image Επενδύσεις και μεγάλα έργα στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν γρήγορα και σωστά -στην τηλεόραση του Alpha image Η βουλή κατάλληλος τόπος για σοβαρή, θεσμική και σε βάθος ενημέρωση για το ατύχημα -στην Γιάννα Παπαδάκου/Alpha 98.9

Οι επενδύσεις προχωράνε γρήγορα όταν τηρούνται οι νόμοι -στο Κόκκινο

Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Η δύσκολη ζωή στο πολιτικό ρεπορτάζ» των Νίκου Σβέρκου και Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό; ήταν η πρώτη δημοσιογραφική ερώτηση. Διάφορα MME κάνουν λόγο για ένα επιπλέον εμπόδιο που θέτει η κυβέρνηση στην επένδυση.

Κάθε άλλο, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Η βούληση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη δημόσια και από τα χείλη του πλέον αρμοδίου, του πρωθυπουργού. Από την άλλη μεριά, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δηλωμένο, και το συμμερίζεται κάθε Έλληνας, ότι οι επενδύσεις πρέπει να υπακούουν σε κανόνες. Ένας κανόνας είναι η τήρηση των νόμων. Ένας δεύτερος, είναι η επένδυση να αποβαίνει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν το αμφισβητεί αυτό, εκτός και αν μιλάμε για επενδύσεις υπό αποικιοκρατικό καθεστώς σε χώρες δυστυχείς.

Ελληνικό

Με αφορμή το Ελληνικό έχει ξεσπάσει μια συζήτηση χωρίς επιχειρήματα και χωρίς βάθος σε εμπειρικό υλικό. Λένε γενικώς και αορίστως ότι οι αρχαιολόγοι καθυστερούν τις επενδύσεις και τα έργα. Είναι σφάλμα. Το μόνο που μπορούμε να προσάψουμε κατά καιρούς στην αρχαιολογική υπηρεσία είναι ότι υπάρχουν οι γνωστές δυσκαμψίες και υποστελεχώσεις σε κάποια τμήματά της και μπορεί να καθυστερούν κάποια πράγματα. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια, ήδη πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες, η αρχαιολογική υπηρεσία συνεργάστηκε σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα, στις τεράστιες κατασκευές από την Αττική οδό, το Μετρό Αθηνών, τους μεγάλους οδικούς άξονες, το Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προσφέροντας ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση, μερικές φορές μάλιστα στην ταχεία ολοκλήρωση των έργων.

Οτιδήποτε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και μία γρήγορη και αποτελεσματική πρακτική από τη μεριά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, θα γίνει σωστά, γρήγορα, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον αλλά και το νόμιμο συμφέρον του επενδυτή.

Ίδρυμα Νιάρχος

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος που θεμελιώθηκε πάνω στη μεγαλύτερη νεκρόπολη  που ανακαλύφθηκε στο λεκανοπέδιο Αττικής. Οι ανασκαφές που έγιναν με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και χρηματοδότηση του εργολάβου πραγματοποιήθηκαν με καταπληκτική συνεργασία και μεγάλη ταχύτητα. Η επιστημονική δουλειά έγινε σωστά. Εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν τα ευρήματα. Αυτά που ήταν δευτερευούσης σημασίας καταχώθηκαν και τα υπόλοιπα έμειναν αποκεκαλυμμένα και ενσωματώθηκαν υπέροχα στο Κέντρο Πολιτισμού.

Παρόμοια πράγματα έγιναν στο Μέγαρο της Εθνικής που σχεδίασε ο Μάριο Μπότα στην Αιόλου ή στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου ενσωματώθηκε το αρχαίο Τείχος.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Ένα άλλο εκπληκτικό παράδειγμα είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης με τα αρχαία που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου. Και αυτό λόγω κακού σχεδιασμού, αφού προσχεδιάστηκε πάνω στη Μέση Οδό, κάτι που επισήμαναν οι αρχαιολόγοι επί πολλές δεκαετίες. Αυτό που βρέθηκε ήταν το μοναδικό σωζόμενο τμήμα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Μέσης Οδού, δηλαδή ένα  ορόσημο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Με κακό τρόπο αποφασίστηκε η αποξήλωση και η μετακόμιση των αρχαιοτήτων. Ως υπουργός έκανα αυτοψία -ήμουν ο πρώτος υπουργός που έκανε αυτοψία- με την πολύ θερμή συμπαράσταση τότε του Γιάννη Μπουτάρη που ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς άνδρες που μιλούσε, ανέπεμψα το θέμα στο ΚΑΣ και ελήφθη ομοφώνως απόφαση για κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων. Έτσι θα γίνει και ο σταθμός αλλά και οι αρχαιότητες θα παραμείνουν, αναδεικνύοντας έτσι την αρχαιολογική Πλάζα της Θεσσαλονίκης. Και το βασικότερο είναι ότι το Μετρό βαδίζει ταχύτατα προς την ολοκλήρωση.

Θυμάμαι, ως υπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Κέντρο Σταύρος Νιάρχος, ότι ελάμβανα μέρα παρά μέρα τηλεφωνήματα ότι παραδιδόταν από την αρχαιολογική υπηρεσία ένα μέρος της δουλειάς και ότι προχωρούσε το έργο. Όλα γίνονται όταν υπάρχει τήρηση των νόμων, βαθύτερη κατανόηση των στρατηγικών αναγκών της χώρας και τήρηση προπάντων της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 24. Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Αυτό έχουμε και αυτό μας προσδίδει ταυτότητα και παράγει τουρισμό.

Λέγεται ότι οι επενδυτές έχουν διαρκώς νέες απαιτήσεις και ότι ζητούν και διεκδικούν το μέγιστο για να κερδίσουν κάποια πράγματα ή ακόμα ότι το κάνουν ως αφορμή για να εγκαταλείψουν το έργο ή να το αλλάξουν, σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Δεν μπορώ να μπω σε εικοτολογίες για το τι σκέφτονται οι επενδυτές, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι: Πρώτον: η συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία είναι επιβεβλημένη. Αυτό επιβάλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Δεύτερον: οποιαδήποτε αρχαιολογική εργασία μπορεί να γίνει θαυμάσια, γρήγορα και να βοηθήσει το έργο.

Τα ευρήματα δίνουν αξία

Τρίτον: οποιαδήποτε τουριστική επένδυση γίνει εκεί, θα αποκτήσει υπεραξίες και προστιθέμενη αξία αν τυχόν βρεθεί ένα μικρό αρχαιολογικό πάρκο ένα απομεινάρι ενός αρχαίου τείχους η μία λάρνακα. Αυτά είναι στολίδια, τα έχουν στη Ρώμη, τα καμαρώνουν παντού όπου τα βρουν.

Τέταρτον: πρέπει να δούμε τις μελέτες και τα συμπεράσματα της Ελληνικό Α.Ε. όταν Πρόεδρος ήταν ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σπύρος Πολλάλης  ο οποίος ήταν ο πρώτος ο οποίος είχε κάνει μία συνολική αποτίμηση της αξίας του πακέτου, γύρω στο 1,5 δις. Δεν ήταν τελικώς αυτό το τίμημα το οποίο επετεύχθη. Είχε προτείνει το ελληνικό δημόσιο να θέσει κάποιες γενικές προδιαγραφές για το Master Plan του επενδυτή. Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχουν τηρηθεί όλα αυτά.  Υπάρχει σιγή από τη μεριά του νυν επενδυτή. Δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία αποξήλωσης του χώρου επιφανειακά. Για αυτές δεν χρειάζεται να έχει άδειες από αρχαιολογικές υπηρεσίες ή άλλου τύπου δεσμεύσεις. Δεν έχουμε δει ένα ολοκληρωμένο Master Plan για την οικιστική εγκατάσταση, τους τρόπους εκμετάλλευσης και τους τρόπους με τους οποίους θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά που λέγονται δεξιά και αριστερά είναι ότι έχουμε μία καθυστέρηση, μία ολιγωρία που δεν οφείλεται στις ελληνικές αρχές και δεύτερον ότι ενδεχομένως να υπήρχε ένα λανθάνον σχέδιο για εκμετάλλευση Real Estate και όχι μία ολοκληρωμένη οικιστική εμπορική εγκατάσταση εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν αιτιάσεις ότι ο μεν δασάρχης κάνει το ένα και η αρχαιολογική υπηρεσία κάνει το άλλο. Οι  υπηρεσίες τηρούν τους νόμους, δεν εξυπηρετούν κανένα συμφέρον. Οι εργασίες χαρακτηρισμού των Δήμων Αλίμου, Ελληνικού έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια και υπάρχουν και χαρακτηρισμένες περιοχές.

Είμαστε υπέρ των επενδύσεων. Προσωπικά είμαι υπέρ μιας υγιούς επένδυσης, όπως κάθε Έλληνας. Αλλά δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη συνταγματική επιταγή και τη δημοκρατική αρχή σεβασμού του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Βλέπουμε τι γίνεται τώρα στο Σαρωνικό κόλπο. Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο τουριστικό εργοστάσιο και το 20% του ΑΕΠ είναι ο τουρισμός. Αν έχουμε μαζούτ στις Κυκλάδες και στη Χαλκιδική τι θα πουλήσει η Ελλάδα; Αυτά είναι σύνθετα και στρατηγικά ζητήματα.

——–

Το ρεπορτάζ του σταθμού από την εκπομπή, μαζί με το ηχητικό απόσπασμα, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter