image Για να αρθεί ο κλονισμός εμπιστοσύνης στους θεσμούς, να δείξουν γενναιότητα και οι δικαστές -στον Real FM image Όταν ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται και υποφέρει ένα Ταμείο δεν μπορεί να είναι υπεράνω της ισονομίας -στο ράδιο 247

Από το Α στο Ω: Αντισταθμιστικά Ωφελήματα και δημοσιονομική αποτύπωση των F16 – στη Βουλή

Στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε (23.10.17) για την αναβάθμιση των F16.

Εδώ και δεκαετίες, είπε, διαχρονικά στο δημόσιο βίο, τα Aντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ) κατέστησαν πηγή σκανδάλων, αδιαφανούς διαχείρισης, διαφθοράς, ή, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, ολιγωρίας.

Η διαχείριση έντιμη θα είναι, να είναι και υποδειγματική

Νομίζω ότι έχοντας στα χέρια της το νόμο 3978/2011, την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία και την έκτοτε πρώτη μεγάλη συμφωνία αμυντικής δαπάνης προ των θυρών, είναι ευκαιρία για την παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με έναν υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας, αξιοπιστίας και να βάλει σε άλλη βάση τις ενέργειες, οι οποίες κατά το παρελθόν οδήγησαν τον πολιτικό κόσμο στη σπίλωση και την ανυποληψία. Είναι μοναδική αυτή η ευκαιρία και πρέπει να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση.

Από ό,τι βλέπουμε στις συζητήσεις της Επιτροπής Άμυνας υπάρχει κλίμα κατανόησης και σύγκλισης. Πρέπει να αξιοποιηθεί. Όλα όσα έχουν ακουστεί για ασάφειες, για το ύψος της δαπάνης, για την έκταση και κυρίως για τον τρόπο διαχείρισης και διεξαγωγής της μεγάλης αυτής αναβάθμισης του αεροπορικού στόλου, πρέπει να διευκρινιστούν και η αναβάθμιση να υλοποιηθεί με έναν τρόπο που δεν θα έχει ξαναγίνει.

Είναι ευκαιρία, σε μία ιστορική καμπή για τη χώρα μας, ισχυρότατο μήνυμα στους πολίτες που παρακολουθούν ακούγοντας φήμες, διαρροές και διασπορά αυτών που λένε διάφορα «payroll»… Δεν μας επιτρέπεται να μείνει η παραμικρή υπόνοια μη ορθής διαχείρισης. Δεν λέω έντιμη, έντιμη θα είναι. Πρέπει να είναι υποδειγματική και κατά τους τύπους.

Δημοσιονομικά ουδέτερες οι αμυντικές δαπάνες

Και μία πολιτική παρατήρηση – έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και προς όλη την κυβέρνηση. Είχε τεθεί και στην δεκαετία του 2000: Οι υπέρογκες, για τις δικές μας δυνάμεις, αμυντικές δαπάνες οι οποίες δικαιολογούνται από την ιδιόμορφη γεωγραφία και ιστορικο-πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην μετατρέπονται σε κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας για τη χώρα. να έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα, έστω υπολογισμένες με κάποιον αλγόριθμο.

Θα πρέπει να τεθεί και στους εταίρους μας ότι όπως οι δαπάνες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό συμφωνήθηκε να είναι ουδέτερες για Ελλάδα και Ιταλία, έτσι και οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες μας, εφόσον εντάσσονται στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, οφείλουν να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Ετέθη από τον Ματέο Ρέντσι και τον Αλέξη Τσίπρα σε σύνοδο κορυφής, επετεύχθη με το προσφυγικό -μεταναστευτικό, νομίζω με παρόμοια ένταση, με την ίδια ισχυρή επιχειρηματολογία πρέπει να επανέλθουμε.

Καμία κομματική ιδιοτέλεια

Αυτό είναι μία έκκληση και ενώπιον της ολομέλειας.  Να γίνει αυτή η συζήτηση για έναν υποδειγματικό πολιτικό χειρισμό. Να γίνει ένας χειρισμός υποδειγματικός, ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και να τεθεί και το άλλο  ζήτημα το οποίο το έχουμε θέσει πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους. Ας το θέσουμε ξανά και νομίζω ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να το κατανοήσουν και να συνδράμουν. Δεν εκκινείται από κομματική ιδιοτέλεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter