image «Μια Ευρώπη αδύναμη, κυνική, χωρίς στρατηγική, υπό γερμανική ηγεμονία» – στην ΕΡΑ 1 image Στέκει το δίπολο λαϊκισμός = ψέμα, εκσυγχρονισμός = αλήθεια; Στο Κόντρα Channel «επί του πιεστηρίου»

«Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πλευρά των δανειστών» -στον «984» και τον Άρη Τόλιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε στον Αθήνα 9,84 και την εκπομπή του Άρη Τόλιου (21.4.2017). Του ζητήθηκε καταρχάς να σχολιάσει το αίτημα της ΝΔ να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα στην Eπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Δεν έχει κάποια υπόσταση το αίτημα για να το κουβεντιάσουμε σοβαρά», απάντησε. Υπό αυτή την έννοια θα έπρεπε η Επιτροπή να συνεδριάσει για τον πόλεμο στη Συρία  ή για το πραξικόπημα στην Τουρκία που είναι στη γειτονιά μας. Έχουμε ένα λαό που περνάει το δράμα του και ζει την αγωνία του. «Μελετώ πολλές σοβαρές πηγές όλον αυτόν τον καιρό για τη Βενεζουέλα, υπάρχουν διάφορες αναφορές στα τεκταινόμενα και αρκετές αντιφάσεις. Είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συζήτηση χωρίς να έχουμε όλα τα δεδομένα; Το θέμα δεν είναι η Βενεζουέλα αλλά μία μάλλον υστερική αντιπολίτευση που θέτει ζητήματα εκ του μη όντως», κατέληξε.

Στο θέμα της αξιολόγησης του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για την ευθύνη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις. Στη δεύτερη αξιολόγηση ειδικά, η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην ελληνική πλευρά, απάντησε, καθώς και από την αρχή της επιτροπείας του 2010 όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να τελειώσουν τις αξιολογήσεις στην ώρα τους. Ναυαγούσαν όμως. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην πλευρά των δανειστών. Είτε ζητούν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν είτε αλλάζουν γνώμη τελευταία στιγμή.

Στην θέση του Άρη Τόλιου ότι το δημοψήφισμα ήταν παράγοντας καθυστέρησης το ίδιο και η περίοδος της  δημιουργικής ασάφειας, απάντησε ότι το  δημοψήφισμα ήταν ένα πολιτικό γεγονός που δημιούργησε το περιβάλλον για να γίνει η διαπραγμάτευση.  Αυτά είναι πράγματα που έχουν τελεστεί, έχουν κριθεί και έχουμε προχωρήσει. Και άλλος πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει δημοψήφισμα και καταπνίγηκε. Και μαζί και η δημοκρατία. Διότι αποπέμφθηκε με έναν τρόπο που δεν τιμά ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα ούτε τη δημοκρατία.

Για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, όπως εκείνο των περικοπών των συντάξεων, τα οποία ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε «οδυνηρή κατάντια» μιας «διαπραγμάτευσης που ήταν λάθος», ο Ν. Ξυδάκης σχολίασε: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι μία κυβέρνηση διαπραγματεύεται για λογαριασμό της χώρας, όχι εναντίον του λαού της. Αν η διαπραγμάτευση ήταν λάθος θα κριθεί σε ιστορικό χρόνο». Αν δεχθούμε ότι ο,τι έχει γίνει επί επτά χρόνια ήταν μια αλυσίδα λαθών τότε μπορεί και αυτό να είναι λάθος. Είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση, οι δανειστές δεν συμφωνούν καν μεταξύ τους, επιδιώκοντας έκαστος το δικό του πολιτικό κέρδος. Ο καθένας κοιτάει να σωθεί μέσα σε μία Ευρώπη που συρρικνώνεται και η Ελλάδα προσπαθεί να ξεμυτίσει από το επταετές τούνελ.

Στο τέλος ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη «δήλωση περί ανασχηματισμού». Ο Ν. Ξυδάκης εξήγησε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να διασταυρώνεται μια είδηση. «Πρόκειται για μια καταπληκτική πρακτική της δημοσιογραφίας όπου αποσπά ένα ουσιαστικό ή μία λέξη από το ρήμα, το υποκείμενο, το αντικείμενο, τον χρόνο και τον τόπο» και έτσι κατασκευάζεται μία είδηση…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter