image Κρίσιμη για την ανάταξη της οικονομίας δεν είναι μόνο η ποσότητα των επενδύσεων, αλλά και η ποιότητά τους – στα Νέα Σαββατοκύριακο image Η σημερινή είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση, ανθρωπιά – στην Ολομέλεια

Ρόλος της Δημοκρατίας η επίλυση ζητημάτων ισοπολιτείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων -στην τηλεόραση της Βουλής

Στη τηλεόραση της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε («Πρωινή Ανάγνωση», 9.10.2017) για το νομοσχέδιο περί «ταυτότητας φύλου».

Ρωτήθηκε καταρχάς για τους βουλευτές που έχουν εκφράσει ρητά ότι δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο ή με το χρονικό όριο των 15 ετών για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο καθένας ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτό το σεβόμαστε, απάντησε. Μέρος όμως του αυτοσεβασμού που έχει κάθε βουλευτής είναι η κατανόηση του νόμου και ποιες ανάγκες της κοινωνίας καλείται να υπηρετήσει με την υιοθέτησή του.

Ο νόμος έρχεται να ρυθμίσει, ώστε να πάψουν να είναι αόρατοι, ανύπαρκτοι ή υποβαθμισμένοι πολιτειακά, άνθρωποι οι οποίοι είναι διεμφυλικοί, το έχουν διαγνώσει, το νιώθουν, έχουν κάνει τις επιλογές τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαλέγουν απλώς, εκφράζουν αυτό που είναι. Δεν πρέπει η Πολιτεία να αφήνει τους δικαστές μόνους τους να αποφασίζουν ad hoc για την ισοπολιτεία αυτών των ανθρώπων.

Η φυλομετάβαση είναι το μεγάλο ζήτημα και στην διεθνή επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Έχει ρυθμιστεί με παρόμοιο τρόπο σε αρκετές χώρες. Είναι ζήτημα ισοπολιτείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και είναι ακριβώς αυτός και ο ρόλος της Δημοκρατίας.

Είναι αυτονόητο ότι τα νομοσχέδια που έρχονται να ρυθμίσουν αλλαγές νοοτροπίας, αλλαγές κοινωνικών, μία νέα κοινωνική κατάσταση θέλουν καλύτερη μελέτη και θέληση εκ μέρους αυτών που συμμετέχουν στο διάλογο. Πολλές φορές αυτές οι προτάσεις προσκρούουν πάνω σε συντηρητικά αντανακλαστικά ανθρώπων που δεν εκφράζουν καν επιθυμία να συζητήσουν.

Η στάση της Εκκλησίας

Η άποψη της Εκκλησίας και η άποψη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους είναι σεβαστή. Την ακούμε, αλλά μέχρι εκεί. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο η εκκλησιαστική ιεραρχία μπορεί να νομοθετεί. Οι ιεράρχες δεν είναι ούτε εκλεγμένοι βουλευτές ούτε εκλεγμένη κυβέρνηση. Η διάκριση των εξουσιών υπάρχει και σε αυτή τη σφαίρα. Ακούμε τις απόψεις της εκκλησίας πάνω στην κοινωνία, εκείνες όμως που μπορούν να συζητηθούν και να φτάσουν σε μία σύνθεση. Φωνές οι οποίες καταδικάζουν και απειλούν δεν μπορούν να γίνουν ακουστές. Και δεν είναι τομέας της ιεραρχίας να υπαγορεύει πώς θα νομοθετήσει η Βουλή.

Ο ρόλος της ιεραρχίας είναι ποιμαντικός. Να βοηθάει τους πιστούς στις πνευματικές τους αναζητήσεις και στις πτυχές του κοινωνικού βίου που χρειάζονται κάποια πνευματική καθοδήγηση. Όλα αυτά γίνονται όμως με μία σχέση οικειοθελή. Προσέρχεσαι για να ακούσεις. Δεν γίνεται να θες να επιβάλεις σε όλους τους ανθρώπους μία αντίληψη πού αντλεί τη νομιμοποίησή της από τη θεία πρόνοια.

Ζούμε σε μία εποχή κοσμικής δημοκρατίας στην οποία αποδίδουμε κάθε δέουσα τιμή στην παράδοση και στην ορθόδοξη εκκλησία, αλλά υπάρχει ένα σαφές όριο. Δεν μπορούν να νομοθετούν και να έχουν κανονιστικό  λόγο πάνω στην κοινωνία οι ιεράρχες. Ο ρόλος τους δεν είναι να ρυθμίζουν κάθε πτυχή του πολιτικού και κοινωνικού βίου. Δεν είμαστε θεοκρατικό καθεστώς.

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Η επόμενη ερώτηση στον Ν. Ξυδάκη αφορούσε την ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Πρόκειται να γίνει νέα συμφωνία για τη βάση στη Σούδα;

Για τη βάση της Σούδας γίνεται ετήσια ανανέωση. Αποτελεί μια τις πολυτιμότερες βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον θα ήταν να βλέπαμε μία αναβάθμιση του αμοιβαίου συμφέροντος και ανανέωση του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος. Στις διακρατικές σχέσεις έχουν σημασία οι ηθικές αρχές αλλά και το γεωστρατηγικό συμφέρον.

Ο χρόνος της επίσκεψής του πρωθυπουργού είναι καλός γιατί η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εισελθει σε μία περίοδο σταθεροποίησης μετά από τους πάρα πολλούς κλυδωνισμούς που έχει υποστεί με τις αλλαγές στα πρόσωπα κλειδιά του προεδρικού περιβάλλοντος.

Είναι καλό να δούμε από κοντά -η Ελλάδα ως χώρα κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο- πώς αντιμετωπίζουν την περιοχή συνολικά οι ΗΠΑ. Εννοώ τους ενεργειακούς δρόμους, τις ισορροπίες διαφόρων στρατοπέδων σε αυτό το τρι-οικουμενικό σημείο της Μεσογείου.

Κεντρικό στοιχείο του εθνικού στρατηγικού δόγματος είναι ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας, ζώνη ασφαλείας, εγγυητής για τους εμπορικούς και τους ενεργειακούς δρόμους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter