image Το Γκόλουμ του αντισυριζαϊσμού – άρθρο στη Νέα Σελίδα image Μια τακτική -κυβερνητική- συμφωνία δεν σε υποχρεώνει να αφίστασαι από τις αρχές σου -στον Μ. Παπαπαναγιώτου

Το ατύχημα είναι ευκαιρία -δυστυχώς- να δούμε πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί & να τους αποκαταστήσουμε -στην τηλ. Σκάι

Στην τηλεόραση του Σκάι και την εκπομπή «Σήμερα» με τη Μαρία Αναστασοπούλου και τον Δημήτρη Οικονόμου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Έχουν γίνει λάθη στους χειρισμούς της πετρελαιοκηλίδας; ήταν η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων.

Θα περίμενα να υπάρχει πιο ουσιαστική ροή πληροφοριών ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα τις πρώτες μέρες. Έχει σημασία η «επικοινωνία», στο βαθμό που μεταφέρει στην κοινή γνώμη τα περιστατικά και τα θεσμικά γεγονότα που προηγήθηκαν, όπως αν το πλοίο είχε άδεια αξιοπλοΐας, από πού την είχε, αν ήταν όπως προβλέπεται ασφαλισμένο και άλλα.

Η διαχείριση που έγινε τις πρώτες μέρες ήταν σωστή;

Κάποιες πληροφορίες που δόθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών του Εμπορικού Ναυτικού θα μπορούσαν να είχαν δοθεί από το υπουργείο. Ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο θα έπρεπε να στηθεί ένα press room που θα δούλευε επί εικοσιτετραώρου βάσεως για να δίνει την αξιόπιστη πληροφορία από την επίσημη πηγή. Έτσι δεν υποχρεώνονται να αυτοσχεδιάζουν τα ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ολιγωρίες και ανεπάρκειες που δεν συγχωρούνται.

Ο πρωθυπουργός υπαινίσσεται προφανώς τους υπηρεσιακούς χειρισμούς-

και την πολιτική ηγεσία… σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Στην κεφαλή του υπουργείου βρίσκεται ο υπουργός, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Γνωρίζουμε πως ό,τι και να συμβεί σε ένα υπουργείο την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός.

Την ανέλαβε ο κ Κουρουμπλής;

Φαίνεται ότι την ανέλαβε. Μίλησε για παραίτηση που είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού να την κάνει ή όχι αποδεκτή. Από εκεί και πέρα σε θέματα γενικά τα οποία άπτονται της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της εικόνας του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας και του Σαρωνικού που είναι ένα από τα κοσμήματα του ελληνικού τοπίου, χρειάζεται αμεσότητα, ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια. Αν υπάρχουν κρατικοί ή άλλοι μηχανισμοί που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ή υπάρχουν υπόνοιες για κάποιες άλλες διαδικασίες, δυστυχώς το ατύχημα είναι μία ευκαιρία για να εξακριβώσουμε πώς λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί να τους αποκαταστήσουμε.

Η δήλωση του κ. Κουρουμπλή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση για το αν οι πολίτες πρέπει να πάνε για μπάνιο. Ήταν λάθος;

Ήταν μία εκτίμηση, μία ανακοίνωση για την οποία δεν ξέρω πόσα στοιχεία είχε στα χέρια του. Δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία. Το θέμα μας δεν είναι να καταδικάσουμε  η να αθωώσουμε έναν υπουργό. Το θέμα είναι το γεγονός καθαυτό και οι μηχανισμοί οι οποίοι είτε επέτρεψαν την πρόκληση αυτού του ατυχήματος ή το άφησαν να εξελιχθεί χωρίς πιο έγκαιρη θεραπεία. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία να τα δούμε αυτά σε βάθος. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι η επίσημη ροή πληροφορίας. Για αυτό είπα ότι επικοινωνιακά πρέπει να έχει κανείς μία συνεχή ροή ενημέρωσης, ελεγχόμενη, με την έννοια της πλήρους τεκμηρίωσης και από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να στηθεί δηλαδή ένας μικρός Λευκός Οίκος 24/7 για όσο καιρό χρειαστεί με έντυπα ντοκουμέντα, ανακοινώσεις και τη συνδρομή όλης της επιστημονικής και της τεχνολογικής κοινότητας.

«Νέα Μέτρα;»

Μπορεί η κυβέρνηση να πει ρητά πως νέα μέτρα δεν θα ληφθούν; Υπήρξε διαρροή την προηγούμενη εβδομάδα από ανώτατο αξιωματούχο ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα ληφθούν νέα μέτρα. Επίσης ο κ. Ντομπρόβσκις το άφησε ανοιχτό.

Δεν μπορώ να σχολιάσω και τα δύο μαζί. Είναι διαφορετική η επιδίωξη και ο τελικός στόχος. Ο κ. Ντομπρόβσκις δεν καίγεται για την τσέπη και την ψυχική υγεία του ελληνικού λαού. Είναι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης.

Είπε όμως για τους φόρους ότι είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πάντα έτσι λέγεται και όταν επιβληθεί ένα πακέτο υποχρεούται η ελληνική κυβέρνηση να το υιοθετήσει. Είναι μία μεγάλη συζήτηση για το αν οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος ή αν προτείνουν μείγματα φόρων. Φυσικά έχουν κάποια περιθώρια κυριαρχίας ώστε να διαπραγματευτούν το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά από το 2010 δεν καθορίζει κυρίαρχα μία ελληνική κυβέρνηση όλο το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής και αυτό είναι η ουσία του μνημονίου.

Φοβάστε νέα μέτρα  από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνονται τα έσοδα που θα έπρεπε;

Έχουμε μία υστέρηση τον Σεπτέμβριο στα έσοδα διότι οι μεγάλες αποδόσεις από τους φόρους που είχαν υπολογιστεί μετατέθησαν κατά ένα μήνα. Ας περιμένουμε στις αρχές Οκτωβρίου για να δούμε το τρίμηνο συνολικά. Να δούμε και τις εισροές που θα έχουν μπει από τον τουρισμό και θα έχουμε μία άλλη εικόνα. Εν πάση περιπτώσει όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μία μνημονιακή συνθήκη. Υπάρχει ένα στόχος που έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί και αν δεν προσεγγιστεί με το μείγμα πολιτικής αναγκαστικά θα πρέπει γίνει μία άλλη διαπραγμάτευση για απόκλιση από το στόχο. Όλα αυτά είναι όμως υπό την αίρεση ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι. Αν ο σκοπός μας είναι στην αρχή μίας σεζόν να τρομοκρατήσουμε τον ελληνικό πληθυσμό επειδή δήθεν θα έρθουν και άλλα μέτρα μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε. Αν θέλουμε επίσης να  αποκοιμήσουμε τον κόσμο ότι σε δύο μήνες τελειώνει μια κρίση οκτώ χρόνων, και αυτό λάθος είναι.

Η «καθαρή έξοδος» του Πρωθυπουργού ισχύει;

Καθαρή έξοδος μπορεί να σημαίνει ταχύτητα να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση χτίζεται μία στρατηγική που νομίζω ότι έχει και τις ευλογίες των δανειστών. Θέλουν και αυτοί να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλουν σώνει και καλά να κρατούν συνέχεια την Ελλάδα όμηρο με δανειακές συμβάσεις που τους προκαλούν πολιτικό πρόβλημα. Θέλουν αντίθετα να επιδείξουν μια ευρωπαϊκή επιτυχία μετά από 8 χρόνια κρίσης…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter