image Μια τακτική -κυβερνητική- συμφωνία δεν σε υποχρεώνει να αφίστασαι από τις αρχές σου -στον Μ. Παπαπαναγιώτου image Ιστορική μεταβολή στη Γερμανία – Εμείς ας κρατάμε μικρό καλάθι: Στο Κόκκινο

Πώς ξεγυμνώθηκε η χώρα και έγιναν πλούσιοι οι εισαγωγείς, οι αεριτζήδες και όσοι γιγαντώθηκαν με θαλασσοδάνεια – στην ΕΡΤ

Με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ελένη Χρονά συνομίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017, στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο». Παρών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής ή δεν του ζητήθηκε η παραίτηση συνδέεται με πιθανό ανασχηματισμό; ήταν η πρώτη ερώτηση των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του με αρκετά επιχειρήματα, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Από εκεί και πέρα θα κριθεί όλη η κατάσταση εκ του αποτελέσματος, που εύχομαι ολόθερμα να είναι αίσιο, να καθαρίσει δηλαδή ο Σαρωνικός. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Από κει και πέρα η πολιτική πρακτική, η στάση και η συμπεριφορά θα κριθούν εν ευθέτω χρόνω από τον Πρωθυπουργό.

Έχουμε πολιτικές επιπτώσεις από το ατύχημα; Δημιουργήθηκε πολιτικό πρόβλημα από τους χειρισμούς του κ. Κουρουμπλή;

Κάθε ατύχημα το οποίο έχει επιπτώσεις -απευκταία σε ανθρώπινες ζωές- είτε στο φυσικό είτε στο ανθρωπογενές είτε στο πολιτιστικό περιβάλλον, φυσικά και έχει πάντα πολιτική επίπτωση. Ακόμη και αν δεν φταίει η κυβέρνηση ακόμη και αν δεν φταίει ο κρατικός μηχανισμός, ο πόνος και η απώλεια πάντα κάπου διοχετεύονται.

Η συζήτηση στη Βουλή  άφησε την εντύπωση ότι δεν υπήρχαν στελέχη της κυβέρνησης να  υπερασπιστούν τον κ. Κουρουμπλή. Φαίνεται ότι υπάρχει  δυσαρέσκεια από το Μαξίμου που μεταφέρθηκε μέσα στη Βουλή. Υπάρχει η αίσθηση στα κυβερνητικά στελέχη ότι ο κ Κουρουμπλής δεν είναι υπερασπίσιμος;

Δεν μπορώ να μιλήσω για την ατμόσφαιρα που υπάρχει στα κυβερνητικά στελέχη γιατί δεν είμαι κυβερνητικό στέλεχος. Είμαι κοινοβουλευτικό στέλεχος. Οι βουλευτές ήταν συγκρατημένοι. Σπεύσαμε αρκετοί να παραστούμε στην επερώτηση η οποία αφορά έναν υπουργό. Δεν αφορά συνολικά την κυβέρνηση, δεν απευθύνεται στον πρωθυπουργό οπότε και κατεβαίνει μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου. Ο  υπουργός πρέπει να σταθεί μόνος του όρθιος και να αντιμετωπίσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ήταν επαρκής ο τρόπος που αντιμετώπισε ο κ. Κουρουμπλής την επερώτηση αυτή;

Ναι σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος και τεχνικά. Η δική μου εκτίμηση παρέλκει. Δεν μπορώ να κρίνω εγώ. Δεν κάνω δημοσιογραφικό σχολιασμό.

Σας ζητείται πολιτικός σχολιασμός.

Δεν μπορεί να γίνει πολιτικός σχολιασμός ενός βουλευτή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προς έναν υπουργό της κυβέρνησης. Είναι σαν να μου ζητάτε να είμαι οιονεί πρωθυπουργός και να κρίνω αν ένας υπουργός είναι ικανός. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Μπορώ να κάνω κάποιες πολιτικές κρίσεις, πολιτικές εκτιμήσεις αλλά να καταλάβετε ότι είναι θεσμικά ανεπίτρεπτο από ένα σημείο και μετά να κάνω προσωπόληπτες κρίσεις για την ικανότητα ενός υπουργού.

Για ποιο λόγο απουσίαζαν από τα έδρανα της Βουλής οι οικολόγοι-πράσινοι και άλλοι που έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιβαλλοντικά θέματα;

Συνολικά η φυσιογνωμία, το αξιακό πλαίσιο και κάποιες στρατηγικές επιλογές οι οποίες αποδεικνύονται στην πολιτική πρακτική είναι θέσεις και πράξεις οι οποίες ταιριάζουν με τις περιβαλλοντικές πεποιθήσεις του κόμματος της αριστεράς. Από κει και πέρα πολλές φορές αναγκάζεσαι στην καθημερινή πολιτική πράξη να κάνεις δύσκολες και κρίσιμες επιλογές βάσει των οποίων εν τέλει κρίνεσαι. Ένα ατύχημα δεν μπορεί να κρίνει τις αξίες και τις πεποιθήσεις μιας πολιτικής παράταξης. Η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κριθεί σε άλλα ζητήματα και θα συνεχίσει να κρίνεται, να ελέγχεται και να δοκιμάζεται. Στον Σαρωνικό πάντως είχαμε ένα ατύχημα. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να δει αν λειτούργησαν οι προληπτικοί μηχανισμοί ορθώς, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και αν η αντίδραση μετά για την θεραπεία των επιπτώσεων του ατυχήματος ήταν γρήγορες και οι ενδεδειγμένες. Εκεί ελέγχεσαι πολιτικά. Δεν ελέγχεσαι στο αν συνέβη ένα ατύχημα. Θα συμβεί ένα ατύχημα.

Τρίτη αξιολόγηση

Μπαίνουμε στην τρίτη αξιολόγηση. Διαβάζουμε και συνεντεύξεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ που και αυτός λέει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Ωστόσο υπάρχουν απαιτήσεις από το ΔΝΤ ο οποίο από τη μία δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά και από την αλλη ζητάει  ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Πάλι θα υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ;

Δεν το γνωρίζω και δεν μας βοηθά και η προϊστορία. Διότι η διελκυστίνδα του ΔΝΤ να αφίσταται διακριτικά είναι σχετικά πρόσφατη, από το 2014. Η τελευταία αξιολόγηση την οποία προσυπέγραψε ήταν την άνοιξη του 2014 και προσυπέγραψε κάτι μυθικά πλεονάσματα ως το 2024 με τα οποία μερικούς μήνες αργότερα διαφώνησε. Το ύψος των πλεονασμάτων αποτελεί ακόμα βασική γραμμή της ρητορικής του. Τότε βέβαια τα προσυπέγραψε ασμένως και χωρίς να βάλει χρήματα. Τώρα είναι έξω από το ουσιαστικό μέρος αλλά είναι πολύ θερμό στο να μιλάει για να υπερασπίσει το κύρος του για αυτά που πράττει από το 2010. Εν πάση περιπτώσει δεν γνωρίζω τι θα γίνει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ακανθώδες σημείο και έχει μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό συνολικά ερώτημα στρατηγικής: αν θα μείνει το ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό, ουσιαστικά, πρόγραμμα από τη στιγμή που η Ευρώπη φέρει το οικονομικό και το πολιτικό βάρος ή εάν θα συνεχίσει σε ρόλο ΔΝΤ ο μόνιμος μηχανισμός.

Ναι αλλά η κυβέρνηση το θέλει για την περικοπή του χρέους.  Αν  βγει εντελώς από το παιχνίδι και αν δεν υπάρχει καμία θετική δήλωση προς τις αγορές, πώς θα βγούμε τον Αύγουστο 2018;

Δεν αρκεί μία απλή δήλωση του ΔΝΤ. Πρέπει να βγει η έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα πρέπει να στηρίζεται σε κάποια στοιχεία, σε κάποια δεδομένα. Εδώ μπαίνουν η πολιτική βούληση και οι πολιτικές ενέργειες. Και αυτός ήταν ο μοχλός πάνω στους Ευρωπαίους εταίρους μας και κυρίως πάνω στο Βερολίνο. Κυρίως για να αναγνωρίσει ότι έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας χρέους, ότι όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις των περασμένων ετών της οκταετίας δεν είναι επαρκείς και να μπορέσουμε να πάρουμε εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις και να βγει σε κάποιο ξέφωτο η χώρα. Νομίζω ότι αλλάζει και ο πολιτικός χειρισμός. Σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη υπάρχει η εντύπωση πια ότι δεν πρόκειται για κάποιους παράξενους Έλληνες οι οποίοι είναι δύστροποι και κάνουν αταξίες. Υπάρχει και ο δανειστής ο οποίος με την συμπεριφορά του και το πλαίσιο που θέτει έχει στραβώσει την κατάσταση. Το θέμα βέβαια είναι να έχουμε απτά αποτελέσματα πάνω στα δημοσιονομικά μας.

Είχαμε και τη δήλωση του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλιγκ ο οποίος είπε ότι σε δέκα μήνες Ελλάδα θα έχει βγει από το πρόγραμμα αρκεί να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. Μιλάμε για τις γνωστές μεταρρυθμίσεις ή αυτό υποκρύπτει και κάτι άλλο στο πλαίσιο αξιολόγησης;

Συχνά στην ελληνική περίπτωση από το ξεκίνημα της από τα τέλη του 2009 ακούγονται πολλά από ανθρώπους που δεν έχουν καμία πολιτική νομιμοποίηση, καμία λογοδοσία και καμία ευθύνη εντέλει. Ο κ. Ρέγκλιγκ  δεν είναι πολιτικό πρόσωπο,  δεν λογοδοτεί σε κανέναν πλην του κ. Σόιμπλε. Φυσικά έχει κάποιο νόημα να ακούμε τι λέει διότι προΐσταται του μηχανισμού, αλλά για να δανείσει και να εκταμιεύσει ο ESM πρέπει να πάρει εντολές από πολιτικούς ηγέτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάει ο κ. Σόιμπλε να ακούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή αυτά που λέει αλλά και αυτά που δεν λέει εκείνη τη στιγμή. Όταν μιλάει όμως κάποιος ακόμη και επίτροπος, όταν μιλάει ο κ. Ρεγκλιγκ, όταν μιλάει ο επικεφαλής του euro working group τα ακούω με μικρότερη προσοχή διότι μιλούν και για λογαριασμό άλλων. Δεν είναι δικές τους φωνές. Η δική τους φωνή ακούγεται μόνο πίσω τα κλειστά δωμάτια όπου διαπραγματεύονται. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει και εμείς  όταν σχολιάζουμε δηλώσεις στη δημόσια σφαίρα, στην ανήσυχη ελληνική κοινή γνώμη, στην ελληνική κοινωνία, να σχολιάζουμε τις δηλώσεις αυτών που πρέπει και με το συγκρατημένο σοβαρό τρόπο που πρέπει. Τώρα αν ο καθένας λέει μία κουβέντα για να κάνει το δικό του παιχνίδι για να πλασαριστεί σε ένα  χρηματιστήριο καριέρας η αξιών ή για να εξυπηρετήσει άλλα στενά οικονομικά συμφέροντα και όχι εθνικά ούτε ευρωπαϊκά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και συχνά να μην δίνουμε και σημασία.

Αποβιομηχάνιση και παρασιτική οικονομία

Τι λέτε για το αποτέλεσμα έρευνας που δείχνει ότι Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ;

Δύο παρατηρήσεις: η Ελλάδα στην δύσκολη θέση που είχε φτάσει το 2017 δεν έφτασε με δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βγήκε μία έρευνα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου με επικεφαλής το κ. Μίχαλο, άνθρωπο της ΝΔ. Ας δούμε τι συμβαίνει από την δεκαετία του 70 και από το 1995 – 2011 στους ρυθμούς αποβιομηχάνισης. Επί των ημερών εκείνων των κυβερνήσεων είχαμε ραγδαία αύξηση του παρασιτισμού, αποβιομηχάνιση και ουσιαστική αποεπένδυση. Η οικονομία της χώρας προέρχονταν από πιστωτική επέκταση και διόγκωση της κατανάλωσης και τίποτα άλλο. Η χώρα έχει βρεθεί γυμνή. Μικρό μόνο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης ικανοποιεί η ελληνική βιομηχανία. Κάναμε πλούσιους τους εισαγωγείς, τους αεριτζήδες και αυτούς που γιγαντώθηκαν με θαλασσοδάνεια των θαλασσοτραπεζών. Ας δούμε λοιπόν τις δομικές αδυναμίες τον παρασιτισμό και τον ανορθολογισμό στο χτίσιμο μιας οικονομίας και ενός παραγωγικού ιστού. Να διαβάσουμε τις μελέτες για να δούμε πώς φτάσαμε στο 2011. Όλα τα υπόλοιπα είναι ωραία για κορώνες μόνο.

Η κοινωνία έχει καταλάβει πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;

Έχω την αίσθηση ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες και οι βιοπαλαιστές οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση σε πολύ μεγάλο βαθμό φρικτά και άδικα έχουν καταλάβει και τα ψέματα και τις δομικές αδυναμίες ενός κράτους το οποίο δεν τους υπηρετεί αλλά τους καταδυναστεύει και ενός παραγωγικού ιστού ο οποίος αναγκάζει τους ίδιους να να λιμοκτονούν και τα παιδιά τους να ξενιτεύονται. Αν λοιπόν δεν έχουμε ένα κράτος  που να εξυπηρετεί τον πολίτη ούτε μία παραγωγική οικονομία που να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αντί για τις ανάγκες μιας παρασιτικής ολιγαρχίας, η κρίση θα παρατείνεται και θα βαθαίνει. Οι ανισότητες θα  παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Η μεταπολιτευτική δημοκρατία βασίστηκε πάνω στην αυτοπεποίθηση και την άνθηση -και τις αυταπάτες βέβαια- μιας τεράστιας μικρομεσαίας θάλασσας. Αυτή όμως είναι η τάξη που επλήγη και έχει συντριβεί  η ραχοκοκαλιά της. Ο κόσμος καταλαβαίνει πιο πολλά κι από μας τους πολιτικούς που λέμε μεγάλα λόγια εύκολα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter