματος. Πρέπει να αποδίδεται εκεί που προβλέπει ο νόμος. Στους δικαιούχους. Ούτε πρέπει να καθυστερεί ούτε να παρακρατείται, διότι είναι εισφοροκλοπή, ούτε να επιβαρύνεται με δόλια έξοδα λειτουργίας από τους εισπρακτικούς φορείς. Εκεί πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να τα ζυγίσει ακριβοδίκαια όλα.

Το σχέδιο νόμου έχει ήδη κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πάρει έγκριση. Επειδή όμως έχει προκύψει μείζον πρόβλημα, πιθανότατα με αστικές και ποινικές ευθύνες, θα πρέπει υπό το φως των δραματικών εξελίξεων, να υπάρξουν προσαρμογές και νέες προβλέψεις. Ο νέος νόμος θα πρέπει να εμβαθύνει και να επεκτείνει τον ρόλο του ΟΠΙ. Η πρότασή του Ν. Ξυδάκη είναι να διορίσει το κράτος Επίτροπο κοινής αποδοχής και υψηλού κύρους όπως γίνεται  στις περιπτώσεις αταξίας στις τράπεζες. Πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και των δημιουργών και των χρηστών. Και να πάμε στη διάδοχη υγιή κατάσταση.

Και κατέληξε ο Ν. Ξυδάκης: To 1993 φτιάχτηκε ένας νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία o οποίος δεν διασφάλιζε βαθιά και ουσιαστική εποπτεία στην ορθή λειτουργία της ΑΕΠΙ. Δεν υπήρχε καν κυρωτική αρμοδιότητα στον ΟΠΙ. Το προεδρικό διάταγμα εξεδόθη τον Ιούνιο του 2015 όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού. Και με δική μου εντολή τότε  ο ΟΠΙ μπόρεσε να παραγγείλει διαχειριστικό έλεγχο, για πρώτη φορά σε πολλές δεκαετίες λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού και ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter