Να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στην κοινωνία μας και να προχωρήσουμε χωρίς να θρυμματιστεί ο κοινωνικός ιστός -στο Kontra Channel image Η κυβέρνηση επιδιώκει να μπει στην τελική ευθεία για την τυπική λήξη του Προγράμματος – στα Παραπολιτικά 90,1

Πώς θα φτιαχτεί ξανά κράτος που θα λειτουργεί εύρυθμα και παραγωγικός ιστός που θα δίνει δουλειές & θα παράγει πλούτο -στον Αθήνα 984

Στην εκπομπή «η Τρόικα του 984» (Νεκτάριος Νώτης και Σταμάτης Ζαχαρός) μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, στις 23 Αυγούστου 2017.

Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα» που επικαλέστηκαν οι δημοσιογράφοι, τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και ανελαστικές δαπάνες -όπως τρόφιμα-  για για να μπορούν να είναι συνεπή με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο κόσμος ζορίζεται. Υπάρχει προοπτική;

Είναι μια οδυνηρή διαπίστωση. Αν η χώρα βγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται από το 2009 – 2010 θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αυξηθούν η κατανάλωση και η ζήτηση. Πέρα από τις αναμφισβήτητες οικονομικές δυσκολίες, το βασικό που ενδιαφέρει την κοινωνία μας, είναι να πιστέψουμε ότι η ζωή δεν είναι ένα βασανιστήριο με φόρους, δημοσιονομική ασφυξία και ανεργία αλλά όλοι αξίζουν κάτι καλύτερο. Αυτός είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται μία δημοκρατική κοινωνία: ότι δεν υπάρχει ανισότητα, εχθροπάθεια, δεν υπάρχει κατευθυνόμενη αποβλάκωση και κατασκευή εμφυλίου και διχασμού. Κάποια στιγμή, όχι σήμερα και αύριο, ελπίζω ότι η οικονομία θα μπει στο πίσω κάθισμα, όπως έλεγε ο Κέινς.  Αυτός ο μεγάλος οικονομολόγος έλεγε ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε με αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σαν ανθρωπότητα: πώς θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο δημιουργικοί.

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση μέχρι στιγμής; συνέχισαν οι δημοσιογράφοι.

Η κυβέρνηση παρέλαβε μία πολύ κακή κατάσταση για να μπορέσει να τη βελτιώσει σε όλα τα μέτωπα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί στους δείκτες της κατανάλωσης να μην αποτυπώνεται μία βελτίωση, σε άλλους δείκτες όμως ήδη αποτυπώνεται ανάκαμψη. Υπήρξαν μερικές κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως στον τομέα της δημόσιας υγείας. Έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους με πρόσβαση πλέον στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας έχουν γίνει βήματα που βοηθούν τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό αλλάζει την εικόνα, την κοινωνική κατάσταση στο σύνολό της, αλλά έχουν γίνει ενέργειες που αφορούν πολλούς συμπολίτες μας και κάνουν την κατάσταση λιγότερο δυσβάσταχτη.  Αυτές οι αλλαγές και οι κυβερνητικές κινήσεις υπάρχουν καταγεγραμμένες στα δημόσια αποθετήρια πληροφοριών. Σταδιακά έχουμε και κάποιες βελτιώσεις στους δείκτες απασχόλησης και μάλιστα σε πολύ μικρό χρόνο, ουσιαστικά δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 15, όταν σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση με την τρίτη συμφωνία. Αυτές οι βελτιώσεις αφορούν και δομικές αλλαγές που γίνονται σε ένα υπέδαφος οικονομικής και πολιτικής οργάνωσης για την οποία δεν έχει καμία ευθύνη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.  Κάποιος που παρακολουθεί τα πράγματα μπορεί να καταλάβει πώς συνέβη η σταδιακή αποβιομηχάνιση, πώς διαλύθηκε ο παραγωγικός ιστός, πώς επέπλευσε ένα σύστημα παρασιτισμού και διαφθοράς πώς φορτωθήκαμε με περίπου 90 δισεκατομμύρια αμυντικές δαπάνες μέσα σε μία δεκαετία. Υπάρχουν πολλά τέτοια φαινόμενα τα περασμένα 20- 30 χρόνια τα οποία οδήγησαν την Ελλάδα να βρεθεί ανυπεράσπιστη στη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008 και να καταρρεύσει. Το να ζητάμε από μία κυβέρνηση δυόμιση ετών να διορθώσει όλες τις κακοδαιμονίες και τη βαριά ολιγωρία περασμένων κυβερνήσεων στην οργάνωση του κράτους και στην οργάνωση της παραγωγής είναι λίγο υπερβολικό και συχνά εξόχως υποκριτικό.

Είχατε σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη.

Να απολογηθούμε ότι σηκώσαμε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Αυτό το κάνουμε. Για να μπει όμως η Ελλάδα σε μία κανονικότητα κοινωνικής υγείας θα πρέπει να καταπολεμήσει τις φρικτές ανισότητες που κατακλύζουν όλο το δυτικό κόσμο. Επιπλέον στη δική μας την περίπτωση πρέπει να φτιάξει έναν παραγωγικό ιστό που να είναι χτισμένος πάνω στις πραγματικές δυνατότητες του τόπου, των παραγωγικών πηγών και των ανθρώπων και να φτιάξει μία δημόσια διοίκηση, ένα δημοκρατικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της παραγωγής και όχι μιας ολιγαρχίας παράσιτων. Σε αυτό συμφωνεί κάθε δημοκράτης. Πάρτε για παράδειγμα το γεγονός ότι τώρα δημιουργείται Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα χρόνια που η Ελλάδα ήταν αναπτυσσόμενη υπήρχαν η ΕΤΒΑ και η ΕΤΕΒΑ και όταν η χώρα βρέθηκε αναπτυγμένη στη δεκαετία του ‘90 καταργήθηκαν. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος που να μην έχει αναπτυξιακή τράπεζα. Με χίλιες λοιπόν δυσκολίες, πολέμους και εμπόδια στήνεται μία αναπτυξιακή τράπεζα, με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης.

Όντας βουλευτής της Β Αθήνας, μια περιοχής που περιλαμβάνει χαμηλά στρώματα, τι σας μεταφέρει ο κόσμος; Eίναι ευχαριστημένος;

Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος όταν βλέπει κινήσεις που βοηθούν τους αδύναμους, όταν βλέπει κινήσεις που αποδίδουν δικαιοσύνη που προσπαθούν να βάλουν μία τάξη. Και είναι πολύ δυσαρεστημένος όταν βλέπει ότι το συνεχιζόμενο δημοσιονομικό κενό οδηγεί σε υπερφορολόγηση. Οι άνθρωποι σκέφτονται φυσιολογικά. Εκείνοι που δεν μετείχαν στο πάρτι ασυδοσίας των περασμένων δεκαετιών αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες. Δεν έχουν πολλά περιθώρια  φυσικής αντοχής αλλά δεν είναι και παράλογοι να πουν ότι ήρθε ο Τσίπρας και τα κατέστρεψε όλα. Υπάρχει μία αναμονή και μία αίσθηση ότι μερικά πράγματα θέλουν το χρόνο τους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα αποτυπωθεί όταν γίνουν εκλογές. Πιστεύετε ότι θα γίνουν νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης;

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι που να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία. Κάποιοι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί όπως το ισοζύγιο πληρωμών ή οι δείκτες βιομηχανικής ανάπτυξης. Είναι πολύ βασικό να κατορθώσουμε να τονώσουμε την κατανάλωση και τη ζήτηση και κυρίως να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και να ξαναβρούν την αυτοπεποίθηση στη ζωή και προπάντων στη δημοκρατία. Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι για οποιαδήποτε κυβέρνηση την επόμενη -τουλάχιστον- δεκαετία. Και μαζί με αυτά το πώς θα ξαναφτιαχτεί ένα κράτος που θα λειτουργεί εύρυθμα και ένας παραγωγικός ιστός που θα δίνει δουλειές και θα παράγει πλούτο.

Σχετικά με το θέμα του συνεδρίου που γίνεται στην Εσθονία και τη μη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό. Γιατί πέρυσι είχε εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στο αντίστοιχο συνέδριο στην Μπρατισλάβα και φέτος αρνήθηκε;

Δεν ήταν τα ίδια συνέδρια. Δεν είχαν την ίδια θεματική ούτε τις ίδιες διατυπώσεις κατά την πρόσκλησή τους.

Βλέπω από την περιγραφή ότι και πέρσι το θέμα αφορούσε τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, του φασισμού και κομμουνισμού.

Εν πάση περιπτώσει δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα στην σλοβακική προεδρία παρότι είναι μέρος του μπλοκ του Βίζεγκραντ, όπου υπάρχουν ακραίες φωνές και από την Ουγγαρία και από την Πολωνία. Είναι δύο πάρα πολύ σκληρές κυβερνήσεις με ακραία δεξιές θέσεις και ρητορική τέτοια που έχει εξοργίσει συχνά την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο και  πολλούς άλλους μέσα στα Συμβούλια Κορυφής. Παρόλα αυτά η σλοβακική ήταν μία πιο μετριοπαθής προεδρία. Η Εσθονία είναι πιο μικρό κράτος, πιο πιεσμένο από τις μνήμες του παρελθόντος. Προσπάθησε να δώσει έναν άλλον τόνο, πιο κοντά στα δικά της θέματα. Κάθε κράτος που παίρνει την προεδρία για το εξάμηνο προσπαθεί να δώσει ένα χρώμα δικό του. Όλοι κρίνονται.

Μήπως ήταν προτιμότερο να συμμετάσχουμε και ο εκπρόσωπος μας να διατύπωνε εκεί τις αντιρρήσεις του; Θα ήταν προτιμότερο για την εικόνα της χώρας ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος.

Αυτά είναι ζητήματα τακτικής, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Η εικόνα της χώρας διαμορφώθηκε στο τεράστιο θέμα του προσφυγικού. Η εικόνα της ωφελήθηκε από τη γενναιότητα και την τιμιότητα την οποία επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν κατέφυγε σε απάνθρωπες πρακτικές, σε αποκλεισμούς, δεν έπνιξε τους ανθρώπους στις λαστιχένιες βάρκες. Αντίθετα άλλες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν πάρα πολύ σκληρά λόγια πάρα πολύ σκληρές πράξεις. Μέσα στα Ευρωπαϊκά συμβούλια η Ελλάδα διαμόρφωσε ένα μπλοκ δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Δεν είναι τα πράγματα μονόπλευρα. Η επιστολή Κοντονή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν διεργασίες και από άλλες κυβερνήσεις. Υπήρξε επιστολή της ομάδας της αριστεράς του ευρωκοινοβουλίου υπάρχουν και άλλες φωνές. Θυμόσαστε πολύ καλά ότι το 2009 υπήρξαν πολλές εθνικές ομάδες που καταψήφισαν το λεγόμενο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου. Και από τη δική μας χώρα η ομάδα ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το καταψήφισαν με πολύ ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα. Δεν είναι τελειωμένες οι συζητήσεις, ούτε είναι θέμα αβρότητας για τη φιλοξενούσα χώρα της προεδρίας να αποδεχτείς το σκεπτικό μιας πρόσκλησης. Κάνεις κριτική στο σκεπτικό, το δέχεσαι ή δεν το δέχεσαι και κρίνεις αν θα νομιμοποίησης με την παρουσία σου μία πράξη με την οποία δεν συμφωνείς. Έτσι ξεκινάς και μία συζήτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter