image «Ταυτότητα φύλου»: Στο δημόσιο διάλογο κυριάρχησαν άγνοια, διαστρεβλώσεις, παρεξηγήσεις – Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ image Το μείζον είναι πέρα από τους αριθμούς να πάρει ανάσα, ελπίδα και κουράγιο ο κόσμος -στον Σκάι

Η Δημοκρατία το μοναδικό αποθετήριο από όπου θα αντλήσουμε δύναμη για να βγούμε μπροστά – στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης (Πέμπτη, 12 Οκτ. 2015).

Είναι μέρα κανονικότητας για τον κοινοβουλευτικό βίο σήμερα, ξεκίνησε την ομιλία του ο Ν. Ξυδάκης, μετά τα όσα ζήσαμε δυο μέρες πριν, κατά τη συζήτηση του νόμου για την «ταυτότητα φύλου». Την ταυτότητα, και όχι φυσικά για την «αλλαγή φύλου» όπως παγκοίνως  και πανδήμως δόθηκε η φρικτή εντύπωση.

Γεγονός που δείχνει και τη δική μας αδυναμία, όλων μας, βουλευτών, πολιτικού συστήματος και δημοσιογράφων, να ξεχωρίζουμε τα πράγματα, να διαβάζουμε τα κείμενα, να αποδίδουμε τη σοφία των ονομάτων, να μην προχωράμε σε άθλιες συγχύσεις που φέρνουν με τη σειρά τους τα θλιβερά πρωτοσέλιδα που είδαμε χτες. Ευτυχώς το κοινοβούλιο σε ένα ζήτημα της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής στάθηκε στο ύψος του, εισάκουσε, αφουγκράστηκε, ψήφισε και τίμησε τον κοινοβουλευτισμό, τη Δημοκρατία και την έννοια της φιλαλληλίας.

Από αυτή τη δοκιμασία, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δυνατή και στοχαστική πολιτικά. Αντιθέτως σε άλλες ομάδες διακρίναμε θλιβερές εικόνες. Υπαναχώρηση, ρευστοποίηση, κακόγουστες θεατρικές παραστάσεις, άσχημα λόγια και τραυματισμένη υπόσταση για τις ίδιες αυτές τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Με αφορμή όμως τη σημερινή συζήτηση, όπως έχει εξελιχθεί ως τώρα, με ένα πλούτο επιχειρημάτων, με μια βαθύτερη αναγνώριση των αναγκών της ελληνικής παραγωγής και των ανθρώπων που τη στηρίζουν, βλέπουμε ότι υπάρχουν πεδία συγκλίσεων και συναντήσεων, όπου το πολιτικό επιχείρημα υπάρχει και λειτουργεί και όπου η γνώση βοηθά στη διαμόρφωση γνώμης.

Δεν χαίρομαι κυρίως για την ομοφωνία ή τη σύμπλευση, αλλά για την ανταλλαγή επιχειρήματος. Χαίρομαι που ο κ. Τζαβάρας της ΝΔ σε ένα χυμώδη και θετικό διάλογο με τον Υπουργό, έδειξε ότι μπορούμε να επιτελέσουμε την αποστολή μας, αυτή για την οποία ήρθαμε εδώ.

Όλες οι εξορμήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών στην Περιφέρεια, με τα αναπτυξιακά συνέδρια, κοντά στην παραγωγή, δείχνουν ότι έχουμε «πατήσει» τον πυθμένα της μακράς, πολυετούς κρίσης και αρχίζουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει δρόμος για έξοδο από αυτήν. Τα στοιχεία και οι αριθμοί αυτό δείχνουν, αν και φυσικά ξεκινώ με την παραδοχή ότι προέχουν οι άνθρωποι, όχι οι αριθμοί. Προέχει πώς θα δώσουμε κουράγιο και ένα νέο πνευματικό σχέδιο σε μια Ελλάδα που έχει κουραστεί να περιμένει, να αδικείται, να βλέπει τις νεότερες γενιές να καταστρέφονται. Κουράστηκε ακόμα και να πιστεύει στις δυνάμεις της Δημοκρατίας. Εδώ είμαστε για να αποδείξουμε ότι η Δημοκρατία είναι το μοναδικό αποθετήριο από όπου θα αντλήσουμε δύναμη ως κοινωνία για να βγούμε μπροστά.

Οι αριθμοί λοιπόν δείχνουν φως για έξοδο από την πολιτική κρίση. Στηρίζονται δε σε δείκτες που δεν αμφισβητούνται. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 παρουσιάζουν αύξηση 75%. Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί επίσης, ενώ ακόμα και η κατανάλωση έδειξε σημάδια ανάκαμψης. Επίσης, είχαμε προσθήκη 240 χιλ. νέων εργασίας την ίδια περίοδο, αν και βέβαια πολλές από αυτές ήταν μερικής απασχόλησης. Δεν είναι στοιχεία που παρουσιάζουν εκτίναξη της οικονομίας, αλλά δείχνουν ότι έστω βαδίζουμε, ότι μπαίνουμε σε μια φάση ανάκαμψης.

Η περίοδος κοινωνικής και πολιτικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας θα κρατήσει πολύ και θα είναι κοπιώδης. Θα απαιτήσει σοβαρότητα, δεσμεύσεις, επιχειρήματα, συγκλίσεις όπου πρέπει και χρειάζεται, και κυρίως σεβασμό στους πολίτες που μας παρακολουθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter