image Όταν ο ελληνικός λαός ταλαιπωρείται και υποφέρει ένα Ταμείο δεν μπορεί να είναι υπεράνω της ισονομίας -στο ράδιο 247 image Όχι διοικητική αντιμετώπιση στο Ινστιτούτο Βενετίας – στη βουλή

Η μετεξέλιξη του ESM σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη «απομάκρυνση» της οικονομίας από την πολιτική -στην kontranews

Στην κυριακάτικη «Κontranews» δημοσιεύθηκε (28 Οκτωβρίου 2016) συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, στην Στέλλα Γκαντώνα.

Στέλλα Γκαντώνα: Συμμερίζεστε την θέση του πρωθυπουργού για την αξιολόγηση ότι είμαστε «καλύτερα από κάθε άλλη φορά»;

Νίκος Ξυδάκης: Φαίνεται ότι μέχρι τώρα οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εξελίσσονται πολύ καλά. Οι όποιες εκκρεμότητες επιλύονται γρήγορα και τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Παράλληλα υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, το επαναλαμβάνουν όλοι οι κορυφαίοι παίκτες, από την Κριστίν Λαγκάρντ έως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σ.Γ.: Ποιες αλλαγές βλέπετε στις δομές της ευρωζώνης μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο; Και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν την Ελλάδα;

Ν.Ξ.: Την Τρίτη οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας. Οι βασικοί στόχοι παραμένουν όπως τους έχει ορίσει ο Β. Σόιμπλε: κανένα χρέος και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Οι Πράσινοι προωθούν μέτρα ανακούφισης για τις οικογένειες με παιδιά, επενδύσεις φιλικές στο περιβάλλον και την αειφορία. Εφόσον τα βρίσκουν στο εσωτερικό τους, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να διαφωνήσουν ή να ανατρέψουν τις πολιτικές της ευρωζώνης, προς χάριν των σκληρών νεοφιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα γίνουν σε σχέση με γενικότερες μεταστροφές: άνοδος της ακροδεξιάς, μεταναστευτικο-προσφυγικό, προτάσεις Μακρόν κ.λπ.

Να έχουμε υπόψιν ότι στη Γερμανία λειτουργεί καθοριστικά η τριμερής συνεργασία κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων που σφραγίζει ολόκληρη την μεταπολεμική περίοδο.

Για την Ελλάδα εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε μείζονες αλλαγές.

Σ.Γ.: Πόσο ρεαλιστική είναι κατά τη γνώμη σας η αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ΕSM;

Ν.Ξ.: Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό. Το ΔΝΤ γίνεται δυσάρεστο στους Ευρωπαίους όταν επιμένει στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη, παρά τις κραυγαλέες αποτυχίες του σε προγράμματα που επέβαλε σε όλον τον πλανήτη, έχει τη φήμη του «άτεγκτου ελεγκτή», σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες που είναι πρόθυμες -υποτίθεται- να κάνουν πολιτικές υποχωρήσεις.

Η μετεξέλιξη του ESM σε ένα ταμείο με τις αρμοδιότητες του ΔΝΤ αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν την ακόμα μεγαλύτερη «απομάκρυνση» της οικονομίας από την πολιτική και τον κοινοβουλευτισμό. Το βασικό λοιπόν δεν είναι αν θα οδηγηθούμε σε έναν νέο ESM, αλλά πόσο ακόμα θα επιτρέψουμε στον διεθνή καπιταλισμό να αυτονομείται από τους ψηφοφόρους και τα πολιτικά σώματα – αν θα επιτρέψουμε δηλαδή να αποφασίζουν για τη ζωή των Ευρωπαίων, φορείς χωρίς πολιτική νομιμοποίηση και χωρίς λογοδοσία.

Σ.Γ.: Μία «μη καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, τι είδους πολιτικό πρόβλημα θα αποτελέσει για την κυβέρνηση;

Ν.Ξ.: Έξοδος στις αγορές θα υπάρξει. Εφόσον μάλιστα συνοδεύεται από μερικά οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως το λεγόμενο «μαξιλάρι» από τα σημερινά αδιάθετα του αρχικού ποσού δανεισμού και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, τότε η χώρα σταδιακά θα μπορεί να επανέλθει σε μια νέα ομαλότητα. Μην πετάμε όμως στα σύννεφα. Οι αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας και των μνημονίων δεν θα αναστραφούν την επομένη ημέρα, ιδιαιτέρως εφόσον η Ελλάδα παραμένει υπό εποπτεία, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Όμως θα υπάρχει πλέον η ελπίδα για λίγο οξυγόνο στην οικονομία, την παραγωγή, την εργασία.

Σ.Γ.: Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πολύ; Θα φανταζόσασταν πριν μερικά χρόνια ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δήλωνε ότι μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τον Ντ. Τραμπ;

Ν.Ξ.: Δεν είπε ότι συμμερίζεται τις ιδέες Τραμπ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ρητά στις σχέσεις των δύο χωρών, της Αμερικανικής και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλούσε για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ όταν μίλησε για κοινές αξίες και συμπλήρωσε ότι οι αξίες αφορούν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 εμπνέεται από τις αξίες των πρόδρομων επαναστάσεων του 18ου αιώνα: της Αμερικανικής Επανάστασης για Ανεξαρτησία και της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Διονύσιος Σολωμός, στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, μνημονεύει του «Βάσιγκτον τη γη», ενώ ο Αδαμάντιος Κοραής είχε αλληλογραφία με τον Τόμας Τζέφερσον.

Στις επίσημες συναντήσεις δύο ηγετών ο δημοσίως εκφερόμενος λόγος είναι θεσμικός και εθνικός, όχι προσωπικός. Εξάλλου η διπλωματία ορίζει να προβάλλονται πρωτίστως τα κοινά στοιχεία και οι συγκλίσεις, το έδαφος συνεννόησης.

Σ.Γ.: Εσείς προσωπικά είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ν.Ξ.: Είμαστε μια μεγάλη ομάδα, κυρίως πρωτοεκλεγόμενων βουλευτών, αρκετά ομοιογενής και συμπαγής σε σχέση με τη σφοδρότητα των ιστορικών απαιτήσεων. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με νόμους που ψηφίζονταν υπό καθεστώς ανάγκης και επιτροπείας, υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Ήδη αυτό το μακρύ μεταίχμιο μάς ωριμάζει βίαια, ως αιρετούς, όπως μετασχηματίζει βίαια και την κοινωνία. Πιστεύω ότι κινούμαστε προς τον πραγματισμό χωρίς να χάνουμε την αίσθηση της πραγματικότητας και την επαφή με τον κόσμο.

Οι βουλευτές βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, αυτό είναι το καθήκον τους. Μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη ζωντανή εμπειρία στην κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα, να υπηρετούν την πρωταρχική λειτουργία τους: να ελέγχουν την κυβέρνηση για παραλείψεις ή αστοχίες.

Σ.Γ.: Την αντιπολιτευτική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πως την κρίνετε;

Ν.Ξ.: Δεν νομίζω ότι έχει συνεκτική και συνεπή αντιπολιτευτική στρατηγική. Δεν βλέπω καν ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και με εσωτερική λογική.

Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να προσδώσει στο προφίλ του και στην παράταξή του έναν αέρα μοντέρνας και συγκροτημένης κεντροδεξιάς δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τον εκφωνούμενο λόγο και την πολιτική πρακτική. Εμφανίζεται να είναι δέσμιος μιας παλαιοκομματικής τακτικής και να ρυμουλκείται από ακροδεξιά δημαγωγικά στοιχεία.

Ο πολιτικός, πόσω μάλλον ο κοινωνικός, φιλελευθερισμός, δεν πρόλαβαν καν να εκκολαφθούν. Απέμεινε ένας απεχθής οικονομικός νεοφιλελευθερισμός και η ασίγαστη διαπάλη των φυλών της εξουσίας.

Σ.Γ.: Από τους υποψηφίους στην Κεντροαριστερά, προτιμάτε κάποιον;

Ν.Ξ.: Ακούω με ενδιαφέρον όποιον διασαφηνίζει την πολιτική φυσιογνωμία του υπό διαμόρφωση φορέα, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, όποιον μιλά με ρίσκο ως πολιτικός, και όχι με αόριστες υποσχέσεις ως διαφημιστής.

Σ.Γ.: Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα: «η Τουρκία δεν χρειάζεται την Ευρώπη, η Ευρώπη μας χρειάζεται». Τι λέτε; Είναι έτσι;

Ν.Ξ.: Το επαναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, από το 2014, άλλοτε ωμά και άλλοτε διπλωματικά. Πρέπει να εξετάζουμε τι είναι ρητορική αποστροφή για εσωτερική κατανάλωση και τι είναι ουσία: μετά τη δήλωση αυτή, την Κυριακή είπε ότι δεν θα είναι η χώρα του η πλευρά εκείνη που θα σταματήσει μονομερώς τις διαπραγματεύσεις ένταξης. Πριν ένα μήνα, στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο του ΟΗΕ, ζήτησε για το προσφυγικό επιπλέον υποστήριξη κυρίως από την ΕΕ.

Το σίγουρο είναι ότι οι «αντιφρονούντες» Τούρκοι πολίτες χρειάζονται την ΕΕ. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν πολιτικό άσυλο στην ΕΕ. Εκατοντάδες διανοούμενοι Τούρκοι έχουν ήδη ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Η αίσθηση παντοδυναμίας είναι χαρακτηριστικό του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τέσσερα χρόνια πριν ανέλθει στην εξουσία είχε πει ότι η Δημοκρατία είναι ένα τραίνο που το παίρνεις μέχρι να φτάσεις εκεί που θέλεις. Ένας άνθρωπος που έχτιζε μέρα με τη μέρα, επί χρόνια, την απόλυτη κυριαρχία του, έχει ανάγκη να την υπενθυμίζει διαρκώς.

—-

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη (pdf)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Στοιχεία επικοινωνίας
Twitter