image Στόχος μας οι ποιοτικές επενδύσεις που παραμένουν στη χώρα -στο ραδιόφωνο Σκάι image Η βόμβα διασποράς που κατακερματίζει το πολιτικό σκηνικό κυοφορείτο χρόνια πριν, από τα χρόνια της ευφορίας -Επί του Πιεστηρίου

Πώς κάποιοι φτιάχνουν ζώνες πηγής φόβου -στο ραδιόφωνο 247

Στο ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή «Η φυλή των φίλων», συνομίλησαν (16.10.17) οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, με οικοδεσπότη το δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

Με αφορμή τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου ο δημοσιογράφος σχολίασε ότι η ΝΔ μπλέκει πολλές φορές την οργανωμένη μαφιόζικη επίθεση με την καθημερινή παραβατικότητα, από ομάδες που μπορεί να θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό κατακτώνται τα κοινωνικά δικαιώματα. Γιατί η Νέα Δημοκρατία τα μπλέκει αυτά, αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος, χρησιμοποιώντας τον όρο ανομία και λέγοντας ότι δεν υπάρχει τάξη και ασφάλεια;

Είναι λυπηρό να γίνεται τέτοια χρήση μιας ανθρωποκτονίας, ενός ειδεχθούς εγκλήματος, σχολίασε ο Ν. Ξυδάκης.  Αλλά εκτός από λυπηρό είναι λίγο αναμενόμενο. Υπάρχει μία «εγκατεστημένη ρητορική» στη Νέα Δημοκρατία η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε συμβαίνει είτε υπό μορφήν ατυχήματος είτε υπό μορφήν ενός κοινωνικού φαινομένου, επιδιώκοντας να το μετατρέψει σε  μείζον γεγονός με χαρακτήρα αποκαλύψεως.

Οι ανθρωποκτονίες ανά έτος από το 2008 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, δείχνουν μία κάμψη. Έχουμε φτάσει από τις 170- 180 ετησίως στις μισές. Αυτό φυσικά μπορεί να μη σημαίνει τίποτε, να είναι στατιστικώς τυχαίο. Και εν πάση περιπτώσει οι ζωές δεν μετρούνται μόνο με αριθμούς. Είναι και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, η αγριότητα, η συμβολική βία η οποία διαχέεται στο κοινωνικό σώμα από έναν φόνο.

Η ανθρωποκτονία έχει πάντα αυτά τα χαρακτηριστικά: είναι  αποτρόπαιη, είναι μία εξαιρετικά βίαιη πράξη η αφαίρεση μιας ζωής. Ωστόσο για πολλούς λόγους οι δημόσιοι άνδρες, ο λόγος των οποίων έχει κάποια κάποια επιρροή στους πολίτες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του συμβάντος. Σε αυτό το φόνο, το συνταρακτικό είναι αυτό καθεαυτό το γεγονός που αποκαλύπτει κάποια νέα χαρακτηριστικά του εγκλήματος: το πώς εισβάλουν δύο εγκληματίες, παρασύρουν έναν άνθρωπο, τον κοιτούν στα μάτια και τον εκτελούν.

Ειπώθηκε όμως ότι εδώ έχουμε διάχυτη ανομία. Από τη μία έγινε απόπειρα η δολοφονία να πάρει πολιτικό χρώμα και από την άλλη γραφόταν διαρκώς επί δύο μέρες ότι έγινε στα Εξάρχεια. Φαίνεται ότι υπάρχουν πια κάποια προγραμματισμένα αντανακλαστικά στο να πολιτικοποιείται ακόμη και το απορριμματοφόρο του δήμου που περνάει μακριά. Ασκληπιού και Αλεξάνδρας είναι Νεάπολη, δεν είναι Εξάρχεια.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την άγνοια. Είναι σκόπιμο. Φτιάχνουμε ζώνες πηγής  φόβου ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα. Φτιάχνουμε ονόματα φόβου. H λέξη- κλειδί είναι η ανομία, ο τίτλος είναι «φόβος παντού στην Αθήνα» ή «Έγκλημα στα Εξάρχεια». Αυτό συνεχίζεται, κρατάει τρεις μέρες και μετά τελειώνουν όλα.

———

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του σταθμού από τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter