image Από τη χαμένη άνοιξη στη μεταπολίτευση -στα «Νέα του Κομισάριου» (ράδιο 24/7) και τον Δημήτρη Μανιάτη image Το ξερίζωμα του νεοναζισμού είναι τόσο κρίσιμο όσο η έξοδος από τα μνημόνια – στη δίκη ΧΑ

Να μην γίνεται περικοπή σύνταξης στους συνταξιούχους με αναπηρία – ερώτηση στη βουλή

Σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απάντησε σε επίκαιρη ερώτησή μου για σοβαρό θέμα που αφορά τους συνταξιούχους αναπηρίας. Με την ερώτησή μου θύμιζα ότι στο άρθρο 20 του νόμου 4387/2016 προβλέπεται για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, ότι κάθε απασχόληση που τους αποφέρει εισόδημα (έστω και συμβολικό) μειώνει αυτομάτως τη σύνταξή τους κατά 60%.

Αντιλαμβάνομαι ότι στην παρούσα ιστορική συνθήκη αλλά και γενικότερα σε μία ομαλή κατάσταση, με καλή δημογραφία και ομαλές συνθήκες απασχόλησης, ένα τέτοιο πλαίσιο προστατεύει τον κόσμο της εργασίας. Ωστόσο έχουμε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, τους συνταξιούχους αναπηρίας, οι οποίοι για κάποιο λόγο -ακόμα και για λόγους ψυχικής υποστήριξης- επιλέγουν να απασχοληθούν σε κάτι. Κάποιος ας πούμε γράφει ένα βιβλίο και συντάσσει ένα συμφωνητικό με τον εκδότη… Μέσα σε ένα χρόνο θα εισπράξει από τα πνευματικά δικαιώματα 300, 500 ή και 1.000 ευρώ αν το βιβλίο έχει επιτυχία.  Αυτομάτως αυτός ο άνθρωπος βλέπει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 60%, συντρίβεται δηλαδή οικονομικά!

Μπορούμε -ρώτησα- να κάνουμε μία πρόβλεψη η οποία να επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να έχουν μια στοιχειώδη απασχόληση, που στην ουσία επικουρεί  την κοινωνική και ψυχική υγεία τους και να μη συντρίβονται οικονομικά; Προσφάτως και κατά τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συναντήσαμε παρόμοιο πρόβλημα. Ελήφθη τότε μέριμνα και έγινε ρύθμιση. Γιατί ο ανάπηρος συνταξιούχος που γράφει ένα βιβλίο σήμερα δεν τυγχάνει της ίδιας ρύθμισης που τυγχάνουν οι καθόλα άξιοι κι επιθυμητοί συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί και επιστήμονες, οι οποίοι εκλήθησαν να συγκροτήσουν μία από τις πιο κρίσιμες σε λειτουργία ανεξάρτητες αρχές; Τους δεύτερους προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και τους άλλους τους έχουμε ξεχάσει;

Στην απάντησή του ο υφυπουργός είπε ότι αντιμετωπίζει τα θέματα με την ίδια σκέψη και ευαισθησία. Είπε ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα στην αίθουσα της Βουλής σε μία υποδοχή παραολυμπιονικών ανακοίνωσε μέτρα για την απασχόληση ενισχύοντας τα ποσοστά προσλήψεων στο 10% μέσω ΑΣΕΠ των ανθρώπων με αναπηρία και 5%  συγγενών πρώτου βαθμού που υποστηρίζουν τα άτομα αυτά.

Τόνισε ότι προς το παρόν, βάσει του άρθρου 11 του 4387, δεν θα θιγούν συντάξεις αναπηρίας πριν ολοκληρωθεί -με τη συμμετοχή της συνομοσπονδίας των ατόμων με αναπηρία- πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία και το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου. Προσανατολιζόμαστε όχι μόνο να μην περικόψουμε αλλά να ενισχύσουμε τις πλευρές που χρειάζεται να προστατεύσουμε γιατί έχουμε την κοινωνική ευαισθησία να το κάνουμε στα άτομα με αναπηρία. Ειδικά δε στην πνευματική δημιουργία δεν πρέπει να μπαίνουν φραγμοί. Και δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση περικοπής σύνταξης λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό το λέω με απόλυτη κατηγορηματική διατύπωση γιατί είναι κάτι που από την αρχή θεωρούσα σωστό να γίνει» κατέληξε ο υφυπουργός.

Τι απάντησα σε αυτό: Πολιτικά καλύπτομαι. Ωστόσο έχω να κάνω μία παρατήρηση επί του τεχνικού: Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε το Μάιο του 2016 και τώρα βγαίνει ο Ιούνιος του 2017. Η ρύθμιση θα έπρεπε να είχε γίνει τους πρώτους μήνες. Διανύουμε το δεύτερο έτος. Ο συνταξιούχος, ο ανάπηρος που έχει γράψει ένα βιβλίο ή συμμετείχε σε ένα διοικητικό συμβούλιο και πήρε 200 ευρώ αποζημίωση σε ένα έτος δεν αισθάνεται ασφαλής σε αυτή την εργασία. Για αυτό έφερα ως παράδειγμα τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς για το ΕΣΡ.  Ουσιαστικά τότε έγινε λευκή απεργία. Αν θέλουμε να μιλήσουμε πολιτικά, σε έναν κρίσιμο τομέα του δημοσίου βίου, αυτή η δυσλειτουργία, η ασάφεια του νόμου πάγωσε προσωρινά τη λειτουργία του ΕΣΡ και παγώνει τις ψυχές δεκάδων εκατοντάδων συνταξιούχων που θα μπορούσε να τους προκύψει εισόδημα διακοσίων ή πεντακοσίων ευρώ.

Θα πρέπει λοιπόν μαζί με την κοινωνική ευαισθησία και την πολιτική αντίληψη, την οποία δείχνετε ακαριαία, να λυθεί αύριο αυτό. Θα πρέπει το μήνυμά σας από την αίθουσα της Βουλής σήμερα να μεταδοθεί, να το αντιληφθούν οι δικαιούχοι και να έχουν μία ρητή δέσμευση με χρονοδιάγραμμα ότι οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις θα βγουν τώρα. Δεν μπορούν να περιμένουν, δεν μπορούν να μη συνάπτουν κάποιες συμφωνίες επειδή δεν τους καλύπτει ο νόμος. Το πολιτικό ερώτημα καλύπτεται από αυτό που είπατε αλλά λειτουργικά και υπηρεσιακά δεν υπάρχει απάντηση. Δεν υπάρχει κάλυψη. Εγώ ζητώ με βάση τις μαρτυρίες αναπήρων που έχω συλλέξει, συνομιλώντας μαζί τους, την υπηρεσιακή και λειτουργική τους κάλυψη, ώστε να ξεμπλοκάρουμε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αδύναμων συμπολιτών μας. Δεν μου αρκεί η πολιτική δέσμευση, θέλω τη λειτουργική λύση.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter