image Η Δημοκρατία το μοναδικό αποθετήριο από όπου θα αντλήσουμε δύναμη για να βγούμε μπροστά – στην Ολομέλεια image Στόχος μας οι ποιοτικές επενδύσεις που παραμένουν στη χώρα -στο ραδιόφωνο Σκάι

Το μείζον είναι πέρα από τους αριθμούς να πάρει ανάσα, ελπίδα και κουράγιο ο κόσμος -στον Σκάι

Στην τηλεόραση του Σκάι και την  εκπομπή «Σήμερα» με τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης (Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017). Στο στούντιο και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Με αφορμή τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ο κ. Τζαβάρας επανήλθε και είπε ότι δεν ήθελε να δώσει πολιτικό χρώμα με την τοποθέτηση του στη Βουλή.  Ωστόσο εσείς ήσασταν πάρα πολύ σκληρός, ξεκίνησαν τη συζήτηση οι δημοσιογράφοι.

Εγώ απάντησα, δεν ξεκίνησα καμία συζήτηση, είπε ο Ν. Ξυδάκης. Ο κ .Τζαβάρας δεν ήθελε να κάνει σύνδεση, αλλά η σύνδεση έγινε, φραστικά τουλάχιστον. Δεν καταλογίζω πρόθεση. Εν τη ρύμη του λόγου του είπε πράγματα τα οποία είναι καλό να ξεκαθαριστούν. Είχε γίνει μία στυγερή δολοφονία εκείνη τη στιγμή για την οποία δεν είχαμε απολύτως καμία πληροφορία, καμία εικόνα. Δεν είχαμε ούτε την επίσημη ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών. Ήταν εντελώς ακατάλληλη η στιγμή. Η έκπτωση του πολιτικού λόγου την οποία θεματοποίησε ο κ. Τζαβάρας δεν συνδέεται με τη δολοφονία. Είναι άλλη συζήτηση. Χθες όμως με αυτό τον τρόπο, έμεινε μία σκιά.

Σε αυτό το σημείο είναι που έκανα την επέμβασή μου, καταρχάς για να απευθύνουμε τα συλλυπητήρια στους οικείους του ανθρώπου και να εκφράσουμε την απέχθειά μας για αυτή την ειδεχθή δολοφονία. Εκτός από τη θέση μου ότι δεν πρέπει να γίνει απολύτως καμία σύνδεση, έδωσα και μια πολιτική απάντηση, ότι αν αναζητούμε ανθρώπους που δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα μπορούμε να τους βρούμε. Υπάρχουν υμνητές της χούντας στο κοινοβούλιο και άνθρωποι που πρόδωσαν το φιλελευθερισμό από τον οποίο υποτίθεται διαπνέονται στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου.

Από τα δημοσιονομικά στοιχεία του Αυγούστου φαίνεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους. Υπάρχει κάποια διέξοδος στην οικονομία από αυτό;

Γενικά μιλώντας δεν μπορώ να σας μιλήσω για διέξοδο του «επόμενου τριμήνου» που θα αναιρεί την ιστορική περιπέτεια μιας δεκαετίας. Πράγματι υπάρχει πίεση στην αγορά, υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα σε πολλούς κλάδους. Από την άλλη μεριά υπάρχουν κάποια στοιχεία αισιόδοξα. Τα αριθμητικά στοιχεία για κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες είναι καλά, σε κάποιες περιπτώσεις όπως οι εξαγωγές καλύτερα και από μια δεκαετία πριν. Το θέμα είναι πέρα από τους αριθμούς να πάρει ανάσα, ελπίδα και κουράγιο ο κόσμος. Αυτό κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι το μείζον, με όση εμπειρία διαθέτω. Δεν έχουμε ζήσει οικονομική κρίση και ύφεση αυτού του μεγέθους και νομίζω ελάχιστοι άνθρωποι στη μεταπολεμική Ευρώπη μπορούν να  συλλάβουν το τι έχει συμβεί στην Ελλάδα, με ποια εργαλεία με ποιους σχεδιασμούς. Έχουν γίνει μάλλον εγκληματικά λάθη κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στη χώρα από το 2010 και βέβαια δεν είναι λάθη, είναι πολιτικές αποφάσεις. Από κει και πέρα νομίζω ότι εφόσον έχουμε κάποια πρώτα σημάδια ότι πατάμε στο τέλος της κρίσης και αρχίζει η ανάδυση, χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, μεγάλη συγκέντρωση, συγκέντρωση πολλών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων γύρω από κάποιους κοινούς στόχους.

Ο πρωθυπουργός είπε του χρόνου τέτοια εποχή,θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για φοροελαφρύνσεις. Μπορεί να γίνουν επαναδιαπραγματεύσεις και  να αλλάξουν οι στόχοι; Να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα;

Έχει ήδη συμβεί αυτό. Δεν ήταν ίδιοι οι στόχοι πλεονασμάτων το 2013-14 και το 2017.

Κανονική έξοδο θα δούμε;

Το  είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έγινε η πρώτη δοκιμαστική, θα ξαναγίνει. Το θέλουν και οι δανειστές μας αυτό, δεν είναι στόχος τους να δανείζουν την Ελλάδα εσαεί.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για εφαρμογή με ή χωρίς το ΔΝΤ…

Πρώτα από όλα το ίδιο το Ταμείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Το θέμα είναι ότι αν και οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα συμβιβαστούν και αυτοί με το ΔΝΤ. Είναι πολιτικές οι αποφάσεις, δεν είναι τεχνοκρατικές. Τεχνοκρατικός είναι ο μανδύας. Το ξέρουμε αυτό τα τελευταία 8-9 χρόνια. Πολιτική απόφαση ήταν να διασωθεί η ευρωζώνη από το κραχ του 2008-2010 και να υποφέρει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που  επίσης μπήκαν σε πρόγραμμα. Πολιτική απόφαση θα είναι να γίνει η προσαρμογή. Μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να συζητηθεί το πλεόνασμα του 3,5% το οποίο είναι πράγματι εξοντωτικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter