image Η βόμβα διασποράς που κατακερματίζει το πολιτικό σκηνικό κυοφορείτο χρόνια πριν, από τα χρόνια της ευφορίας -Επί του Πιεστηρίου image Η αυθαίρετη δόμηση αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στη φύση, στη νοοτροπία και στην ίδια την οικονομία -ομιλία στην Ολομέλεια

Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τον τόπο, το κλίμα, την παραγωγική βάση, ας κοιτάξουμε μπροστά – στην ΕΡΤ1

Στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» συνομίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης με τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαίρη Πολλάλη. Καλεσμένοι ακόμα οι Κ. Τσιάρας από τη ΝΔ και ο Χ. Κατσιώτης από το ΚΚΕ.

Το πολιτικό θέμα της ημέρας είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι. Στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και θέσεις ως προς την επιτυχία του. Πώς αποτιμάται τελικά το ταξίδι;

Πρέπει να το δούμε εντός μιας μεγαλύτερης προοπτικής. Ας δούμε πώς παρουσιάστηκε η Ελλάδα στα διεθνή Μέσα και τη διεθνή κοινή γνώμη τα τελευταία οχτώ χρόνια. Είχαμε μια εικόνα χώρας πληγωμένης. Μία εικόνα που δεν μας κολάκευε, αντιθέτως μας αδικούσε με αναπαραγωγή στερεοτύπων. Στην Times Square το 2010 και το 2011 έπαιζαν τίτλους όπου παρουσίαζαν την Ελλάδα σαν μία μικρή εταιρία που πτώχευε και πήγαινε σε ένα δικαστή να της πει αν θα κλείσει σήμερα ή αύριο.

Δημοσιογράφος: Αυτό βλέπουν οι επενδυτές…

Οι επενδυτές βλέπουν και άλλα πράγματα. Βλέπουν τον σκελετό της διοίκησης, αν δουλεύουν τα δικαστήρια, αν υπάρχει κτηματολόγιο, αν λειτουργεί συνολικά η χώρα. Τέτοια πράγματα τα οποία δεν  απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή τους υπέρτιτλους των τηλεοράσεων.

Από τις πληροφορίες που έχετε από την κυβερνητική αποστολή θα έχουμε αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία; Θα έρθουν επενδύσεις;

Οι αρχηγοί των κρατών δεν είναι έμποροι να κλείνουν αμέσως δουλειές. Δίνουν όμως κατευθύνσεις, ιδιαιτέρως όταν αυτές είναι δημόσιες. Ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με θερμά λόγια, έδωσε την κατεύθυνση, την πολιτική βούληση. Επιμένω ότι πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Μια επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε δυο-τρεις μήνες για να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Είναι από τις επισκέψεις που φτιάχνουν ένα κλίμα, το ανατάσσουν ή το βελτιώνουν περαιτέρω.

Είναι εντυπωσιακό αυτό το οποίο έχουν πει κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, από πρεσβευτές έως τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον πρόεδρο Ομπάμα, τον πρόεδρο Τραμπ, ότι το τελευταίο διάστημα είναι η καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Έχουμε τη συμμαχία και τη σύμπλευση, με τα προβλήματά της, με κάποιες καχυποψίες από παρελθούσες δεκαετίες.

Άρα σημασία έχει ότι έχουμε πλέον μια εικόνα χώρας που έχει αναταχθεί, μιας χώρας η οποία στέκεται ως συνομιλητής. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ευρώπη, όπου είχαμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά και για τις  Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και όλους τους μεγάλους διεθνείς «παίκτες». Καθόμαστε σε ένα τραπέζι, μιλάμε σοβαρά, μας αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ανοίγουν δρόμοι. Για να ανοίξουν οι δρόμοι για τις μεγάλες εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες, απαιτείται χρόνος. Το άνοιγμα στην Κίνα την δεκαετία του 2000 άρχισε να αποδίδει χρόνια μετά και τώρα βλέπουμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας και την επανασταθμίζουμε.

Νομίζω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει τώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη περίοδος της προεδρίας Τραμπ είχε κάποια χαρακτηριστικά αστάθειας και τώρα νομίζω ότι είναι μία καλή στιγμή για την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί  να φτιάξει την εικόνα της, τα θεμελιώδη μεγέθη και τη φυσιογνωμία της. Δηλαδή από αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, ας κρατήσουμε εκείνο που δείχνει μία στρατηγική για το μέλλον: ότι αφήνουμε πίσω μας την κρίση και κυρίως μαζί με αυτή αφήνουμε πίσω το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Αυτό έχει μία σημασία για το από δω και μπρος. Να κοιτάξουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με ελπίδα, με αυτοπεποίθηση.

Εν τέλει αυτή η συνάντηση μπορεί να φέρει πιο κοντά το τέλος της αξιολόγησης που είναι το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία;

Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συναντήσεις, ούτε μαγικές λύσεις, ούτε μαγικές εικόνες. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει μία μαγική εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία το 2015 και παρέλαβε μία χώρα με εικόνα Ελβετίας, με ανθηρά οικονομικά και δημοσιονομικά, με εξαιρετική διοίκηση, άφθαρτη και λαμπερή και την κατάντησε ένα χάλι! Αυτά είναι μαγικές εικόνες. Οφείλουμε αντιθέτως να μιλάμε σοβαρά.  Η αντιπολίτευση όχι μόνο είναι θεμιτή αλλά επιβάλλεται. Να μιλάμε όμως πάνω σε πραγματικά δεδομένα, σε πραγματικές εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι που μας ακούν.

Έκανα μία αναφορά στο πώς χτίζεται μία διμερής σχέση μακράς πνοής με την Κίνα. Δεν την ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ο Κώστας Καραμανλής. Χτίζεται εδώ και 15 χρόνια και θα πάρει και άλλα 30, διότι οι Κινέζοι σχεδιάζουν με ορίζοντα 40 και 50 χρόνων. Αν πιστέψουμε τη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ σε μία εβδομάδα. Το ΚΚΕ δε, κάνει τη δική του κριτική από το υπερπέραν, όχι από τον πραγματικό κόσμο. Δεν αφουγκράζεται τον ελληνικό λαό και τη λαχτάρα του να φτιάξει το αύριο και το μεθαύριο. Υπόσχεται τη Δευτέρα Παρουσία. Δεν μας λέει όμως πώς θα πορευτεί η Ελλάδα στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν λοιπόν ούτε μάγοι, ούτε ταχυδακτυλουργοί, ούτε ο Darth Vader με το φωτόσπαθο. Είναι θεμιτό η αντιπολίτευση να έχει τις αντιρρήσεις της. Να μιλάμε όμως πάνω στις επιθυμίες αυτού του λαού, στις ανάγκες αυτής της χώρας, στα ελλείμματα και στις δυνατότητες της. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες. Αυτή τη στιγμή, πληγωμένη μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, χωρίς διοίκηση, χωρίς παραγωγικό μοντέλο, είμαστε στις 25 -30 πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη.  Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τον τόπο, το κλίμα και την παραγωγική βάση, εν δυνάμει. Ας κοιτάξουμε μέσα μας και μετά ας κοιτάξουμε μπροστά. Και ας μην κοιτάμε πώς θα κατηγορήσει ο ένας τον άλλον και πώς θα φάει το μάτι του διπλανού του.

Τέτοιες επισκέψεις αυτό το νόημα έχουν. Η Ελλάδα ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι ο Τσίπρας. Και κάθε φορά είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόσωπο το οποίο πάει να κάνει το κομμάτι του. Για την πατρίδα του, τη χώρα του και τις νεότερες γενιές δουλεύει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter