image Κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη, δεν κρύβεται πίσω από ομάδες και πειθαρχίες -στο Real fm image Η Δημοκρατία το μοναδικό αποθετήριο από όπου θα αντλήσουμε δύναμη για να βγούμε μπροστά – στην Ολομέλεια

«Ταυτότητα φύλου»: Στο δημόσιο διάλογο κυριάρχησαν άγνοια, διαστρεβλώσεις, παρεξηγήσεις – Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ 91,6 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή (Πρώτο Πρόγραμμα, «Ναι μεν, αλλά…») συνομίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017.

Η εικόνα  των βουλευτών στη διήμερη συζήτηση για το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου άλλες φορές προκαλούσε θλίψη και άλλες φορές γέλιο, ξεκίνησε η δημοσιογράφος. Είπατε -και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση- ότι δεν υπάρχει σωστή προετοιμασία των βουλευτών όταν πρόκειται να συζητηθεί  ένα θέμα ή πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να τοποθετηθούν οι ίδιοι.

Η προετοιμασία δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνική, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Πρέπει επιπλέον να είναι διανοητική και ηθική. Πρέπει κανείς να προετοιμάζεται ηθικά, να πάρει θέση. Νομοτεχνικά και εννοιολογικά πιάστηκε αδιάβαστο όχι μόνο το σώμα των βουλευτών -όχι όλοι βέβαια- αλλά και ο Τύπος, καθώς ήταν τραγικές οι ελλείψεις που είδαμε και σε δημοσιεύματα. Τα χθεσινά πρωτοσέλιδα ήταν από θλιβερά έως εξοργιστικά.

Ίσως υπάρχει και σκοπιμότητα.

Εκτός από τη σκοπιμότητα, αυτές τις δύο εβδομάδες που συζητήθηκε το θέμα της ταυτότητας φύλου, κυριάρχησε στο δημόσιο διάλογο μεγάλη άγνοια, ακραίες παραποιήσεις και φρικτές διαστρεβλώσεις και παρεξηγήσεις οι οποίες δεν ξέρω αν είναι από έλλειψη κατανόησης ή σκοπιμότητα. Συχνά η άγνοια οδηγεί στο να διαστρεβλώνουμε πράγματα χωρίς να μπαίνουμε καν στον κόπο να τα μελετήσουμε. Είναι ένα είδος διανοητικής οκνηρίας που κάποιους τους βολεύει.

Να σας πω το πιο χαρακτηριστικό: στην συντριπτική πλειονότητα των αναφορών δεν γίνεται λόγος για αλλαγή ταυτότητας φύλου αλλά για αλλαγή φύλου. Αυτό από μόνο του είναι συνταρακτικό. Σε αυτό έχουν ευθύνη και οι πολιτικοί οι οποίοι μιλάνε εκ του προχείρου και απροετοίμαστοι. Πρόκειται για μία ευκολία που κυλάει τις έννοιες και τις ανθρώπινες υποστάσεις στο χώμα.

Δεν εμμένω στη νομοτεχνική προπαρασκευή αλλά προπάντων στην πνευματική και ψυχική. Να γνωρίζεις ότι όταν νομοθετείς πάνω στις ζωές ανθρώπων -κυριολεκτικά στις ψυχές και τα σώματά τους- θα πρέπει να κοιτάξεις δύο, τρεις και είκοσι φορές μέσα σου.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έρχεται προς συζήτηση στη βουλή ένα άλλο νομοθέτημα για το οποίο επίσης θα πρέπει να απαιτηθεί προσοχή. Αναφέρομαι στη χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους.

Είναι στο στάδιο μιας προπαρασκευής. Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και προετοιμασία στο Υπουργείο Υγείας και σε βουλευτές. Έχει μία ωριμότητα, υπάρχει πλουσιότατη διεθνής εμπειρία και εμπειρία Ελλήνων πασχόντων οι οποίοι το ζητούν, έχοντας μεγάλη υποστήριξη από την ιατρική κοινότητα και τη διεθνή βιβλιογραφία.

Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές για το τι ισχύει σε άλλες χώρες.  Υπάρχει όμως κοινός παρονομαστής για ανθρώπους πάσχοντες.

Πράγματι, η βιβλιογραφία και εμπειρία μιλούν για χρήση σε διάφορα νοσήματα. Για όλα αυτά θα γίνει συζήτηση και θα έχουμε την ευκαιρία με λεπτομέρειες, ακρίβεια και νηφαλιότητα να το δούμε. Από τα πιο αποτελεσματικά αναλγητικά είναι η μορφίνη, τα οπιούχα παράγωγα είναι αναντικατάστατα παυσίπονα και ισχυρότατα αναλγητικά. Από τον καιρό ήδη του Ιπποκράτη και του Γαληνού η χρήση είναι που κάνει το φάρμακο δηλητήριο.

Η αλλαγή ταυτότητας φύλου έγινε νόμος του Κράτους με τη συνδρομή του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κυβερνητικός εταίρος δεν βοήθησε. Δοκιμάζετε καινούργιες συμμαχίες;

Δεν νομίζω .Έχει ξανασυμβεί αυτό σε ζητήματα που όλοι ψηφίζουν κατά την ιδεολογία και συνείδηση τους. Σε τέτοια ζητήματα είναι μία κοινοβουλευτική πρακτική που δεν διακρίνει μόνο αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο αλλά και άλλες περιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είπατε όμως ότι εφόσον βρίσκεστε στο τέλος μιας περιόδου, πολλά σχέδια  μεταμορφώνονται να προσπαθούν να δώσουν σχήμα σε μία νέα Ελλάδα και μία νέα κοινωνία. Αυτό τι σημαίνει;

Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί οδηγούν σε νέες κοινωνικές πολιτικές εκφράσεις. Δεν μπορούμε να  χρησιμοποιούμε τα παλιά εργαλεία και τις παλιές εννοιολογήσεις σε μία κοινωνία που αλλάζει και αλλάζει με ταχύτητα και πολλούς αιφνιδιασμούς. Ένα στοιχείο  της πρώτης περιόδου ήταν ο αιφνιδιασμός του πολιτικού συστήματος, η ριζική μεταβολή του. Με αυτή την έννοια δεν είναι στατικά τα πράγματα και δεν μπορεί να μαντεύει κανείς με βάση τα δεδομένα του Οκτωβρίου του 2017 τι θα συμβεί σε ένα χρόνο ή σε τρία.

Βλέπετε μετατοπίσεις με βάση και τις διεργασίες στην κεντροαριστερά;

Βλέπω μετασχηματισμούς. Βλέπω μία δυναμική κατάσταση. Από κει και πέρα δεν μπορώ παρά να αναλύσω εκτιμώντας μία δυναμική πραγμάτων. Αλλά είναι πεποίθησή μου ότι από τα μισά περίπου της δεκαετίας του 2000, με τρομερό καταλύτη την οικονομική κρίση έχουμε ένα μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, μία μετατόπιση. Άνθρωποι υποφέρουν, άνθρωποι μεταναστεύουν. Ελπίζουμε αυτός ο μετασχηματισμός να γίνει χωρίς να ανατραπούν βασικές συνιστώσες του βίου. Γιατί μερικές αμφισβητούνται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter