Να μην γίνεται περικοπή σύνταξης στους συνταξιούχους με αναπηρία – ερώτηση στη βουλή image H ανεργία, η έξοδος των νέων, η κακή δημογραφία απαιτούν σχέδιο 20ετίας -στο Ημερολόγιο του Π. Τσίμα

Το ξερίζωμα του νεοναζισμού είναι τόσο κρίσιμο όσο η έξοδος από τα μνημόνια – στη δίκη ΧΑ

Σήμερα το πρωί βρέθηκα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μαζί με τους ευρωβουλευτές Helmut Scholz (Die Linke, Γερμανία) και Ángela Vallina (Izquierda Unida, Ισπανία). Στον προθάλαμο, η Μάγδα Φύσσα, η μάνα του Παύλου, τώρα μάνα πολλών παιδιών. Την χαιρετάμε σιωπηλά. Μαζί, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κιμπουρόπουλος, που συνοδεύει τους ευρωβουλευτές, ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, που καταθέτει μάρτυρας σήμερα, μερικοί δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, διερμηνείς για τους ξένους, λίγοι αλληλέγγυοι πολίτες. Δημοσιογραφικό ρεπορτάζ από τη σημερινή μέρα στο δικαστήριο, εδώ.
Παρατηρήσεις
1. Η δίκη στον Κορυδαλλό πρακτικά ΔΕΝ είναι δημόσια. Οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις υπολειτουργούν, το ακροατήριο ακούει λιγοστά ή ελάχιστα. Η πρόεδρος εξηγεί: «Αυτά τα μέσα μας παρέχονται…»
2. Οι ξένοι ευρωβουλευτές εκπλήσσονται με τον χώρο της δίκης και με την απουσία ηχογράφησης, βιντεοσκόπησης ή στενογράφησης της δίκης. Η Ισπανίδα: «Ακόμη και η δίκη ενός κλεφτοκοτά ηχογραφείται στην Ισπανία…» Ο Γερμανός: «Σε κάθε δίκη στη Γερμανία τηρούνται στενογραφημένα πρακτικά»
Πάγιες υστερήσεις του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
3. Η έδρα της δίκης είναι στον Κορυδαλλό, εκεί φυλάσσεται η δικογραφία. Επείγει η μεταφορά της στο Εφετείο Αθηνών. Πρέπει να είναι δημόσια. Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί έναν διαρκή συναγερμό και ένα διαρκές μάθημα για τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να ενεργήσουν υπέρ του πολιτεύματος και του Συντάγματος. Οι δικαστές πρέπει να διαδραματίσουν τον ύψιστο φρονηματικό-παιδαγωγικό τους ρόλο, υπέρ της κοινωνίας.
4. Η δίκη εξετάζει τρία κακουργήματα (τον φόνο του Παύλου Φύσα και απόπειρες φόνων κατά Αιγυπτίων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ), και τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας. Κατηγορούνται 69 πρόσωπα, εκ των οποίων 18 βουλευτές (εν ενέργεια 12).
5. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δίκη μετά τη δίκη των πρωταίτιων της δικτατορίας, το 1975, πάλι στον Κορυδαλλό. Κρίσιμη για την πορεία και τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.
6. Τα ΜΜΕ πρακτικά απουσιάζουν. Η σημαντικότερη πολιτική δίκη της 40ετίας, με τις συνταρακτικές μαρτυρίες, δεν απασχολεί τα δελτία ειδήσεων.
Σήμερα, εντούτοις, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και δύο ξένα δίκτυα, βρίσκονταν στον Κορυδαλλό και πήραν δηλώσεις από τους παρασταθέντες βουλευτές.
7. Οι νομικές ομάδες της πολιτικής αγωγής προσφέρουν τις μακρόχρονες υπηρεσίες τους αμισθί.
Η νομική ομάδα υπεράσπισης των χρυσαυγιτών εμμέσως ή αμέσως στηρίζεται οικονομικά από την κρατική επιχορήγηση και τις βουλευτικές αποζημιώσεις.
8. Εκτιμάται ότι η δίκη, που άρχισε στις 20 Απριλίου 2015, θα διαρκέσει έως τα μέσα ή το τέλος του 2018. Σφραγίζει όχι μόνο την εποχή των μνημονίων, αλλά και την εποχή που η δημοκρατία απειλείται και υβρίζεται, την εποχή που ξεπλένεται και αγλαΐζεται η δικτατορία, την εποχή που ξεπλένεται ασύγγνωστα η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής από μέρος του πολιτικού προσωπικού.
Υπό αυτή την έννοια, για την αποκατάσταση των όρων κοινωνικής-πολιτικής αναπαραγωγής, το ξερίζωμα του νεοναζισμού είναι τόσο κρίσιμο όσο και η έξοδος από την μνημονιακή υπαγωγή.
Νίκος Ξυδάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published.