image Καθήκον της κυβέρνησης από εδώ και μπρος: Μόνο πράξεις, όχι λόγια -στην Ολομέλεια image Η κρίση έχει δημιουργήσει στην κοινωνία μια νέα συνείδηση, ένα νέο ψυχισμό -στον flash 96,0

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

Τα Τίρανα επισκέφτηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μέλος διακομματικής αντιπροσωπείας βουλευτών, για να παραστεί και να μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση προγράμματος της ΕΕ, που αντικείμενο έχει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το ελληνικό και το ιταλικό κοινοβούλιο, στο αλβανικό. Την εκδήλωση τίμησε, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, εκλεγμένος ήδη Πρόεδρος της Αλβανίας (αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιούλιο 2017). Ο Ν. Ξυδάκης εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση. Τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ).

Ο Ν. Ξυδάκης ξεκίνησε αφιερώνοντας την εκδήλωση στον Pjeter Arbnori, έναν άνθρωπο που αγωνίστηκε -και τιμωρήθηκε σκληρά για αυτό- για τη δημοκρατία στη γείτονα χώρα. Ο Αρμπνόρι έμεινε στη φυλακή 28 έτη (από τα 26 ως τα 54 χρόνια του). Όταν έπεσε το καθεστώς εκλέχτηκε βουλευτής και στη συνέχεια επανεκλέχτηκε τρεις φορές ακόμα. Στη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας υπηρέτησε (1992-1997) πρόεδρος του κοινοβουλίου καθώς επίσης μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της βουλής, επισκέφθηκε την Ελλάδα και το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου δήλωσε «είμαστε στη χώρα της Δημοκρατίας του Περικλή. Από αυτήν αντλούμε όλοι διδάγματα».

Στη συνέχεια ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές συνθήκες. «Ζούμε σε μια εποχή ιστορική», είπε. «Και με αυτό εννοώ την μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην πορεία της Ευρώπης, στην ταυτότητά της, στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται αυτή από τους πολίτες της». Και συνέχισε:

Εδώ και οκτώ χρόνια, με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης σωρεύονται κρίσεις επί κρίσεων χωρίς καμία να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Η κρίση χρέους, η προσφυγική κρίση, το Brexit, όλα νοούμενα ως εσωτερικά φλέγοντα ζητήματα, αλλά και η συνταρακτική γεωπολιτική μεταμόρφωση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, η φτώχεια και η δυστυχία που έρχονται πλέον από την Αφρική, όλα αυτά διασαλεύουν την ομαλότητα στην οποία είχαμε συνηθίσει να ζούμε ως Ευρωπαίοι πολίτες. Η νέα πορεία της Ευρώπης μοιάζει να είναι μια ορισμένη απο-oλοκλήρωση όπως τη γνωρίσαμε τις περασμένες δεκαετίες, έως το κραχ του 2008, μια νέα αρχιτεκτονική ισορροπία, που επιτελείται από φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες ασκούνται ασύμμετρα και ποικιλοτρόπως τόσο εξωγενώς όσο και ενδογενώς, μέσα στους ίδιους της τους κόλπους.

Τα κορυφαία συμβάντα είναι το προσφυγικό, που ανέδειξε ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, και το Brexit, που έδειξε ότι ένα κράτος μπορεί να αποσπαστεί από την Ένωση, και μάλιστα ένα μεγάλο κράτος με στρατηγική και πολιτική σημασία όπως η Μ. Βρετανία.

Το πολιτικό λεξιλόγιο εμπλουτίζεται με νέες έννοιες για να μπορεί να περιγραφεί και να εξηγηθεί η νέα κατάσταση. Πάρτε για παράδειγμα την έννοια της flexible solidarity, την δήθεν «ευέλικτη αλληλεγγύη». Την έννοια εισήγαγαν τα κράτη του Βίζεγκραντ για να διαφοροποιηθούν από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό, δηλαδή να μην εφαρμόσουν τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις πολιτικές κατευθύνσεις της Επιτροπής, με άξονα τον επιμερισμό των ευθυνών.

Η flexible solidarity -ευέλικτη αλληλεγγύη, που πρωτοακούστηκε πέρυσι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, δεν αφορούσε μόνο το προσφυγικό, όπως είμαστε εκ των υστέρων σε θέση να αντιληφθούμε. Θέτει αντίθετα σε δοκιμασία τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ, ιδίως τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και ουσιαστικά είναι ο προάγγελος για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Όλες αυτές οι πολιτικές κινήσεις επισφραγίστηκαν επισήμως με τη Λευκή Βίβλο για  το Μέλλον της Ευρώπης που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής, Γιούνκερ το Μάρτιο 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μένει σταθερά και αδιαμφισβήτητα πιστή στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Το έκανε πάντα, το κάνει και τα χρόνια που διανύουμε, της κρίσης και των πολιτικών και κοινωνικών μετασχηματισμών. Η χώρα μας παγίως στηρίζει την περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ΕΕ, τη διασφάλιση της ενότητάς της, με έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού και δημοκρατικού της χαρακτήρα. Παρομοίως για τα Βαλκάνια, η χώρα μας, ως φίλη χώρα και παλιό μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική. Ειδικά ως προς την Αλβανία, η Ελλάδα είναι  σταθερά αρωγός και συμπαραστάτης όσον αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία, της οποίας  η συνέχεια  εξαρτάται από την άρτια και πλήρη εφαρμογή των πέντε προτεραιοτήτων (μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων),  η οποία αποτελεί κριτήριο για την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της χώρας

Ο ελληνικός λαός ήταν, είναι και θα είναι ο σταθερός, ανιδιοτελής φίλος και γείτονας στις προσπάθειες του αλβανικού λαού για δημοκρατία, ανάπτυξη, ειρήνη. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί που πρόκοψαν στην Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια είναι μια πολύτιμη γέφυρα φιλίας και αμοιβαία κατανόησης. Ομοίως, η ελληνική μειονότητα είναι επίσης ιστορική γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς. Και κατέληξε ο Νίκος Ξυδάκης: Πρέπει να επιμείνουμε στην ιδέα μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, με σεβασμό προς τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, αλλά όχι μια Ευρώπη με διαχωρισμούς. Να επανεφεύρουμε την Ευρώπη, την πολιτική ενίσχυσης της ενότητας βασισμένης στις αξίες της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, για να εμπνεύσουμε νέα εμπιστοσύνη στους πολίτες μας. Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Αλβανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter