image Η σημερινή είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση, ανθρωπιά – στην Ολομέλεια image «Ταυτότητα φύλου»: Στο δημόσιο διάλογο κυριάρχησαν άγνοια, διαστρεβλώσεις, παρεξηγήσεις – Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη, δεν κρύβεται πίσω από ομάδες και πειθαρχίες -στο Real fm

Στον Real fm μίλησε με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ζητώ το σχόλιό σας για τη δήλωση που έκανε χθες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που χθες έγινε νόμος του κράτους «θα διορθωθεί, θα αλλάξει στα σημεία που διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία όταν εκείνη έρθει στην εξουσία», ξεκίνησε τη συζήτηση ο Ν. Χατζηνικολάου.

Είναι δικαίωμα κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας να εισάγει τις δικές τις προτάσεις πάνω σε ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Αλλά αυτό αφορά την κοινωνία, αφορά τους ανθρώπους για τους οποίους νομοθετήσαμε χθες. Ας απευθυνθεί στους ανθρώπους τις ζωές των οποίων βοηθάει το νομοθέτημα, ας τους κοιτάξει στα μάτια και ας τους πει ότι εκείνος αποφασίζει για τη ζωή τους και ότι θα τους αφήσει στο σκοτάδι, στην καταφρόνια, στην ταλαιπωρία και στον πόνο.

Η Βουλή υπάρχει για να υπηρετεί την κοινωνία, να την καθοδηγεί, να τη βοηθάει και να της ανοίγει δρόμους. Αν ο αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει για τις ζωές των άλλων κόντρα στη θέλησή τους, ας το κάνει.

Το θέμα που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις και δημιούργησε εσωτερικές διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ηλικία των 15 ετών. Μήπως θα έπρεπε η κυβέρνηση στο θέμα αυτό να κρατήσει μία επιφύλαξη ώστε αν από την εφαρμογή δει ότι προκύπτουν προβλήματα να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της;

Στο αρχικό νομοθέτημα η ηλικία είχε οριστεί στα 17, συμβάδιζε δηλαδή με την πολιτική ενηλικίωσή. Ωστόσο αυτή είναι η ενηλικίωση δεν συμβαδίζει με άλλες ενηλικιώσεις του οικογενειακού δικαίου και του Αστικού Κώδικα. Παραδείγματος χάρη η ανηλικότητα στο γάμο ορίζεται στα 15. Μπορεί μάλιστα με δικαστική απόφαση κάποιος να προχωρήσει σε γάμο αν έχει κλείσει τα 10 χρόνια. Είναι κάποιες λεπτομέρειες του οικογενειακού δικαίου που δεν είναι πολύ γνωστές. Ούτε η σεξουαλική ενηλικίωση συμβαίνει στα 18. Συμβαίνει μετά τα 15. Υπάρχουν για αυτό αποφάσεις και νομολογία.

Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου αποφασιστικός παράγων κατά τη γνώμη μου ήταν η ακρόαση των φορέων, δηλαδή ανθρώπων που έχουν την εμπειρία  στη ζωή τους και γονέων διεμφυλικών ατόμων, οι οποίοι μας κατέθεσαν ότι η μεγάλη φουρτούνα, οι μεγάλες δυσκολίες είναι στο σχολικό βίο και στην εφηβεία και σχετίζονται με την αναγνώριση και την ένταξη στην κοινωνία.

Το άρθρο προχώρησε με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Η διαδικασία θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, διεπιστημονική γνώμη και δικαστική απόφαση. Και ο χρόνος που θα παίρνει όλη αυτή η διαδικασία θα βοηθάει στο καταστάλαγμα.

Υπάρχουν συγκλονιστικές μαρτυρίες διεμφυλικών οι οποίοι περιγράφουν καταλεπτώς με κάθε ειλικρίνεια, σοβαρότητα και βάθος την εμπειρία του σχολικού βίου από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι το τέλος του Λυκείου. Πώς ζουν αυτή την κατάσταση, τη δυαδική φύση, πώς επιλέγουν, πώς γίνεται η μετάβαση.

Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι κάποιοι δεν ψήφισαν; Πρέπει να υπάρξει κάποια πειθαρχική διαδικασία ή όχι;

Δεν πιστεύω στα πειθαρχικά μέτρα. Πιστεύω σε μία εν τω βάθει πολιτική συζήτηση.

Κάποιοι μίλησαν ακόμη και για θέμα δεδηλωμένης με την έννοια ορισμένα άρθρα πέρασαν με κάτω από 150 ψήφους.

Η δεδηλωμένη περιγράφεται διαφορετικά από το Σύνταγμα και από τον κανονισμό της Βουλής. Νομίζω ότι είναι ωραίες αυτές οι πολιτικές συζητήσεις, είναι ουσιαστικές, και αυτό γιατί η πολιτική μπαίνει ξανά επί της ουσίας και γίνεται πάνω σε κοινωνικές ανάγκες, σε κοινωνικά προβλήματα. Έστω κι αν φαινομενικά μπορεί να διχάζουν, μας ωριμάζουν. Κάθε βουλευτής παίρνει την προσωπική του ευθύνη, προβάλλει το αξιακό του πλαίσιο, τη συνείδησή του, την τόλμη του και καλείται -και προκαλείται- να πάψει να κρύβεται πίσω από ομάδες και πειθαρχίες. Αυτό το οποίο προέχει είναι να έχει την ειλικρίνεια και την τόλμη να δώσει το δικό του επιχείρημα.

Και σε αυτό το νομοσχέδιο προέκυψαν δυσκολίες συνεννόησης με τον κυβερνητικό σας εταίρο. Αντίθετα το Ποτάμι στήριξε το νομοσχέδιο. Μήπως είναι και αυτό ένα θέμα συζήτησης για το ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα; Με ποιους θα πορευτεί;

Δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Σε αυτά τα ζητήματα των δικαιωμάτων υπάρχει πράγματι ένας συντηρητισμός και μία ατολμία στον κυβερνητικό εταίρο αν και όχι σε όλους τους βουλευτές. Υπάρχουν βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πάντα συντάσσονται και πολιτικά αλλά και ιδεολογικά με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμώ επίσης τη στάση και των βουλευτών του Ποταμιού. Εκτίμησα την πολιτική ομιλία του Γιώργου Μαυρωτά για το μεγάλο θάρρος και βάρος που έδωσε στα λόγια του, και την πολιτική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη. Στα κρίσιμα κοινωνικά θέματα υπάρχει και η προσωπική ευθύνη, η προσωπική συνείδηση, η προσωπική στάση πέρα από την υστεροβουλία και τον υπολογισμό.

Από κει και πέρα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είναι μόνο θέμα ψηφοθηριών και ισορροπιών. Νομίζω ότι καθώς φτάνουμε στο τέλος της πρώτης μακρότατης οδυνηρής φάσης της μνημονιακής περιπέτειας της Ελλάδας, καθώς προσπαθούμε να μπούμε στην φάση της ανόρθωσης και της ανάταξης, πολλές σκέψεις, πολλές συνειδήσεις, πολλά στρατηγικά σχέδια θα μεταμορφώνονται και θα προσπαθούν να δώσουν σχήμα σε μία νέα Ελλάδα και σε μία νέα κοινωνία. Εκεί, μπορεί να βρεθούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, μπορεί να χωρίσουμε με άλλους. Δεν μπορώ να προκαταβάλω τίποτα.

Όλα είναι ανοιχτά…

Είναι ανοιχτά γιατί, αυτή είναι η εδραία πεποίθηση μου, ζούμε έναν μείζονα κοινωνικό μετασχηματισμό με πολύ πόνο και πολλές αναστατώσεις.

Το ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter