image Το μεγάλο κέρδος από τη διεθνή κινητικότητα του πρωθυπουργού είναι η ανάκτηση διπλωματικού κεφαλαίου -στο Κόκκινο image Για να αρθεί ο κλονισμός εμπιστοσύνης στους θεσμούς, να δείξουν γενναιότητα και οι δικαστές -στον Real FM

Ουδέτερες δημοσιονομικά οι αμυντικές δαπάνες, αν τα περί κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας δεν είναι υποκριτικά -στον Αθήνα 984

Στον «Αθήνα 984» και το δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2107.

Στην αρχή του διαλόγου ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Ν. Ξυδάκη να μεταφέρει στους ακροατές τις εντυπώσεις του από την Μακρόνησο, από όπου βρισκόταν ο δεύτερος (ήταν η μέρα της επίσκεψης που διοργάνωνε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νησί).

Είναι μια εκδρομή προσκυνήματος, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Μια καταπληκτική μέρα, με πολύ κόσμο, σε ένα μαρτυρικό νησί. Ένα νησί που σημαδεύει τον ελληνικό 20ο αιώνα και την ελληνική περιπέτεια τα νεότερα χρόνια. Επίσκεψη τιμής και στοχασμού: «πού είμαστε σήμερα ως λαός, ως χώρα, πού βρίσκεται η Ευρώπη».

Ας περάσουμε στα πιο επίκαιρα θέματα. Τι θα γίνει με την τρίτη αξιολόγηση; Έχει αγκάθια;

Πρέπει να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Τυπικά είναι κάπως πιο εύκολη. Περιλαμβάνει θεσμικά μέτρα, με συμβολική ίσως σημασία. Η εσωτερική υποτίμηση έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε καθίζηση. Το ελληνικό πρόγραμμα δυστυχώς χτίστηκε πάνω σε νεοφιλελεύθερες αρχές, ότι δήθεν η συμπίεση μισθών και ασφαλιστικού κόστους θα φέρει επενδύσεις, κάτι που αποδείχθηκε απολύτως λανθασμένο και οδήγησε στην ύφεση, την εξαθλίωση και τη φτώχεια.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ φαίνεται να μην έχουν μεγάλες διαφορές αυτή τη φορά. Δημιουργεί αυτό ευνοϊκά δεδομένα; 

Ίσως, με την προϋπόθεση όμως όμως ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στη μοναδική θετική του άποψη, που είναι ότι το χρέος χρειάζεται απομείωση γιατί είναι μη βιώσιμο. Σε αυτό έχει κατ’ επανάληψη υποχωρήσει το ΔΝΤ, αποτρέποντας τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για να ασκηθούν πιο παραγωγικές πολιτικές.

Μαθαίνουμε ότι οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Θα αντέξει η κυβέρνηση την πίεση;

Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσμούς σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Βέβαια, ακόμα και η μείωση των χρεών του δημοσίου προς επιχειρήσεις δεν είναι «χαμένη», επιστρέφει και διαχέεται στην αγορά ανακουφίζοντας κλάδους που έχουν και αυτοί εργαζόμενους. Πιστεύω λοιπόν ότι το σωστό μείγμα θα βρεθεί. Το θέμα είναι να ανακουφιστεί η κοινωνία, που έχει κουραστεί από τη διαρκή ύφεση. Είναι λοιπόν καίριο να επιστραφεί στην κοινωνία η υπεραπόδοση του πλεονάσματος.

Πώς βλέπετε τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τα F16 και την αναβάθμισή τους; Ειδικά στην κρίση που βρίσκεται η χώρα μας… 

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τη δύσκολη «γεωγραφία» της Ελλάδας στην περιοχή, στο Αιγαίο. Λίγο ή πολύ η ιδιομορφία αυτή μας οδηγεί σε τέτοιου είδους εξοπλιστικά προγράμματα αναγκαστικά, λελογισμένα πάντα και με κόστος που απλώνεται σε βάθος χρόνου. Εφόσον αναπτύσσεται -στο επίπεδο των λόγων τουλάχιστον- μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον τομέα της κοινής ασφάλειας και άμυνας, να αναγνωριστεί ότι η δαπάνη είναι εξαναγκασμένη και να αφαιρεθεί από τον δημοσιονομικό υπολογισμό. Να τεθεί αυτό αποφασιστικά και δυναμικά, αυτό. Όπως εξάλλου έγινε με τις δαπάνες για το προσφυγικό, που έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα -όσο δεν γίνεται, τα λόγια περί αλληλεγγύης είναι υποκριτικά. Δεν έχουν ίδιες ανάγκες η Δανία ή η Γερμανία με την Ελλάδα. Συνεπώς, αυτό είναι το πολιτικά εύλογο να συμβεί, εκτός και αν είσαι για αυτές τις χώρες απλώς ένας «πελάτης» που σε τραβάνε για να αγοράσεις οπλικά συστήματα και να πληρώσεις. Βλέπουμε εξάλλου πώς ξετυλίγονται οι συζητήσεις για το ζήτημα στο εξωτερικό, την αντιπαράθεση και τις διαμάχες ανάμεσα στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Να θυμίσω όμως κάτι και για την «εσωτερική» αντιπολίτευση: στην αρχή της κρίσης είχαν εγκριθεί 800 εκ. για την εξόφληση των υποβρυχίων, που πήγαν σε γερμανικές βιομηχανίες. Τότε δεν είχαμε ακούσει παρόμοια κριτική από τη νυν αντιπολίτευση, που φρόντισε να ολοκληρωθούν οι εν λόγω συναλλαγές.

Είχαμε «απτά» αποτελέσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ;

Απτά αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται απαραίτητα στις συνεντεύξεις Τύπου, ούτε αναδεικνύονται εντός της εβδομάδας. Το μήνυμα είναι που μετράει, το κλίμα, η πολιτική βούληση για επενδύσεις στη χώρα μας, που πήρε και την μορφή μιας κοινής υπουργικής επιτροπής. Αυτό που επιδιώκουμε είναι επενδύσεις με διάρκεια, με συνέπεια, επενδύσεις που δημιουργούν μόνιμες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Να μην είναι «πτήσεις» βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Με αφορμή την περίπτωση Περικλή και Ηριάνας δεν πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία να αλλάξει ο αντιτρομοκρατικός νόμος;

Νομίζω ναι, έγκυροι νομικοί, ποινικολόγοι, συνταξιούχοι δικαστές, έχουν ισχυριστεί ότι έχει ασάφειες ο νόμος, ότι τσουβαλιάζονται αδίκως άνθρωποι, ότι μπορεί να φτάσουμε και σε δίκες ιδεών και προθέσεων. Νομίζω ότι είναι ώριμος ο χρόνος για να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του νόμου.

Κάποιο σχόλιο σχετικά με τις διαφοροποιήσεις κάποιων βουλευτών στα θέματα της φαρμακευτικής κάνναβης και της ταυτότητας φύλου;

Κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την ευθύνη της ψήφου του.

Για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος;

Νομίζω ότι είναι ο χρόνος για εξειδικεύσεις . Να γίνουν οι συζητήσεις στο επιστημονικό και το πολιτικό επίπεδο.

Το ρεπορτάζ του σταθμού μαζί με το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης, εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.