image «Το βαρύ ιστορικό φορτίο της αριστεράς» – συνέντευξη στην Εποχή της 1ης Οκτ. 2017 image «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» – στα Παραπολιτικά FM

Η απόφαση του ΚΑΣ συνιστά θετική εξέλιξη για την ελληνική πολιτεία και την οικονομία -στο ραδιόφωνο Άλφα 989

Στο ραδιόφωνο του Αlpha 989 και τη Λώρα Ιωάννου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης για το θέμα της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό.

Έχετε περάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε η δημοσιογράφος. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του ΚΑΣ;

Είναι μία θετική εξέλιξη για όλα τα μέρη και κυρίως για την ελληνική πολιτεία και την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο το οποίο για κάποιο λόγο είχε στοιχειώσει τα τελευταία 15- 17 χρόνια μετά την εγκατάλειψη του αεροδρομίου.  Τώρα όλοι ευελπιστούμε να προχωρήσει σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις των δύο μερών & το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής πολιτείας και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Θεωρείτε ότι ακόμα και με αυτή την απόφαση μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα από την εταιρεία που θα κάνει την επένδυση;

Υπάρχει μία μεγάλη παρεξήγηση αυτή τη στιγμή στη δημόσια συζήτηση ότι στην περιοχή που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος απαγορεύεται η δόμηση και ότι θα υπάρχει καθυστέρηση. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.  Όλα τα μεγάλα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, που έχουν γίνει στην Ελλάδα υλοποιούνται με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες ολοκληρώθηκαν με την αρχαιολογική συνεργασία. Το μετρό της Αθήνας, το μετρό της Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμα μεγάλα έργα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ανασκαφικό πεδίο είναι κατά μήκος του αγωγού TAΡ.  Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία. Για την κύρωση της σύμβασης του αγωγού ψηφίστηκε αρχαιολογικό μνημόνιο από τη Βουλή το 2013. Τώρα δουλεύουν συνεχώς εκεί 130 με 150 άτομα στις ανασκαφές. Όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγάλα έργα γίνονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθεί κάποιο. Αν βρεθεί μία αρχαιότητα μπορεί γίνει κατάχωση ή απόσπαση ενός κινητού  μνημείου. Όλα αυτά είναι θέμα εφαρμογής του νόμου.

Θεωρείτε ότι η εταιρεία μπορεί να προβάλει κάποια ένσταση σε αυτό;

Δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνει και τι σκέφτεται η εταιρεία. Η εταιρεία γνωρίζει τα πάντα, τα πεδία, τις εστίες από το 2012. Επαναλαμβάνω το γεγονός ότι, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται η δόμηση. Μπορεί απλώς -και αυτό όχι πάντα- να μεταβάλλει ελαφρώς τη χωροθέτηση.

Τόσο καιρό όμως το ΚΑΣ αναβάλλει τη μία συνεδρίαση μετά την άλλη. Παράλληλα είδαμε δυσφορία από το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεπώς κάποιο πρόβλημα υπήρχε ή όχι;

Δεν μπορώ να μπω σε ερμηνείες. Τα γεγονότα πρέπει να μας ενδιαφέρουν και έχουν ως εξής: Από το 2003 έχουμε πλήρη καταγραφή των αρχαιολογικών ενδείξεων. Από το 2012 γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα υλικό το οποίο συντείνει προς την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου. Από τον Μάρτιο του 2016 ο επενδυτής, που έχει αναδειχθεί πλέον, γνωρίζει καταλεπτώς από την ειδική ομάδα εργασίας του Πολυτεχνείου που είχε συσταθεί με τη σύμφωνη γνώμη του επενδυτή και του ελληνικού δημοσίου, έχοντας επικεφαλής τον πρώην αντιπρύτανη κ. Πολύζο, πού ακριβώς είναι οι εστίες. Υπάρχει πλήρης μελέτη με την οποία υποδεικνύεται στον επενδυτή να γίνουν δοκιμαστικές τομές προτού γίνει η χωροθέτηση. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα.

Για ποιο λόγο τότε το τελευταίο διάστημα σηκώθηκε τόσο πολλή σκόνη και υπήρξαν τόσες πολλές πιέσεις; που ήταν τελικά το πρόβλημα εφόσον ο επενδυτής γνώριζε τα πάντα;

Το αν προχωράει μία συμφωνία, μία εκχώρηση αγνοώντας κάποιες κρίσιμες πτυχές του θέματος, αυτό δεν είναι ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης. Το αν προχώρησαν κάποια σημεία χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό το υφιστάμενο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας στην κρίση των πολιτών. Δεν υπάρχει κανένα στρατόπεδο ανθρώπων που δεν θέλουν επενδύσεις. Θέλουμε ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, της βαριά πληγωμένης από την κρίση. Όμως όλη αυτή η ανάταξη πρέπει να γίνει προς όφελος του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας με σεβασμό του Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας.

Για τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού

Υπάρχει δυσφορία για το πρόσωπο της κ. Βλαζάκη από κυβερνητικά στελέχη;

Οι επιλογές των κορυφαίων δημοσίων λειτουργών δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι άνθρωποι οι οποίοι ορίζονται και κρίνονται από την εργασία τους και τη συνολική προσφορά τους.

Η κ. Βλαζάκη δεν έχει ανάγκη της προσωπικής μου συνηγορίας.  Είναι από τα επιφανή μέλη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της αρχαιολογικής κοινότητας. Η στήριξη που έχει απολαύσει όλα τα περασμένα χρόνια από τους αρχαιολόγους, συναδέλφους της επιστήμονες και στην υπηρεσία και στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι τέτοια που δεν χρειάζεται τα δικά μας λόγια.

Τα λόγια που ακούγονται δεξιά και αριστερά, ανεύθυνα, υπό μορφή διαρροών, διαβολών και συκοφαντιών για το πρόσωπο της έχουν απαντηθεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο από την επιστημονική κοινότητα και από το σύλλογο αρχαιολόγων και μέσα στη Βουλή από υπεύθυνα χείλη. Είναι μία συζήτηση που παρέλκει τελείως.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter